Editura Evenimentul si Capital

Liber la dat foc la Coran, nu mai este blasfemie! Jazz de calitate. Taurii nu se lasă impresionați, Gemenii sunt ironici

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4023 Vizualizari

Unele practici religioase și practicarea dogmelor îi descurajează pe jurnaliști să vorbească despre întâmplări legate de ele, dar în prezent este nevoie de o dezbatere publică asupra impactului religiei asupra societății și politicilor publice

HOROSCOP   Pe 27 aprilie s-au născut: Herbert Spencer, Samuel Morse, Ulysses Grant, Edward Gibbon, Walter Lantz, Anouk Aimee, Vasile Aciobăniţei.

În calendarul creştin ortodox fix sunt Sfinţii: Simeon, ruda Domnului, Aristarh, Marcu şi Zinon. Nimic în ”Kalendar”.

Continui și astăzi să vă relatez ce mai primesc de la diversele organisme UE. Iată, o știre interesantă:

Legislativul danez analizează necesitatea abolirii unor legi obsolete referitoare la blasfemie și desconsiderarea religiei unei persoane. Articolul 140 din Codul penal danez prevede sancționarea cu până la 4 luni de închisoare pentru batjocorirea religiei, a unei persoane, sau a unei credințe. Deși prevederea legală căzuse în desuetudine în ultimii ani, în februarie, anul acesta, autoritățile au anunțat acuzațiile aduse unui individ care dăduse foc unui exemplar din Coran și își filmase fapta. Unele practici religioase și practicarea dogmelor îi descurajează pe jurnaliști să vorbească despre întâmplări legate de ele, dar astăzi este nevoie de o dezbatere publică asupra impactului religiei asupra societății și politicii publice, este de părere  Scott Griffen, director al departamentului Libertatea presei în cadrul International Press Institute(IIP). El adaugă că legile care protejează unele sisteme religioase sunt caracteristice regimurilor autoritare în numeroase regiuni din lume și alimentează violențele față de cei care le critică. Un studiu recent al IPI, publicat luna trecută de Biroul Reprezentantului OSCE pentru libertatea mediei, arată că 20 dintre statele membre , între care 10 state din UE, mențin legile contra blasfemiei. Dar studiul arată și tendințe progresiste importante, în state care au abolit această infracțiune în ultimii ani. Este vorba despre Olanda(2014), Islanda(2015), Norvegia(2015), Malta(2015) și Franța(2017). Danemarca a rămas ultima țară din Nordul Europei care mai sancționează blasfemia, deși legea mai este valabilă și în Finlanda, dar acolo se interpretează că se referă numai la cărțile sfinte creștine. Comitetul ONU pentru drepturile omului a declarat că menținerea acestor legi este incompatibilă cu Pactul internațional referitor la drepturile civile și politice, cu excepția unor circumstanțe specifice, limitate.

https://ipi.media/denmark-urged-to-repeal-blasphemy-law/

După ce am citit știrea primită de la UE, m-am grăbit să caut pe Youtube, un video cu arderea Coranului. Doream să mă dau mare ca admin și să urc videoul pe site. Surpriză, acolo sunt zeci, ce zic, sute de astfel de înregistrări video. Se pare că acum patru-cinci ani a fost o perioadă record la arderea Coranului. De exemplu, pastorul dr. Terry Jones a ars 2998 de Coranuri de ziua comemorării 9/11. În altă parte se pretinde că în rugul imens ard 40.000 de Coranuri, în altă parte soldații din Afghanistan ard 100 de Coranuri. Cred că atunci s-a protestat împotriva faptului că în amărâta aia de țară plină de lithiu, adică Afghanistan, gloata sălbatică a linșat o femeie care fusese acuzată, fals, că a ars un Coran.

Dacă autoritățile nu reacționează la invazia musulmană ce să facă săracul om de rând? Arde și el un Coran! Asta mi-a amintit de ceea ce mi-a povestit zilele trecute, pe Skype, după primul tur, deci luni, un francez proprietar de o mică cârciumioară, bistrou, cum i se spune. Când ajung la Paris, întotdeauna trec pe la el și îi duc o sticlă de țuică de Văleni, originală și inconfundabilă ca parfum și gust. Este mare, mare amator. Ne punem amândoi câte un petit blanc și stăm toată seara la vorbe. Francezul mi-a spus că este șantajat de musulmani. Am râs cât am putut, o Europă întreagă este șantajată de musulmani, ce pot musulmanii să ceara de la o cârciumioară care nici nu are mâncare halal? Taxă de protecție, mi-a replicat parizianul. Cam odată pe săptămână vin patru tineri cu un ten închis și ochii arzători, spun bună ziua foarte politicoși și se așează la o masă. Nu comandă nimic, doar își scot brichetele din buzunare și se joacă cu ele, aprizându-le mereu! În limbajul pegrei mesajul este clar: faci ce spunem noi, sau îți dăm foc la cârciumă!

Iar francezul face ce spun ei, adică le dă bani. Am sărit în sus, de ce nu reclami la poliție, la vigipirate, la patrulele de jandarmi! Stai binișor, mi-a răspuns francezul, musulmanii nu cer decât cincizeci, maximum o sută de euro, amestecul poliției și ancheta mi-ar goni clienții, aș avea o pagubă de multe mii de euro. L-am întrebat cum se refulează, arde un Coran? Știi că este o idee bună, mi-a răspuns parizianul. Nu l-am întrebat cu cine o să voteze pe 7 mai, este evident.

Acum să știți că o carte arde greu și incomplet. Eu nu aș da niciodată foc la o carte, dar tatăl meu, supărat pe faptul că a trebuit să poarte o mască de fier cincizeci de ani, a vrut să ardă operele complete ale lui Lenin, Stalin, Marx, Engels și Mao. Imediat după loviluție. Acum îmi pare rău că l-am lăsat. Cărțile acelea cuprindeau ceva, ceva din istoria lumii. Nu au ars, cărțile, așa că le-am dus, ușor pârjolite, la un centru de colectare a maculaturei. Repet, îmi pare rău.

Ascultați-mă, nu cărțile sunt de vină, ci cei care fac rău, spunând că au citit într-o carte!

Pentru că tot suntem în Nordul Europei, haide să trecem, din Danemarca, peste strâmtoare, pe podul Øresund, întîi în Suedia și de acolo în mândra Norvegie. Iată:

Autoritatea norvegiană pentru media, (Medietilsynet) a publicat un studiu referitor la diseminarea stirilor false, la cererea Ministerului Culturii. Studiul s-a bazat pe cele similare efectuate în SUA, în decembrie 2016 și Suedia, în februarie 2017. Au fost intervievate 1000 de persoane cu vârste cuprinse între  18-80 de ani. Întrebările s-au referit la difuzarea stirilor false, la capacitatea de a le detecta, la cei care sunt responsabili de propagarea unor știri false și la necesitatea sporirii educației populației pentru media . Ancheta s-a desfașurat pe parcursul a 30 de zile, în martie-aprilie a.c. Iată câteva concluzii: 55% dintre respondenți au afirmat că găsesec săptămânal sau chiar mai des, știri pe care le consideră false. 45% dintre aceștia sunt convinși că știrile au fost falsificate în mod voit. 23% dintre persoane au distribuit respectivele știri, dar au realizat mai târziu că erau false. 62% dintre cei intervievați au afirmat că cele mai multe stiri false sunt pe Facebook, 21% în media tradiționale, 15% pe motoarele de căutare, 14% pe YouTube și pe alte site-uri web. 47% dintre respondenți consideră că pot identifica știrile false. Pentru 68% dintre persoanele întrebate, media tradiționale au o mare responsabilitate pentru a preveni difuzarea știrilor false. Potrivit sondajului, efortul educational pentru înțelegerea presei și criticarea surselor nesigure trebuie să predomine pentru a controla tendințele de răspândire a informațiilor false.

https://www.epra.org/news_items/fake-news-norwegian-nma-publishes-survey

Și o știre pentru iubitorii de jazz, mă număr și eu, cu umilință, printre ei:

Pentru al doilea an consecutiv, EURORADIO va marca ziua internațională a jazzului, din cadrul sărbătorilor UNESCO, pe 30 aprilie, cu o serie de concerte speciale. Scopul acestei sărbători este să aducă împreună muzicieni și interpreți de jazz, dar și studenți care să învețe jazzul adevărat și să afle poveștile tradiției lui. Circa 14 ore de jazz live sau înregistrat vor fi difuzate de EURORADIO. Anul acesta, participările de excepție sunt din Bulgaria, cu cei cinci saxofoniști ai Big Bandului Radioului național bulgar, apoi formația suedeză care a câștigat Euroradio Jazz Concours în 2016 si alte Big Banduri celebre  din: Bulagria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Norvegia, Slovenia, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

https://www.ebu.ch/news/2017/04/and-all-that-jazz-euroradio-marks-international-jazz-day

Observați că printre formațiile de jazz nu este niciuna din Româna. Ne sălbăticim, ne prostim, fără nicio îndoială! Din nou și mereu bulgarii sunt înaintea noastră. Abia aștept 30 aprilie să aud la radio o zi întreagă de jazz de calitate !

Dar, până mâine, o să mai descarc câteva filme și muzica preferată de pe net, cât mai este gratis. Cel puțin până mâine, doar este, în definitiv, o altă zi !

                                                            *    *    *

HOROSCOP

BERBEC  Astăzi eşti motivat şi poţi fi eficace mărind volumul şi dinamica activităţii, deoarece ai confirmarea, o informaţie, din presă sau de pe reţea, că ceea ce faci este pe drumul cel bun. Ziua de astăzi este favorabilă în toate, mai puţin în domeniul sentimental. O posibilă schimbare. Analizează bine înainte să porneşti pe un nou drum. Ceva pare că te reţine astăzi, dar este ziua ideală pentru vizite la prieteni, după orele de program. Puteţi petrece clipe plăcute împreună, vorbind mult şi depănând amintiri comune, la un pahar de vorbe!

TAUR   Nu te lăsa impresionat de veşti şi informaţii contradictorii şi evident, polarizate şi politizate. Fii tenace, cu multă voinţă şi continuă activitatea ta prin metode verificate, normale. Niciun obstacol în perspectivă, negociază, căuta alianţe şi acceptă, dacă nu se poate altfel, mici compromisuri. Ceea ce începi azi poate aduce, însă, rezultate bune. Dar, nu lua visurile drept realitate, promisiunile drept garanţii! Pe total: zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare.

GEMENI  Ironic şi uneori chiar cinic, ai un dar deosebit în comunicare, dar şi în a întinde capcane iscusite persoanelor potenţial ostile. Astăzi eşti mare meşter ţesător de intrigi complicate! Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel. Sunt mari, sau mai mici interese în joc! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în cursul dimineţii. Gândeşte de zece ori şi vorbeşte o singură dată!  

RAC    Vremea capricioasă şi oboseala te fac revoluționar. Ai arunca costumul office şi ai pleca, imediat, la mare, să te arunci în valuri. Ai puţintică răbdare, încă puțin şi vine Armindeni! O întâlnire importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent. Primeşti şi nişte veşti, dar care te încurcă! Este şi o zi cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, domenii care sunt malefic aspectate.

LEU  Astăzi ai arta de a motiva şi convinge pe cei din jur. În ciuda unei uşoare senzaţii de oboseală eşti în formă bună, aşa că poţi avea şi o seară plăcută, în oraş, cu prietenii sau familia! Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. Nu te băga peste alții, vezi-ți de treburile tale.

FECIOARĂ    Nicio planetă în zodie, aşa că pare că ai parte de o zi liniştită şi fără evenimente notabile. O zi plăcută pe care o poţi termina la un pahar de vorbă, cu prietenii, sau la un spectacol! Configuraţia astrală avantajează proiectele personale şi/sau domeniul sentimental. Magnetismul personal este în creştere – poţi lămuri unele situaţii, sau să faci unele alegeri. Amorul este favorizat astăzi, dar comunicarea, nu! Profesional vorbind, trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante – este concluzia zilei de astăzi.

BALANŢĂ   Ai mai multe probleme, care te obsedează şi nu le găseşti soluţie. Ai vrea să ceri un sfat, dar încă nu te-ai decis dacă vrei să împărtăseşti tainele tale. Mai aşteaptă până după 1 Mai! Azi trebuie să folseşti diplomaţia şi politeţea, pe care, de altfel, ştii foarte bine să le pui în valoare. Pe plan profesional trebuie să iei imediat unele măsuri, decizii care nu mai suferă amânare. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea...

SCORPION   Eşti adus în situaţia de a purta conversaţii calme şi interesante cu anturajul, ceea ce îţi sporeşte gradul de socializare. La serviciu ceva se încurcă, dar poți rezolva până la 1 Mai! Fii foarte atent la surselor tale de venituri. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă poți vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal, în mod deosebit. Comunicarea este avantajată, mai pe seară. Stelele îţi conferă un dar al negocierii şi al convingerii.

SĂGETĂTOR   Aspectele Lunii, binevoitoare, arată o dimineaţă favorabilă inspiraţiei şi intuiţiei. Astăzi poţi să argumentezi cu succes în sprijinul ideilor şi proiectelor tale aflate pe drumul critic! Poate este vremea să-ţi diversifici activitatea. Vin vremuri foarte grele, probabil că economia se va prăbuşi, şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum. Totuși, ia lucrurile uşor, dar nu duce vorba, nu trîmbiţa veştile prietenilor, colegilor, rudelor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor. Nu aşa devii interesant şi popular.

CAPRICORN   Ai avut şi ai în continuare o perioadă densă şi obositoare. Cu toate că nu îţi place efortul prelungit, fii liniştit şi rezultatele vor fi bune, iar mica vacanţa de 1 Mai se apropie! E puţin cam târziu să te cuprindă regretele pentru greşelile din trecut. Încercă să eviţi aceste momente jenante când îţi plângi de milă! Nu te pierde în discuţii sterile, ci mergi direct la miezul problemei. Stelele indică, nu obligă! Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun.     

VĂRSĂTOR   Eşti entuziast, cu toate că este o altă zi. Optimismul tău este contagios şi reuşeşti că aduci bună dispoziţie în anturaj, la serviciu şi acasă. Până seara chiar te simţi foarte bine! O zi cam melancolică, dar te poţi distra pe seară! Nu prea eşti stăpân pe logica vorbelor tale. Dacă te hotărăşti să spui minciunele amoroase, fii atent la cum potriveşti cuvintele. Nu apare nicio ameninţare serioasă, nici în stele, nici pe piaţă. În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. 

PEŞTI   Astăzi eşti ca un elefant într-un magazin de porţelanuri, mare atenţie la mişcările bruşte, la propriu şi la figurat. Evită să te bagi în treburile altora, zâmbeşte şi taci din gură! Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile de afaceri, sau sociale, discuţiile, negocierile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste. Cu toată situaţia financiară precară, astăzi eşti foarte entuziast şi optimist. Prietenii te apreciază pentru că buna ta dispoziţie este contagioasă, benefică şi... rară în aceste timpuri!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate