Lista cu armele şi “uneltele” cibernetice. Noile “jucării” DE RĂZBOI

Lista cu armele şi “uneltele” cibernetice. Noile “jucării” DE RĂZBOI

Pentagonul a întocmit nu demult o listă cu armele şi “uneltele” cibernetice, inclusiv viruşii care ar putea sabota reţelele vitale ale unui adversar, potrivit presei americane.

Lista secretă a capacităţilor este utilizată şi a primit aprobarea altor agenţii, inclusiv CIA, au susţinit oficiali military, citaţi de Washington Post. Lista face parte din setul de arme aprobate ale Pentagonului, care pot fi desfăşurate împotriva unui duşman. "Fie că este vorba despre un tanc, un M-16 sau un virus de calculator, va urma aceleaşi reguli, în aşa fel încât să putem înţelege cum să îl folosim, când îl putem folosi, ce poţi şi nu poţi face", a declarat un înalt oficial militar, sub protecţia anonimatului.

Fără aprobare

Integrarea cyber-tehnologiilor într-o structură oficială de arme aprobate este cea mai importantă evoluţie în cyber-doctrina militară a ultimilor ani, a mai spus sursa citată. Inventarul lămureşte, spre exemplu, că armata are nevoie de autorizarea preşedintelui SUA pentru a penetra o reţea străină de calculatoare şi a lăsa acolo un virus cibernetic care poate fi activat ulterior. Armata nu are nevoie, însă, de o astfel de aprobare pentru a penetra reţele străine pentru asemenea activităţi. Este vorba despre studierea cyber-capacităţilor adversarilor sau examinarea felului în care centralele electrice sau alte reţele operează. Cyber-luptătorii militari mai pot lăsa "web beacon"-uri pentru a marca locul pentru viitori viruşi, tot fără aprobare prezidenţială.

Ne puteți urmări și pe Google News

L-au descris

Un bun exemplu de armă cibernetică este virusul Stuxnet, care a întrerupt programul nuclear al Iranului. Iranienii au acuzat Israelul şi SUA de crearea şi răspândirea virusului Stuxnet, care a făcut ca unele din centrifugele lor de îmbogăţire a uraniului să le scape de sub control. Experţii au descris virusul ca fiind atat de complex şi avansat tehnic, încât este "dincolo de orice ameninţare care s-a văzut până acum”. Potrivit noilor reglementari, utilizarea unei arme precum Stuxnet ar mai putea avea loc doar după aprobarea de către preşedintele SUA, chiar dacă ar fi folosită în plin război. Utilizarea oricărei arme cibernetice va trebui să fie proporţională cu ameninţarea, să nu cauzeze pagube colaterale şi să evite victimele civile.

Lista a apărut în condiţiile în care Pentagonul are în vedere o cyber-strategie care se concentrează în special pe apărare. Lista armelor cibernetice este împărţită pe trei paliere: global, regional şi zona de ostilitate. Cel mai ridicat prag de acţiune este pe plan global, unde efectele colaterale sunt cel mai greu de prezis.