Literatură din 14 ţări la „Noaptea Literaturii Europene la București”

Literatură din 14 ţări la „Noaptea Literaturii Europene la București”

Noaptea Literaturii Europene este o sărbătoare a lecturii, a poveștilor care călătoresc și cu ajutorul cărora călătorim.

Pentru data de 9 octombrie 2015, între orele 19.00 și 24.00, rețeaua de institute culturale EUNIC din București pregătește cea de-a patra ediție a Nopții Literaturii Europene în două spații spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române și Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”. Fragmente de literatură contemporană de ficțiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor și jurnaliștilor invitați. Un adevărat „Ceremonial nocturn”, după cum este și titlul propus de Valonia-Bruxelles, maestru de ceremonii Gilda Comârzan, va fi la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, vom fi împreună cu Laboratorul de teatru din București sub „Clar de stele german”, auzind de la Florin Busuioc și despre ce e „În capul italienilor”, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză şi multe alte surprize. Dinspre Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” se aude „O îndepărtată alarmă aeriană maghiară”, ne spune A.G. Weinberger și un întreg grup de actori intrigați de „Băiatul care a furat calul lui Attila din Spania”, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care știe tot felul de picanterii despre „Amantele din Austria”, astfel sigur veți ajunge la „Povestiri cu final schimbat” și românești, ne asigură Andreea Vasile și Emilian Oprea; tot la Muzeu se discută englezește și despre „Teoria universală – originea și soarta universului” cu Alexandru Mironov și Cristian Român aproape de „Casa tăcerii” din Turcia, de unde se aude totuși Elias Ferkin.

Publicul este invitat să facă în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic și Muzeul Național Tehnic „prof. Ing. Dimitrie Leonida” ca să descopere poveștile, cititorii și două locuri pline de personalitate. Participarea ICR constă în prezentarea unor texte antrenante și ironice extrase din operele a doi scriitori contemporani cunoscuți: Florin Iaru, din volumul „Povestiri cu final schimbat”, și Florin Lăzărescu „Întâmplări și personaje”. Lectura textelor va avea loc în spațiul pus la dispoziție de Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida”. Lecturile vor fi susținute de actorii Andreea Vasile şi Emilian Oprea, ambii protagonişti ai filmului de lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News