Liberalii s-au certat, după care s-au declarat solidari cu „persoana fi zică” Ludovic Orban

Liberalii s-au certat, după care s-au declarat solidari cu „persoana fi zică” Ludovic Orban

Prima întrunire a Biroului Politic al PNL, după ce președintele Ludovic Orban a depus o plângere la PÎCCJ împotriva premierului Viorica Dăncilă, s-a lăsat cu scandal între liberali. Deși liberalii au anunțat că partidul susține demersul în justiție a lui Orban, nu puține voci din interior au semnalat că plângerea penală nu trebuie săfi e „o armă politică” a PNL.

Potrivit surselor EVZ, în PNL s-au format două tabere. În timp ce unii membri au cerut să se dea un vot de încredere, alții au spus că nu e nevoie, în acest moment, de un astfel de vot.

Mai exact, deputatul Dan Vîlceanu a cerut vot de solidaritate în BEx pentru liderul PNL. Colegul său, Tinel Gheorghe s-a opus, reprosândui lui Ludovic Orban că nu s-a consultat cu partidul înainte să depună plângerea penală.

De altfel, Dan Motreanu, Victor Paul Dobre și Gigel Știrbu au susținut în ședință că nu sunt „adepții plângerilor penale”, dar că respectă „decizia personală a președintelui”. Până să se dea un vot de solitaritate pentru președintele PNL, consilierii au fost dați afară din ședință la cererea lui Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solidaritate

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a anunțat, ieri, după şedinţa Biroului Executiv, că partidul susține demersul privind plângerea penală depusă de preşedintele PNL.

„PNL susţine demersul lui Ludovic Orban de a sesiza posibila încălcare a legii de către prim-ministrul României şi se solidarizează cu demersul lui Ludovic Orban. Orice cetăţean al acestei ţări, când are suspiciuni că legea este încălcată, are obligaţia să sesizeze instituţiile statului”, a declarat Turcan.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a spus că au fost liberali care au semnalat în ședință că plângerile penale nu trebuie folosite ca arme politice.

„Unii au avut o problemă cu faptul că președintele trebuia să consulte colegii înainte. Alții au susținut că în jocul politic nu trebuie folosite asemenea arme. Dar,și este un mare „dar”, aici este vorba de posibile infracțiuni, nu de lupta politică, și atunci când sunt posibile infracțiuni, faci sesizare penală. Eu nu cred că jocul politic implică infracțiuni, că, dacă implică infracțiuni, atunci mergem la Parchet. Cred că asta este calea normală” a precizat Vîlceanu.

„Și-a recunoscut greșeala”

Liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a spus că nu au ştiut de acest demers nici el și nici prim-vicepre- şedinţii Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan.

„Dl. preşedinte Ludovic Orban nu s-a consultat înainte să ia această decizie cu nimeni. Astăzi, cerând vot de susţinere în Biroul Politic Executiv, practic şi-a recunoscut greşeala, practic a recunoscut că nu este nicio diferenţă între persoana fizică Ludovic Orban şi preşedintele partidului Ludovic Orban. Nu am comentat în fond decizia, în schimb este absolut normal ca totdeauna să discuţi în partid şi apoi să iei o decizie aşa de importantă. (...) Acum tensiuni au fost pentru că s-a luat o decizie, s-a spus că este pe persoană fizică. (...) Eu cred că plângerea penală este exclus să fie o armă politică a PNL”, a declarat Dumitrescu.