Liderul EXTREMEI DREPTE din UCRAINA, ucis într-un raid „al poliției” | VIDEO

Liderul EXTREMEI DREPTE din UCRAINA, ucis într-un raid „al poliției” | VIDEO

Un lider ucrainean ultra-naționalist a fost împușcat mortal, în vestul Ucrainei, într-o „operațiune a forțelor speciale”.

Olexander Muzicho, cunoscut sub numele de Sashko Bili, potrivit BBC News, a murit după un schimb de focuri cu poliția într-o cafenea din Rivne, în vestul Ucrainei, a anunțat Ministerul de Interne.

A fost lider al Sectorului de Dreapta, o grupare extrema dreaptă, care a avut un rol vizibil în protestele anti-guvernamentale recente, precizează sursa citată.  Parlamentul Ucrainei a aprobat demisia ministrului Apărării, Igor Teniuh, care a fost acuzat de indecizie în privința preluării Crimeii de către armata rusă. Împușcarea lui Muzicho a avut loc la doar câteva ore după ce ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu omologul său ucrainean Andrii Deșița, în prima lor întâlnire de când a început criza din Crimeea.

Ministrul adjunct ucrainean de Interne, Vladimir Ievdokimov, a declarat că Muzicho a murit după ce a tras în polițiștii și membri ai forțelor speciale, care au făcut un raid în cafenea, pentru a-l aresta pe el și pe prietenii săi ultra-naționaliști. Autoritățile spun că bărbatul era șeful unei organizații criminale. „Era viu când l-au arestat, dar paramedicii, chemați la fața locului, au descoperit că acesta de fapt murise”, a mai spus ministrul adjunct.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anterior, un parlamentar ucrainean, Oles Donii, a oferit o altă variantă a faptelor petrecute, scriind pe pagina sa de Facebook. El a spus că două mașini l-au blocat pe Muzicho, l-au obligat să oprească la stop, apoi l-au tras afară din mașină și l-au împins cu forța în alt vehicul. Mai târziu, corpul său ar fi fost găsit abandonat, cu mâinile legate și cu două răni de glonț în inimă.

Muzicho devenise celebru după ce a fost filmat cu o pușcă de asalt AK-47 într-o dezbatere la primărie, în vestul Ucrainei și apoi a hărțuit un procuror pe plan local. În februarie, ministrul ucrainean de Interne i-a condamnat comportamentul  și a promis o anchetă.

Moscova a spus că activitățile Sectorului de Dreapta și ale altor grupări naționaliste reprezintă o amenințare la adresa miunorității ruse din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a menționat acesta ca unul dintre motive pentru a interveni în Crimeea. Unii analiști politici spun, însă, că Rusia alimentează intenționat astfel de temeri, iar influența Sectorului de Dreapta în politica ucraineană este exagerată. Anterior, autoritățile ruse au emis un mandat de arestare pe numele lui Muzicho, acuzându-l de atrocitpți contra soldaților ruși din Crimeea.

<iframe src="//www.youtube.com/embed/q8JC-ZjqFb4" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>