Leonard Orban: „Este VITAL ca România să stea cât mai aproape de statele care susţin consolidarea UE”

Leonard Orban: „Este VITAL ca România să stea cât mai aproape de statele care susţin consolidarea UE”

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat vineri că România susţine consolidarea Uniunii Europene şi a subliniat că ţara noastră trebuie să stea cât mai aproape de statele membre care au aceeaşi poziţie.

"Comisia Europeană a venit cu o Carte Albă punând pe masă cinci opţiuni cum ar putea să meargă în continuare UE. Poziţia României este foarte clară din punctul acesta de vedere. Noi credem că este nevoie de consolidarea UE, suntem unul din statele membre care consideră că integrarea trebuie să continue, că nu trebuie să facem paşi înapoi. (...) Poziţia României este clară: dorim să consolidăm UE, nu vedem altă opţiune, interesul nostru strategic este ca România să fie deplin integrată, să continue acest proces şi vom face tot ce ţine de noi atât la nivel intern, dar şi la nivel european, astfel încât să se atingă acest obiectiv", a spus Orban, la Forumul anual de dezbateri Eurosfat, organizat în Capitală.

El a subliniat că România trebuie să stea cât se poate de aproape de ţările care doresc consolidarea UE şi să se alăture diverselor iniţiative dedicate acestui obiectiv, precum proiectul procurorului european, politica europeană de apărare.

"România trebuie să se alăture imediat diverselor iniţiative care vor fi lansate. Este vital să stăm cât mai aproape de aceste iniţiative, unde avem posibilitatea să o facem şi trebuie să o facem. Astfel vom rămâne aproape de centrul de decizie", a arătat Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consilierul prezidenţial a afirmat că pentru România cea mai mare provocare este să devină membră a zonei Euro.

"Acest lucru nu este posibil pe termen scurt, chiar dacă ne uităm la indicatorii macro-economici (...), este vorba de convergenţă reală şi va fi nevoie de ani să ajungem la acest nivel de convergenţă reală în zona UE şi din acest punct de vedere cred că sunt necesare eforturi uriaşe nu numai din partea Băncii Centrale, dar din partea întregii societăţi pentru alăturarea la zona Euro. Sper ca acest lucru să fie posibil într-o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani, dar acesta trebuie să fie obiectivul major al României", a susţinut el.

El a subliniat că viitorul UE este procesul cel mai important care există în momentul de faţă.

"Atât Declaraţia de la Bratislava, cât mai ales Declaraţia de la Roma, odată cu împlinirea a 60 de ani de la crearea UE, au marcat puncte de referinţe de la această dezbatere privind viitorul UE şi este o dezbatere extrem de complicată din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru că Uniunea se confruntă cu nenumărate crize, este suficient să menţionăm chestiunea migraţiei, chestiunea Brexit-ului şi mâine va fi reuniunea Consiliului European unde se va încerca şi este foarte posibil că se va ajunge la o poziţie unită a celor 27 de state membre privind mandatul general în negocierea privind Brexit", a afirmat Leonard Orban, citat de Agerpres.

El a precizat că există şi alte provocări şi viziuni diferite legate de modul în care funcţionează UE.

"În România au stârnit foarte multe discuţii aceste subiecte legate de Europa cu mai multe viteze, Europa cercurilor concentrice. Deşi dezbaterea pe teme europene nu este foarte amplă în ţară, subiectele acestea au fost extrem de larg dezbătute. (...) Declaraţiile de la Bratislava şi în special de la Roma au arătat foarte multe lucruri importante, în primul rând s-a manifestat o unitate, care este din ce în ce mai greu de constatat la nivelul UE. (...) Pot să vă spun că nu a fost deloc simplu să se ajungă la această unitate, să vedem că toţi liderii celor 27 de state membre semnează Declaraţia de la Roma, dar a fost un succes remarcabil şi eu sper că acel moment, care este unul de referinţă, va constitui un imbold pentru acţiunile viitoare şi chiar mâine va fi un nou moment de demonstrare a unităţii", a adăugat consilierul prezidenţial, subliniind că este foarte important că Declaraţia de la Roma nu a "prejudiciat substanţa şi rezultatele dezbaterii privind viitorul UE".