Editura Evenimentul si Capital

Liber la dat foc la Coran, nu mai este blasfemie! Jazz de calitate. Taurii nu se lasă impresionați, Gemenii sunt ironici

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4075 Vizualizari

Unele practici religioase și practicarea dogmelor îi descurajează pe jurnaliști să vorbească despre întâmplări legate de ele, dar în prezent este nevoie de o dezbatere publică asupra impactului religiei asupra societății și politicilor publice

HOROSCOP Pe 27 aprilie s-au născut: Herbert Spencer, Samuel Morse, Ulysses Grant, Edward Gibbon, Walter Lantz, Anouk Aimee, Vasile Aciobăniţei.

În calendarul creştin ortodox fix sunt Sfinţii: Simeon, ruda Domnului, Aristarh, Marcu şi Zinon. Nimic în ”Kalendar”.

Continui și astăzi să vă relatez ce mai primesc de la diversele organisme UE. Iată, o știre interesantă:

Legislativul danez analizează necesitatea abolirii unor legi obsolete referitoare la blasfemie și desconsiderarea religiei unei persoane. Articolul 140 din Codul penal danez prevede sancționarea cu până la 4 luni de închisoare pentru batjocorirea religiei, a unei persoane, sau a unei credințe. Deși prevederea legală căzuse în desuetudine în ultimii ani, în februarie, anul acesta, autoritățile au anunțat acuzațiile aduse unui individ care dăduse foc unui exemplar din Coran și își filmase fapta. Unele practici religioase și practicarea dogmelor îi descurajează pe jurnaliști să vorbească despre întâmplări legate de ele, dar astăzi este nevoie de o dezbatere publică asupra impactului religiei asupra societății și politicii publice, este de părere Scott Griffen, director al departamentului Libertatea presei în cadrul International Press Institute(IIP). El adaugă că legile care protejează unele sisteme religioase sunt caracteristice regimurilor autoritare în numeroase regiuni din lume și alimentează violențele față de cei care le critică. Un studiu recent al IPI, publicat luna trecută de Biroul Reprezentantului OSCE pentru libertatea mediei, arată că 20 dintre statele membre , între care 10 state din UE, mențin legile contra blasfemiei. Dar studiul arată și tendințe progresiste importante, în state care au abolit această infracțiune în ultimii ani. Este vorba despre Olanda(2014), Islanda(2015), Norvegia(2015), Malta(2015) și Franța(2017). Danemarca a rămas ultima țară din Nordul Europei care mai sancționează blasfemia, deși legea mai este valabilă și în Finlanda, dar acolo se interpretează că se referă numai la cărțile sfinte creștine. Comitetul ONU pentru drepturile omului a declarat că menținerea acestor legi este incompatibilă cu Pactul internațional referitor la drepturile civile și politice, cu excepția unor circumstanțe specifice, limitate.

https://ipi.media/denmark-urged-to-repeal-blasphemy-law/

După ce am citit știrea primită de la UE, m-am grăbit să caut pe Youtube, un video cu arderea Coranului. Doream să mă dau mare ca admin și să urc videoul pe site. Surpriză, acolo sunt zeci, ce zic, sute de astfel de înregistrări video. Se pare că acum patru-cinci ani a fost o perioadă record la arderea Coranului. De exemplu, pastorul dr. Terry Jones a ars 2998 de Coranuri de ziua comemorării 9/11. În altă parte se pretinde că în rugul imens ard 40.000 de Coranuri, în altă parte soldații din Afghanistan ard 100 de Coranuri. Cred că atunci s-a protestat împotriva faptului că în amărâta aia de țară plină de lithiu, adică Afghanistan, gloata sălbatică a linșat o femeie care fusese acuzată, fals, că a ars un Coran.

Dacă autoritățile nu reacționează la invazia musulmană ce să facă săracul om de rând? Arde și el un Coran! Asta mi-a amintit de ceea ce mi-a povestit zilele trecute, pe Skype, după primul tur, deci luni, un francez proprietar de o mică cârciumioară, bistrou, cum i se spune. Când ajung la Paris, întotdeauna trec pe la el și îi duc o sticlă de țuică de Văleni, originală și inconfundabilă ca parfum și gust. Este mare, mare amator. Ne punem amândoi câte un petit blanc și stăm toată seara la vorbe. Francezul mi-a spus că este șantajat de musulmani. Am râs cât am putut, o Europă întreagă este șantajată de musulmani, ce pot musulmanii să ceara de la o cârciumioară care nici nu are mâncare halal? Taxă de protecție, mi-a replicat parizianul. Cam odată pe săptămână vin patru tineri cu un ten închis și ochii arzători, spun bună ziua foarte politicoși și se așează la o masă. Nu comandă nimic, doar își scot brichetele din buzunare și se joacă cu ele, aprizându-le mereu! În limbajul pegrei mesajul este clar: faci ce spunem noi, sau îți dăm foc la cârciumă!

Iar francezul face ce spun ei, adică le dă bani. Am sărit în sus, de ce nu reclami la poliție, la vigipirate, la patrulele de jandarmi! Stai binișor, mi-a răspuns francezul, musulmanii nu cer decât cincizeci, maximum o sută de euro, amestecul poliției și ancheta mi-ar goni clienții, aș avea o pagubă de multe mii de euro. L-am întrebat cum se refulează, arde un Coran? Știi că este o idee bună, mi-a răspuns parizianul. Nu l-am întrebat cu cine o să voteze pe 7 mai, este evident.

Acum să știți că o carte arde greu și incomplet. Eu nu aș da niciodată foc la o carte, dar tatăl meu, supărat pe faptul că a trebuit să poarte o mască de fier cincizeci de ani, a vrut să ardă operele complete ale lui Lenin, Stalin, Marx, Engels și Mao. Imediat după loviluție. Acum îmi pare rău că l-am lăsat. Cărțile acelea cuprindeau ceva, ceva din istoria lumii. Nu au ars, cărțile, așa că le-am dus, ușor pârjolite, la un centru de colectare a maculaturei. Repet, îmi pare rău.

Ascultați-mă, nu cărțile sunt de vină, ci cei care fac rău, spunând că au citit într-o carte!

Pentru că tot suntem în Nordul Europei, haide să trecem, din Danemarca, peste strâmtoare, pe podul Øresund, întîi în Suedia și de acolo în mândra Norvegie. Iată:

Autoritatea norvegiană pentru media, (Medietilsynet) a publicat un studiu referitor la diseminarea stirilor false, la cererea Ministerului Culturii. Studiul s-a bazat pe cele similare efectuate în SUA, în decembrie 2016 și Suedia, în februarie 2017. Au fost intervievate 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 18-80 de ani. Întrebările s-au referit la difuzarea stirilor false, la capacitatea de a le detecta, la cei care sunt responsabili de propagarea unor știri false și la necesitatea sporirii educației populației pentru media . Ancheta s-a desfașurat pe parcursul a 30 de zile, în martie-aprilie a.c. Iată câteva concluzii: 55% dintre respondenți au afirmat că găsesec săptămânal sau chiar mai des, știri pe care le consideră false. 45% dintre aceștia sunt convinși că știrile au fost falsificate în mod voit. 23% dintre persoane au distribuit respectivele știri, dar au realizat mai târziu că erau false. 62% dintre cei intervievați au afirmat că cele mai multe stiri false sunt pe Facebook, 21% în media tradiționale, 15% pe motoarele de căutare, 14% pe YouTube și pe alte site-uri web. 47% dintre respondenți consideră că pot identifica știrile false. Pentru 68% dintre persoanele întrebate, media tradiționale au o mare responsabilitate pentru a preveni difuzarea știrilor false. Potrivit sondajului, efortul educational pentru înțelegerea presei și criticarea surselor nesigure trebuie să predomine pentru a controla tendințele de răspândire a informațiilor false.

https://www.epra.org/news_items/fake-news-norwegian-nma-publishes-survey

Și o știre pentru iubitorii de jazz, mă număr și eu, cu umilință, printre ei:

Pentru al doilea an consecutiv, EURORADIO va marca ziua internațională a jazzului, din cadrul sărbătorilor UNESCO, pe 30 aprilie, cu o serie de concerte speciale. Scopul acestei sărbători este să aducă împreună muzicieni și interpreți de jazz, dar și studenți care să învețe jazzul adevărat și să afle poveștile tradiției lui. Circa 14 ore de jazz live sau înregistrat vor fi difuzate de EURORADIO. Anul acesta, participările de excepție sunt din Bulgaria, cu cei cinci saxofoniști ai Big Bandului Radioului național bulgar, apoi formația suedeză care a câștigat Euroradio Jazz Concours în 2016 si alte Big Banduri celebre din: Bulagria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Norvegia, Slovenia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

https://www.ebu.ch/news/2017/04/and-all-that-jazz-euroradio-marks-international-jazz-day

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate