Editura Evenimentul si Capital

Lidia Bărbulescu, prima femeie la şefia Curţii Supreme

9349e558f40405fe500f922abd4469df
Autor: | | 25 Comentarii | 0 Vizualizari

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a desemnat-o cu majoritate de voturi, pe Lidia Bărbulescu pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), numirea urmând să fie făcută de şeful statului. Lidia Bărbulescu a fost prima femeie preşedinte a Consilului Superior al Magistraturi, iar acum are cele mai mari şanse să devină prima femeie la conducerea Instanţei Supreme.

Şeful statului nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere menţionate decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.

Lidia Bărbulescu are 54 de ani şi este, din septembrie, preşedinte interimar al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în locul lui Nicolae Popa. Bărbulescu a fost timp de nouă ani judecător la Slatina. În 2001, a fost promovată la Curtea Supremă şi numită vicepreşedinte începând cu 1 aprilie 2003. Este membru al Consiliului Suprem al Magistraturii din 2004. În perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2009, Lidia Bărbulescu a fost preşedinte al CSM. Împotriva ei a votat procurorul general Laura Codruţa Kovesi. 

Activitatea la CSM

Ajunsă la conducerea CSM în 2008, Bărbulescu a pledat pentru condiţionarea dezvăluirii datelor profesionale din dosarele foştilor magistraţi de avizul CSM. Demersul a venit în contextul scandalului generat de numirea Noricai Nicolai în funcţia de ministru al justiţiei şi de dezvăluirile din trecutul ei profesional făcute de preşedintele Traian Băsescu.

Lidia Bărbulescu a cerut publicarea pe site-ul Camerei Deputaţilor a referatului prin care se cerea urmărirea penală a lui Adrian Năstase, şi a criticat în mai multe rânduri profesionalismului procurorilor şi modul în care aceştia instrumentează dosarele. Procurorii au acuzat-o că se exprimă public fără a se informa şi că  decredibilizează justiţiei.

Lidia Bărbulescu a mai afirmat că numirea în funcţie a procurorilor şefi trebuie făcută de CSM, şi nu de preşedintele României. Ea şi-a susţinut poziţia  chiar şi după ce Curtea Constituţională a decis că prerogativa numirii în funcţie a procurorilor şefi trebuie să rămână în sarcina preşedintelui, potrivit Constituţiei.

Dispută cu Monica Macovei

Conflictul dintre Lidia Bărbulescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a plecat de la o solicitare formulată de Macovei, în 2005 când aceasta a cerut CSM să constate că Bărbulescu ocupă ilegal funcţia de vicepreşedinte al instanţei supreme. În octombrie 2005, Lidia Bărbulescu a fost acuzată de trafic de influenţă. Monica Macovei a acuzat-o pe Bărbulescu că a făcut presiuni pentru modificarea regulamentului examenului de admitere la Institutul National de Criminologie (INC), pe care urma să-l susţină şi fiica ei, Alina Bărbulescu. L-a trimis pe Băsescu la DNA

Lidia Bărbulescu a condus completul de nouă judecători care a restituit dosarul “Flota” la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru vicii de procedură. În acest dosar era acuzat şi Traian Băsescu. Cu toate acestea Lidia Bărbulescu nu este agreată de preşedintele Traian Băsescu, al cărui discurs a fost amendat tot timpul de vicepreşedinta ÎCCJ, ceea ce i-a atras simpatia judecătorilor, care au calificat atitudinea ei drept "curajoasă". Obiectivele Lidiei Bărbulescu

Lidia Bărbulescu a susţinut în cadrul audierii în faţa membrilor CSM că obiectivul major este unificarea jurisprudenţei la nivel naţional, permiţând oricărei persoane să-şi estimeze şansele de a câştiga un proces.

"Lipsa unei jurisprudenţe unificate şi clare rămâne pentru mine un aspect de preocupare pentru certitudinea şi transparenţa actului de justiţie şi ca o condiţie esenţială a accesului la jurisprudenţă. Este nevoie de o mobilizare sporită a judecătorilor, magistraţilor asistenţi, grefierilor pentru realizarea calităţii actului de justiţie", a subliniat judecătoarea Lidia Bărbulescu.

În exercitarea atribuţiilor de conducere a instanţei supreme, Lidia Bărbulescu îşi propune "ca probleme de conţinut" sprijinirea judecătorilor ICCJ şi a magistraţilor asistenţi în perfecţionarea lor profesională. Cinci candidaţi - unul ales şi unul respins  Candidaturile celor cinci judecători la postul de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţi şi Justiţie, rămas vacant din septembrie în urma pensionării lui Nicolae Popa, au fost discutate şi analizate azi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cei cinci candidaţi au fost: Lidia Bărbulescu, Gabriela Victoria Bârsan, Elena Cârcei, Dănuţ Cornoiu şi Ilie Iulian Dragomir, toţi judecători la instanţa supremă şi aspiranţi la statutul de şef al Puterii Judecătoreşti. CSM a decis, în urma dezbaterilor să respingă candidatura lui Dănuţ Cornoiu, considerată ca incompatibilă cu funcţia supremă. Cornoiu, candidatul respins din cauza Monicăi Macovei Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că judecătorul Dănuţ Cornoiu de la secţia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu îndeplineşte condiţiile pentru a candida la funcţia de şef al acestei instanţe, întrucât în ultimii trei ani acesta a fost sancţionat disciplinar.

Dănuţ Cornoiu a făcut obiectul unor cercetări disciplinare privind revendicarea unui imobil naţionalizat în care locuiau părinţii fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. CSM a decis chiar excluderea din magistratură, hotărâre ce a fost contestată la instanţa supremă care a stabilit în final sancţionarea cu 15% din salariu pe o perioadă de trei luni. Timp de patru ani, Cornoiu a fost membru al CSM.

În 30 septembrie 2009, în urma tragerii la sorţi, Dănuţ Cornoiu a fost desemnat membru al Biroului Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale.

Gabriela Bârsan: coordonatorul programului Phare

Gabriela Bârsan are 53 de ani şi este preşedinta Secţiei de Contencios Administrativ al Curţii Supreme. Ea este soţia judecătorului Corneliu Bârsan, reprezentantul României în plenul judecătorilor de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Gabriela Bârsan a pledat pentru  egalizarea gradelor procurorilor, în sensul că, deşi proveneau de la parchetele locale şi lucrau în cadrul DNA şi DIICOT, să beneficieze de aceleaşi drepturi ca cei din direcţiile speciale. Propunerea a generat nemulţumiri în sistem.

Gabriela Bârsan este judecător de 25 de ani şi-a început activitatea în 1980 la Judecătoria sectorului 6 din Capitală, iar în 1990 a devenit vicepreşedinte al acestei instanţe. De asemenea, magistratul a fost şi judecător inspector la Tribunalul Bucureşti în 1991, iar în 1993 a fost promovată la Curtea de Apel Bucureşti. Bârsan este judecător la instanţa supremă din 2005. Este coordonator al programului Phare şi face parte din Grupul de lucru pentru proiectul: "Unificarea jurisprudenţei instanţelor şi parchetelor din România".

Judecătoarea Gabriela Bârsan este prima care a acordat daune morale în cazul arestării pe nedrept a unor persoane în dosarele mineriadei din 13 -15 iunie 1990, iar în 1993 a pronunţat sentinţa civilă de desfiinţare a Partidului Comunist Român. Argumentele Gabrielei Bârsan

Judecătoare Gabriela Bârsan pledează pentru eficientizarea Secţiilor Unite. Bârsan şi-a început prezentarea cu menţiunea că a intrat magistratură în urma unui examen pe care l-a promovat prima şi că planul managerial este un document complex care trebuie prezentat punctual.

"În epoca actuală, mai mult decât oricând, este necesar ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei să îşi asume pe deplin rolul ce îi revine de pârghie de echilibru în organizarea statului de drept, prin îndeplinirea misiunii sale fundamentale şi tradiţionale de asigurare a interpretării şi aplicării unitare a legii", se arată în proiectul managerial al judecătoarei Bârsan. Elena Cârcei - a ratat numirea la CEDO

Elena Cârcei are 57 de ani şi este judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 2000. A candidat  în 2007 pentru postul judecătorului român la CEDO, la expirarea primului mandat al lui Corneliu Bârsan. Candidatura ei a fost respinsă, iar âîrsan a fost reînvestit la CEDO.

Înainte de a deveni magistrat, Elena Cârcei a practicat avocatura timp de patru ani. A fost magistrat la Judecătoria Buzău de unde a fost promovată la Curtea Supremă.

Cârcei a vrut să interzică magistraţilor să voteze, considerând că dreptului civil de a vota de către magistraţi constituie o incompatibilitate, întrucât legea cere imparţialitate din partea judecătorilor şi procurorilor. CSM a arătat că neutralitatea politică nu echivalează cu interzicerea exercitării oricăror drepturi, ci presupune doar interdicţia angajării publice a magistraţilor, în orice mod, în activităţi politice. Iulian Dragomir - candidatul bântuit de "matuşa Tamara" Iulian Dragomir este judecător la Secţia penală începând cu 2007. Şi-a început cariera de magistrat în 1991, la Judecătoria sectorului 3 din Capitală, a promovat la Tribunalul Bucureşti, iar în 1999 la Curtea de Apel Bucureşti. Între 2004 şi 2006 a fost preşedintele Oficiului Naţional de Prevenite şi Combatere a Spălării Banilor.

În noiembrie 2005, fostul preşedinte al ONPCSB Ioan Melinescu l-a acuzat pe Iulian Dragomir că ar fi furnizat presei mai multe documente cu caracter secret şi strict secret care erau în posesia şefului Oficiului, inclusiv detalii despre Ioan Melinescu şi Mihai Necolaiciuc. Există surse care vorbesc despre faptul că judecătorul Dragomir ar fi fost cel care a dat informaţia referitoare la averea mătuşii Tamara, şi că ar fi unul dintre marorii protejaţi din dosar, informaţiile furnizate de el, fiind cele care au stat la baza deschiderii dosarul împotriva lui Adrian Năstase, fost premier PSD, de către Direcţia Naţională Anticorupţie. PROCEDURA DE NUMIRE Potrivit legii, "preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani."

Numirea în funcţia de preşedinte al ICCJ se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. CITIŢI ŞI: Justiţia îi lasă pe criminali printre noi | VIDEO Magistraţii, "obligaţi să dea statul în judecată "Suntem în pragul dictaturii!" Curtea Supremă, ca un cuib cu viespi ŞTIRE PUBLICATĂ LA ORA 11.20 ŞI ACTUALIZATĂ LA 16.00

Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:33 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 07:23 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update

Articole salvate