Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Liberalul Cornel Pieptea: "Dilema lui Oprescu: creștem prețul la energia termică pentru populație sau o oferim gratuit?"

Autor: | | 0 Comentarii | 152 Vizualizari

Consilierul municipal Cornel Pieptea spune că o eventuală creştere a preţului gigacaloriei în Capitală poate fi analizată doar după realizarea unui studiu de impact şi a evoluţiei consumului în funcţie de tarifele propuse, în condiţiile în care consumul scade odată cu creşterea tarifelor.

Cornel Pieptea, liderul grupului PNL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), consideră că ţinând cont de ponderea crescută a cheltuielilor cu plata facturilor la energia termică raportată la veniturile persoanelor fizice branşate la sistemul centralizat de termoficare, orice creştere a preţului de facturare poate fi analizată doar după realizarea obligatorie a unui studiu de impact.

Consilierul municipal a precizat că trebuie avut în vedere şi faptul că atunci când tarifele cresc, se reduce consumul.

"Din acest motiv, prognoza trebuie obligatoriu însoţită de analiza evoluţiei consumului în funcţie de tarifele propuse precum şi de analiza evoluţiei costurilor variabile coroborate cu scăderea consumului, cunoscută fiind axioma economică conform căreia preţurile competitive pot fi obţinute la volume mari de producţie", a explicat Cornel Pieptea, pe blogul personal.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice a fost retras marţi seară din dezbatere publică de pe site-ul Primăriei Capitalei, iar primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a motivat că "nu este justificată o discuţie asupra tarifului până la realizarea fuziunii RADET cu ELCEN", a mai spus Pieptea.

"RADET-ul nu are atributul legal de a iniţia proiecte de hotărâri în cadrul Consiliului General. Altfel spus, solicitarea RADET a ajuns pe masa Primarului General, care şi-a însuşit-o fără observaţii personale şi, conform atribuţiilor legale, a decis să o înainteze spre dezbatere Consiliului General", a mai spus Pieptea.

Consilierul municipal a precizat că aceste costuri mai mari, printre care cele de producţie şi cu materiile prime, ce stau la baza solicitării RADET sunt însă recunoscute de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice prin decizia din ianuarie 2014, deci sunt juste şi "constituie fundamentul pentru adâncirea situaţiei financiare dezastruoase a regiei".

"Reiterez, şi cu această ocazie, apelul de urgentare a procedurile de unificare a RADET-ului cu ELCEN şi de transformare a noii entităţi în societate comercială supusă regulilor economiei de piaţă. Îmi doresc să cred că Primarul General înţelege mecanismele financiare simple, precum diferenţa dintre costuri şi tarif, şi va reveni, măcar, asupra motivaţiei de retragere a proiectului din dezbaterea publică", a mai spus Pieptea.

Proiectul privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a fost supus dezbaterii publice la propunerea RADET Bucureşti, care, la 14 martie, a primit avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare Servicii Comunitare (ANRSC), obligatoriu pentru majorarea tarifelor. RADET a solicitat ANRSC majorarea tarifelor de transport şi distribuţie că urmare a creşterii tarifelor de producţie începând cu 1 ianuarie 2014, prin decizia nr 3506 din 27.11.2013 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).

Conform proiectului, tariful pentru transportul şi distribuţia energiei termice în Capitală ar fi putut creşte cu 10,7% pentru consumatori casnici şi cu 21,41% pentru non-casnici.

În prezent, preţul gigacaloriei în Capitală este de 341 de lei, din care populaţia plăteşte circa 170 de lei, iar municipalitatea suportă, prin subvenţie de la bugetul local, 171,18 lei, adică peste 50% din cost. Subvenţia acordată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei în 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 şi de 487 milioane de lei în 2013.

Marţi seară, Primăria Capitalei a anunţat că proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice a fost retras din dezbatere publică de către primarul Sorin Oprescu, potrivit căruia nu este justificată o discuţie despre majorare ţinând cont că, în prezent, calendarul unificării ELCEN-RADET este în etapele finale.

"După analiza hotărârii de Consiliu iniţiată de RADET Bucureşti în urmă deciziei nr. 3506 a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei, Primarul General, Sorin Oprescu a decis retragerea din dezbaterea publică a proiectului de HCGMB privind aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice livrată prin puncte termice urbane de transport pentru consumatorii cu puncte termice proprii şi a preţurilor locale medii de facturare a energiei termice pentru consumatorii non-casnici, practicate de RADET Bucureşti", se arată într-un comunicat remis Mediafax, marţi seară, de Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, primarul general Sorin Oprescu a constatat că proiectul supus dezbaterii publice nu a fost avizat de Autoritatea Publică de Reglementare a Serviciilor Publice, care, conform statutului, în conformitate cu art. 15, cap. 4, din HCGMB 339/2009, reglementează "stabilirea şi asigurarea aplicării unor politici de preţuri în domeniul serviciilor energetice pentru stimularea echilibrată a producţiei, transportului şi distribuţiei energiei".

În plus, arată municipalitatea, proiectul nu a fost supus unei analize a Consiliului Consultativ, care are în componenţa sa specialişti în domeniul energetic.

Primarul general susţine că este cu atât mai oportună reconsiderarea acestui proiect de hotărâre a CGMB, cu cât constituirea Sistemului Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice (SACET) este în ultima fază.

"Ţinând cont că, la ora actuală, calendarul unificării dintre ELCEN şi RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuţie despre majorarea tarifului la transportul şi distribuţia energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuţie a Energiei Termice - SACET, toate neconcordanţele între deciziile autorităţilor naţionale şi ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetăţenilor", a declarat edilul, citat în comunicat.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate