Editura Evenimentul si Capital

Acad.Prof.Dr. Leon Dănăilă: „Când LUAM CEVA de la PACIENȚII SĂRACI aveam impresia că-i JEFUIESC”/ PUTEREA CUVÂNTULUI

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă
Autor: | | 20 Comentarii | 37472 Vizualizari

Cei care îl cunosc pe academicianul Leon Dănăilă nu sunt deloc surprinşi de felul în care-şi abordează „celebritatea”: cu modestie. Operează și la 84 de ani, la Spitalul „Gh. Marinescu” din București, iar cercetarea și cărțile publicate sunt singura avere pe care o are. Ca să le poată tipări și-a vândut inclusiv apartamentul. Dar nu câștigă nimic din drepturile de autor, pentru că în 2015 le-a vândut preotului Victorim, de la Putna. Nu i-a dat niciun leu până acum și nici nu l-a întrebat pe preot ce face cu banii pe care îi încasează pentru că „mi-a fost jenă”. De ce a intrat în politică? „Eu nu m-am dus acolo pentru mine, ci să mai capăt ceva pentru spital, pentru Sănătate”, repetă aproape obsesiv savantul, în timpul interviului acordat Evenimentului zilei. Mărturisește că a obosit să fugă de la spital în Parlament și iar la spital: „Poate mai stau un an la spital. Și ajunge!”.

- Ileana Ilie Ungureanu: În plină epidemie de rujeolă, un sfert dintre români se declarau neîncrezători în vaccinuri. Ce mesaj aveți pentru părinții care refuză imunizarea copiilor?

- Dr. Leon Dănăilă: Vaccinarea este intervenția medicală cu cel mai mare grad de eficacitate din istoria umanității. În fond, reprezintă un act de siguranță națională, prin faptul că dacă cineva refuză vaccinarea poate contacta diferite boli cu extindere în masă. Nenorocirea nu e că cel care refuză se îmbolnăvește, ci că se transmite la alții care nu au nicio vină. Refuzul de vaccinare nu este motivat în niciun fel. Vaccinul e foarte bun și trebuie făcut la gravide, la nou-născuți, la preșcolari, la școlari, la adolescenți și la cei cu maladii cronice avansate, cum sunt maladiile cardiace, renale, oncologice.

- Care sunt argumentele dvs. strict medicale, solide, în favoarea vaccinarii?

- Medicul generalist englez Edward Jenner a făcut, în 1796, primul vaccin împotriva variolei, care este o boală ucigătoare. În secolul XX a omorât aproximativ 30 de milioane de persoane. După 181 de ani de la introducerea vaccinării, această boală foarte gravă a fost eradicată pe tot globul. Este un argument important și convingător. Și le mai dau un argument celor care luptă împotriva vaccinării: în 1971, Ralph Hilleman a introdus vaccinarea împotriva rujeolei și în anul 2000, în SUA, boala a fost eradicată. Gândiți-vă câte decese sunt la noi acum din cauza faptului că refuzăm această vaccinare sau că nu s-a făcut din alte motive.

- Deci isteria anti-vaccin nu este altceva decât pură dezinformare și manipulare?

- Curentul acesta anti-vaccinare vine de la Jeremy Wakefield, care, în 1998, a publicat un articol în revista Lancet, în care spunea că există o legătură între vaccinare și autism. Oamenii de știință s-au alarmat și au verificat afirmațiile lui, iar după 10 ani de studii foarte avansate s-a constatat că nu există nicio legătură. Dar răul se produsese și de atunci a început degringolada împotriva vaccinării. Unii și alții, cu diverse elucubrații, cu inepții sau cu argumente lipsite de importanță, caută să susțină această idee aberantă. Eu am fost la o mânăstire de lângă Piatra Neamț și am găsit în Pronaos, pe masă, un teanc de hârtii împotriva vaccinării.

- În biserică? Adică vaccinul ar fi un păcat?

- Da, era o pagină întreagă în care preoții îi îndemnau pe oameni să nu se vaccineze, că vaccinul face rău și că e mai bine să se roage. M-am gândit atunci de ce se amestecă unii dintre preoți în lucruri despre care nu știu nimic?! Să lupți împotriva vaccinării e o crimă.

- Sancțiunile sunt soluția?

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

- În toate țările civizilate, autoritățile recurg la anumite măsuri punitive: în afară de faptul că micuții nu sunt primiți în colectivitate, părinții sunt amendați cu până la 2.500 de euro în Germania sau în Franța, de exemplu, dacă refuză vaccinarea. La noi, dacă ne uităm la rata existentă a abandonului școlar, nu cred că e o soluție să nu-i lăsăm în colectivitate. Sunt țiganii, familiile dezorganizate, necivilizate, și ăștia de-abia așteaptă să aibă motiv să nu vină la școală. La noi în țară e greu de pus problema punitivă pentru cei care nu se vaccinează.

- Institutul Canatcuzino nu mai deţine nicio autorizaţie de punere pe piaţă a produselor biologice, deci nu poate produce niciun fel de vaccin.

- Au vrut să-l distrugă pentru pământul care este sub. Nu i-a interesat Institutul, ci au urmărit să cumpere pământul la prețuri derizorii, așa cum au făcut și cu altele. Acum, primul ministru a luat hotărârea de a militariza Institutul. Eu le-am spus că dacă se dovedește că militarizarea asta a Institutului Cantacuzino este benefică, atunci ar fi bine să militarizeze întregul Guvern. Au râs. 

„Politicianul de azi luptă pentru menținerea averii și poziției pe toate căile. Nu-l interesează de popor”

- Că ați adus vorba, cum vă simțiți în Parlament?

- Nu mă simt bine, dar eu nu m-am dus acolo pentru mine, ci să mai capăt ceva pentru spital, pentru Sănătate. Am și făcut o cerere la minister pentru aparatură medicală în valoare de aproape un milion de euro. Întotdeauna am ținut la oameni, indiferent de vederile lor politice, dacă sunt bogați sau săraci, dacă sunt mari sau mici, dacă sunt buni sau sunt răi, eu îi ajut pe toți la fel. Doamnă, totul trece prin politică, să știți! Dacă nu te implici puțin în politică și nu te vede că faci ceva nimeni nu se uită la tine, nu- ți dă nicio atenție. Nimic.

- Cum vedeți societatea în care trăim azi?

- Nu înțeleg lumea asta. E urât ce văd la televizor. Nu-mi place. Sunt prea mulți delapidatori, prea mulți care fură, prea mulți care mint. Nu e o societate dreaptă. E o conducere care aparține unui grup. Felul cum obțin majoritatea diferite grupuri politice depinde de felul cum cumpă- ră votanți. Pe mine m-a dus PNLul prin țară și toți mă cunoșteau, deaia au obținut 21%. Am adus foarte mulți votanți. Ăsta a fost motivul pentru care sunt în Senat, nu că eu aș fi mare politician și ei ar fi avut nevoie de mine.

- Domnule profesor, care este principala lecție pe care v-a predat-o politica până acum?

- Eu, deocamdată, am învățat ce trebuie să NU fac. Atât.

- Și ce nu trebuie să facă un politician?

- Să nu fure în primul rând. Să fie cinstit. Politica este o știință foarte grea. Trebuie să ai un rodaj în domeniul ăsta politic ca să poți să faci ceva.

- Care a fost primul lucru care v-a lăsat perplex după ce v-ați alăturat breslei politicienilor?

- Ura dintre oameni și lăcomia. Dorința asta de a se îmbogăți și furtul. Vor să-și apere averile lor și personalitatea. Toți sunt legați între ei, chiar dacă se mai critică unii pe alții. Asta am observat. Să știți că nu o să pățească nimeni nimic. Nici Iliescu n-o să pățească nimic. Nici Dragnea. Toți își pun oamenii lor. Apără averea pe care o au. 

- Cum l-aţi caracteriza pe politicianul român de azi?

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice

Articole salvate