Casa Verde 2023. Scurgeri de informații confidențiale. S-a trimis Corpul de control

Casa Verde 2023. Scurgeri de informații confidențiale. S-a trimis Corpul de control Sursa foto: Phxere.com

Românii care au depus dosarul la programul Casa Verde 2023 se plâng că Administrația Fondului pentru Mediu a furnizat numerele lor de telefon către firmele de instalare. Au fost sunați de aceștia, deși nu a fost publicată încă o listă cu instalatorii creditați, iar datele celor înscriși în program nu sunt publice.

O persoană din Brașov, care s-a înscris în programul Casa Verde 2023, susține că datele sale au fost furnizate fără a i se cere acordul. Brașoveanul spune că a fost sunat de o firmă care se ocupă de instalarea panourilor solare din Voluntari, deși Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați, iar datele personale ale celor înscriși în program nu sunt publice.

Reprezentanții Ministerului Mediului au spus că în ultimele zile au primit mai multe sesizări privind o posibilă scurgere de informații în acest program. Ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu, potrivit hotnews.ro.

Procedura de acces la datele din platforma AFM prevede că, după ce instituția va publica lista cu instalatorii acreditați, beneficiarii vor putea intra în contul personal din aplicație și selecta unul dintre instalatorii acreditați, care este notificat. Abia atunci instalatorul primește acces la datele persoanei care a ales să lucreze cu ei, pentru a-i verifica documentele depuse la dosar, iar după confirmarea validării de către AFM poate demara instalarea sistemelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instalatorii nu ar trebui să aibă acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului, decât doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică.

Beneficiarii au fost sunați de instalatori, deși lista celor acreditați nu a fost publicată

Un brașovean a semnalat pentru sursa precizată anterior „o posibilă fraudă legată de accesul la dosarele înscrise în programul Casa Verde 2023”. Acesta susține că a fost contactat de o firmă de instalare a panourilor solare, deși lista cu instalatorii creditați ar trebui să fie publicată de AFM abia mâine, pe 15 iulie.

„Pe 24 mai 2023 mi-am depus dosarul în platformă, acesta fiind acceptat și acum apare cu statusul "Depus" în aplicație.

Conform calendarului, pe 15 iulie ar trebui să fie publicată lista de instalatori acceptați, iar eu, ca aplicant, să-mi aleg unul dintre instalatori, iar aceștia să aibă acces la dosarul meu.

Însă luni, 10 iulie, am fost sunat de la un call-center și mi s-a oferit un contract care trebuie semnat doar cu o firmă, SC ROMOFFICE CONSTRUCT HOLDING AG SRL, din Voluntari, contractul având valabilitate până pe 14 iulie, cu o zi înaintea publicării pe AFM.

Din ce înțeleg, în mod normal, accesul la dosarele aplicanților se face doar după ce firma este acceptată în program și clienții îi permit accesul.

Voi face plângere și la Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal”, a scris brașoveanu în mesajul trimis celor de la Hotnews.

Oferta făcută de firma din Voluntari expiră cu o zi înainte de afișarea listei cu instalatorii acreditați

Brașoveanu susține că este prima dată când aplică pentru programul Casa Verde. Bărbatul a precizat că are deja un coleg care are o firmă de instalații din Brașov cu care vrea să lucreze, firmă care s-a înscris și ea în program, dar care așteaptă să afle dacă este acreditată pentru a accesa banii din Casa Verde 2023.

Cel mai probabil, la mijloc este vorba despre câștigurile pe care firmele care instalează panourile solare le obțin în urma proiectului. Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Pe lângă oferta făcută telefonic, care era valabilă până pe 14 iulie, adică cu o zi înainte de publicarea listei cu instalatorii acreditați, brașoveanul a primit și un email de la firma din Voluntari.

Firma de instalare din Voluntari susține că are numerele de telefon de la AFM

Jurnaliștii Hotnews au sunat la numărul de fix al firmei Blue-Point Telecom, pretinzând că sunt interesați de accesarea fondurilor prin programul Casa Verde. Inițial operatorul a spus că firma se ocupă doar de servicii call-center, însă atunci când i s-a spus că un prieten al apelantului a fost sunat și a primit o ofertă de pe adresa „panouri.solare@blue.point.ro”, angajatul Blue Point a spus că verifică informațiile.

A pus telefonul pe așteptare și a revenit ulterior spunând că „este în regulă”. A cerut un număr de telefon și o adresă de email pentru ca solicitantul să poată fi contactat ulterior. Jurnalistul a fost sunat ulterior de pe numărul 0212019999, de către un alt angajat, de această dată al firmei Romoffice Construct Holding AG SRL.

Discuția dintre jurnalist și angajatul Romoffice:

HotNews.ro: Dumneavoastră reprezentanți firma Romoffice, nu firma de call center, da?

Angajat Romoffice: Da, suntem Romoffice, din Ilfov.

HotNews.ro: Și sigur sunteți acreditați de AFM? Că nu am găsit pe site-ul AFM o listă cu instalatorii acreditați.

Angajat Romoffice: Am înțeles. Urmează să fie publicată sâmbăta aceasta.

HotNews.ro: De unde știți că va fi publicată lista și că sunteți autorizați?

Angajat Romoffice: Cei de la AFM ne-au anunțat că suntem autorizați și au anunțat public că urmează să fie publicată lista pe data de 15 iulie.

HotNews.ro: V-au dat mai multe contacte ale celor care sunt beneficiari persoane fizice si culte?

Angajat Romoffice: Doar persoane fizice. Doar numărul de telefon al persoanelor înscrise.

„Noi vă oferim posibilitatea de a economisi finaciar prin alegerea noastră ca instalator un sistem fotovoltaic de 3KW. (...)

Contribuția dvoastra conform proiectului cea de 2.000 de RON va fi gratuită și plata dosarului de prosumator care poate costa pana la 1500 de ron va fi de asemenea gratuita.

Desigur că puteti beneficia de toate acestea doar dacă colaborati cu noi.

Vă putem trimite contractul pe adresa de email. Dumneavoastră îl completați și semnați și îl trimiteți către noi, apoi noi îl trimitem semnat și ștampilat către dumneavoastră, ca să beneficiați de cele două vouchere. Ulterior, când cei de la AFM vor publica acea listă de instalatori, trebuie să ne selectați și din acea listă, ca să fie toți pașii compleți”, a fost oferta făcută de angajatul Romoffice.

În ce stadiu este programul Casa Verde 2023

Mihai Drăgan, directorul de comunicare și purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, a spus că AFM a finalizat analiza instalatorilor înscriși și au trimis către cei acreditați contractele, în vederea semnării. Firmele de instalare a panourilor solare vor avea acces la datele beneficiarului doar după ce acesta din urmă alege să lucreze cu ei. Oficialul a precizat că lista cu instalatorii acreditați va fi publicată până la sfârșitul acestei luni.

„În acest moment, AFM a finalizat analiza instalatorilor înscriși în program și a transmis către aceștia contractele, în vederea semnării. Este vorba de 654 de instalatori validați, din cei 754 înscriși.

După semnarea contractelor de către aceștia și depunerea garanției de participare, AFM va publica lista instalatorilor care participă la ediția 2023 a programului. Ulterior, intrând în contul personal din aplicație, beneficiarii vor putea selecta unul dintre instalatori.

Instalatorii analizează documentele depuse de beneficiari, le validează și, după confirmarea validării de către AFM, poate demara instalarea efectivă a sistemelor.

Este important de precizat că instalatorii nu au acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului. Aceștia au acces doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică”, a declarat Mihai Drăgan pentru sursa citată anterior.

Controale la AFM, pentru a verifica scurgerea de informații

Purtătorul de cuvânt al Ministrului Mediului a precizat că în ultima perioadă au primit mai multe sesizări cu privire la o posibilă scurgere de informații în acest program și că ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

„MMAP a primit, în ultimele zile, mai multe sesizări scrise și telefonice de la cetățeni care reclamau o potențială scurgere de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în programul Casa Verde Fotovoltaice - editia 2023 și care, ulterior, ar fi fost contactați de diversi agenți economici pentru a își oferi serviciile.

Astfel, ministrul Mircea Fechet a dispus Corpului de control al ministrului să verifice dacă aspectele semnalate se confirmă.

Controlul vizează Administratia Fondului pentru Mediu și va demara în perioada imediat următoare. În urma verificărilor, vor fi luate măsurile legale care se impun, după caz”, a mai spus Mihai Drăgan pentru aceeași sursă.