Editura Evenimentul si Capital

Povestea lui Ismo Laaksonen, finlandezul din Karelia. Leii sunt în formă, Săgetătorii sunt optimiști

Autor: | | 0 Comentarii | 3976 Vizualizari

Pe 21 martie s-au născut Johan Sebastian Bach, Modest Mussorski, Benito Pablo Juarez, Ayrton Senna, Timothy Dalton, John Rockefeller, Ştefan Ciubotăraşu, Valentin Gheorghiu, Călin Gruia.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii Iacob Mărturisitorul, Toma Ierarhul, Serapion. Nimic în ”Kalendar”.

„Evenimentul Zilei” din 21 martie 1989 – Primul Ministru al Australiei, Bob Hawke, plânge în direct la o emisiune de televiziune, mulţumindu-i soţiei sale care l-a iertat pentru un adulter, promițîndu-i că de atunci încolo o să fie cuminte, nu o să mai umble după alte femei. Se pare că a fost prima dată când un politician important a plâns în direct, dar a avut un enorm succes şi un rating uriaş. În câteva zile intenția de vot în favoarea politicianului a crescut cu 15 procente. Auziţi, 15 procente! De atunci procedeul s-a răspândit. Se pare că orice politician de vârf trebuie să plângă în direct, la televizor, măcar o dată! Plâns de crocodil, pentru procente... Sursă ”Book of Days”, pagina 147.

Într-o zăpăceală tipic finică, de equinox, au trecut ca fulgerul prin pustnicia mea, prietenii mei finlandezi. A fost un carusel de călugărași ai lui Cristian, finlandezi mirosind a Nord, a zăpadă și cățeii mei, care fugeau să se joace cu toată lumea. Pekka, șeful tribului finic, prietenul meu, a apucat să-mi spună o poveste. Să nu uit - să nu faceți cumva marea greșeală să-i numiți pe finlandezi scandinavi. Este ca și cum le-ați spune iranienilor – arabi! Ei sunt finici și sunt foarte mândri de asta!

Finlandezii monitorizează foarte atent situația din România. Este vorba de cherestea, dar și de un interes academic al lui Pekka – el este unul dintre cei mai buni sociologi ai Nordului. În trei vorbe Pekka mi-a rezumat situația politică, economică și socială din România. Este adevărată vorba că de pe marginea terenului se vede mai bine, iar din tribune și mai bine. Iar Pekka este un profesionist. M-am lămurit și eu, că nu am televizor, adică mai bine, că aș fi fost aiurit total.

Și am ascultat o poveste, povestea lui Ismo Laaksonen, finlandezul din Karelia. Ismo era din Karelia, din Uhtua, astăzi Kalevala. Regiune ocupată de sovietici după sângerosul Război de iarnă, septembrie 1939 - martie 1940. Laaksonen, un adolescent, fuge din calea rușilor, dar tot ce avea rămâne în urma lui. Singura lui dorință era să se întoarcă acasă, în Uhtua. În mai 1945, la terminarea războiului în Europa, avea 22 de ani. În Nord războiul a mai mocnit până la jumătatea anului 1946, îmi spune Pekka, finlandezii nu se împăcaseră cu gândul că rușii le ocupaseră pământurile. Cel mai îndârjit era Ismo. A început să răspândească zvonuri cum că este sigur că teritoriul ocupat de sovietici o să fie retrocedat, ca dovadă de prietenie. Să ne amintim că până la revoluția bolșevică rusă, Finlanda a fost un ducat în compoziția țaratului rus. Mai mult, a avut ideea unui fond de asistență și prietenie. Mai întâi el colecta banii, apoi prietenii, când s-au strâns suficienți bani a devenit o afacere cu angajați și articole în ziare. Motorul strângerii de fonduri era patriotismul. Agenții care colectau banii erau îmbrăcați sărăcăcios, aleși dintre cei mai slabi și mai loviți de soartă. Toți aveau o poveste dureroasă, toți proveneau din Karelia ocupată. Cum să nu le dai bani? Cum am dat și eu bani, la început, basarabenilor. S-au strâns mulți bani, foarte mulți, Pekka crede că de ordinul sutelor de milioane de dolari. Războiul s-a sfârșit de tot și URSS nici gând să dea înapoi Karelia. Atunci, toți banii adunați au fost investiți în industria lemnului și în telecomunicații. Cei care au dat banii, nu au avut nimic de obiectat, dar au inventat vodca ”Finlandia” pe care o beau, de necaz și în ziua de astăzi. Necazul, nu după bani, ci după Karelia ocupată de ruși. Ismo nu s-a atins de un ban, nu și-a luat nici măcar o pereche de ciorapi, banii erau pentru reinstalarea refugiaților în Karelia. Fapt care nu s-a produs niciodată!

Ismo Laaksonen este numit de guvern, ca recompensă, ceva la ambasada Finlandei din Japonia. Bucătar, paznic sau șofer, că nu se pricepea la nimic, doar își iubea țara, pământul natal. Acolo Ismo dă cu ochii de electronică, de primele radiouri portabile. Și are o idee, cu care se întoarce acasă, în Finlanda. Peste ani de zile ideea aceea s-a numit NOKIA. Acum finlandezi vor să-i ridice o statuie, ca unui vizionar, care, într-o perioadă tulbure a concentrat capitalul, a creat locuri de muncă și a dat de lucru multor finlandezi.

Tribul de blonzi a plecat în lătrăturile de regret ale cățelușelor, ambalând puternicele motoare ale celor două microbuze Volvo, comandă specială, caravană sociologică. Pekka a mai făcut rost de un grant și își scoate tribul în Sud, la soare. Nu mi-a spus unde pleacă, dar peste vreo lună-două o să se întoarcă tot pe aici.

Am pus pe net numele lui Ismo Laaksonen – nu am găsit nimic, adică nimic de înțeles, totul este în finlandeză, o limbă înrudită, de departe cu maghiara. Ugro-finică. Dar parcă Ismo Laaksonen este un medic terapeut, nu un vizionar. Unghiuri de vedere, prezentul acoperă trecutul, chiar glorios.

Acum vă rog să mă scuzați, îi pregătesc pe protosinghelul Cristian și pe călugărașii lui de plecare, le fac senvișuri cu pate vegetal, măsline, roșii și castraveți murați și le pregătesc sticle de apă și una de cafea. Un vecin, un prieten s-a oferit să-i ducă înapoi, pe gratis, la marea mânăstire pe care o slujesc, are un VW de opt locuri, un Transporter second hand cu care se ajută. Probabil că o să lase vreun pomelnic, pentru acatiste, drept plată, pentru că combustibilul costă și costă cam mult pentru o țară care produce mai mult de jumătate din consum. De ce oare, în România, prețurile se aliniază la nivelul european, iar salariile și pensiile, NU? Bună întrebare!

Fiind ziua în care îl pomenim pe marele actor Ștefan Ciubotărașu, nu pot altfel decât să caut și să revăd ”Columna”, un film din anul 1968, al lui Mircea Drăgan, în care el joacă rolul unui tarabostes, Ciungul. În film au mai jucat și frumoasa Antuanella Lualdi și celebrul Amedeo Nazzari. Și, nelipsitul Florin Piersic! Este delicioasă scena dintre Ștefan Ciubotărașu, tarabostele dac și generalul roman Tiberius interpretat de Richard Johnson, după război, amândoi ușor ciupiți de excelentul vin dacic, în care nu se hotărăsc ce să construiască mai întâi - drumuri, apeducte, sau poduri? Se pare că această problemă a rămas moștenire de două mii de ani și nu a fost rezolvată nici până în ziua de astăzi!

Cu zâmbetul pe buze și cu încredere și speranță, să fim siguri că mai avem mereu o șansă, doar mâine este, în definitv, o altă zi!

BERBEC  Concentrează-te, nu te lăsa distras de la scopurile tale, pregăteşte-te pentru un efort necesar, poate de durată. Ține cont și de sensibilitățile celor din jurul tău, nu ești singur pe lume! În propria zodie Berbecii simt un surplus de energie. Berbecii sunt gata de acţiune! Ceea ce încearcă de şase mii de ani să explice astrologii nativilor din zodia Berbecului este că nu trebuie să se repeadă la oricine si oricând. Sigur că este bine să ia viaţa în coarne, dar să fie puţin mai temperaţi în ceea ce priveşte rezolvarea propriilor probleme personale. Viaţa nu este un joc de noroc - să rişte mai puţin. Adică... mai multa diplomaţie şi prudenţă!

TAUR   Ești confuz, parcă nu-ţi sunt boii acasă! Trebuie să treci repede peste starea aceasta, dar este de înţeles, vremurile sunt perverse şi nu poți să ştii cine este prieten și cine te vinde! Modul de a cheltui banii este un indicator sensibil al stării emoţionale. Fii atent(ă) la cheltuielile care ţi se propun sau doreşti să le faci; repet, modul de a cheltui banii este un indicator sensibil al stării emoţionale şi a stimei pe care ţi-o porţi.  Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi sau familia în ceea ce priveşte patrimoniul sau proiectele comune. O decizie nu se dovedeşte foarte inspirată.

GEMENI   Pari a fi mult mai serios şi mai dedicat profesiei, muncii tale. Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales ce este în legătură cu planurile de săptămâna aceasta. Schimbările bruşte şi perioadele de incertitudine şi anxietate, adica crizele, îţi sunt favorabile pentru că te motivează şi îţi permite să-ţi pui la bătaie capacităţile tale de sprinter intelectual. Pe perioade scurte de timp nimeni nu-ţi poate face faţă! Nu amâna, nu prelungi nejustificat – atunci pierzi! Evită neînţelegerile cu anturajul prin cererea prea insistentă de explicaţii şi precizări.

RAC   Luna, în descreștere, te avantajează în domeniul sentimental, personal, dar nu este de niciun folos în relaţiile cu autorităţile publice. Ești pierdut în faţa sfinxului de la ghişeu! O hotărâre de mai demult nu se dovedeşte cea mai potrivită şi încerci să găseşti acum soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată - după cum arată Saturn şi Uranus – în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară. Pe de altă parte ceva întârzie în continuare, planetele colective fac ca întârzierile să se acumuleze şi să provoace chiar pierderi. Nu neglija sursele alternative de venituri!

LEU   Poți să atingi o formă bună dacă te desprinzi de grijile și temerile provocate de evenimente din trecut. Sigur, totul se repetă, dar nu identic! Dar, ține cont de experiența acumulată. Saturn, cam afectat, din Săgetător te sprijină cât se poate, dar anunţă şi el o perioadă de schimbări. Din nou ţi se cere ajutorul. O împăcare stă sub semnul întrebării. Toată perioada se află sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră strategică, cu rezultate pe termen lung.

FECIOARĂ  În general îţi bazezi relaţiile de afaceri şi sentimentale pe încredere, pe prima impresie, pe intuiție. Stelele spun că începând de astăzi, o perioadă, să iei şi referinţe, să verifici! Relaţiile sociale sunt bine aspectate, la fel şi domeniul sentimental. Apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de afaceri. În perioada menţionată veniturile provenite din afaceri sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. O problemă în familie, repede rezolvată. Jupiter spune că este cazul să te pregăteşti pentru o vizită, poate un spectacol, pe seară.

BALANŢĂ  Astăzi trebuie să faci puţină curăţenie de primăvară în birou, acasă, dar și în gândurile tale. Timpul nu aşteaptă să uiţi şi să ierţi, năvălește peste tine cu alte probleme și situații. Lucrurile îţi par mai serioase decât de obicei şi ai un dar special să punctezi exact ceea ce trebuie şi când trebuie şi să asculţi cu atenţie. Pe de altă parte Jupiter, retrograd, în zodie arată că s-a strâns o componentă de oboseală cronică şi de stres şi enervare – energie negativă. Odihneşte-te şi relaxează-te. Fii sincer cu tine, gaseste-ti motivele de enervare si vezi daca poti sa le rezolvi singur. Daca nu, suna un prieten, sau.. uită!

SCORPION  Nu are nicio importanţă ce vrea majoritatea, de obicei greșește! Nu-ți pune interesele personale la vot, nu te lua după opiniile binevoitorilor. Dacă iese prost, măcar știi cine e de vină! Înaintea unui nou atac, înaintea unei noi ofensive sau al unui nou proiect, forţele trebuie să se regrupeze. Regruparea, reformularea unor direcţii, strategii sau concepte este benefică şi necesară. Trebuie să foloseşti noi oameni, noi modalitaţi. Tu gândeşte-te bine!  Ai la îndemănă tot ce îţi trebuie.  Este necesar, doar, să le pui într-o nouă ordine! Ai impresia că ceea ce faci - tu hotărăşti! Oare?! Nu eşti cumva marioneta momentului?

SĂGETĂTOR   Azi eşti mai optimist şi pari a fi într-o formă bună. Dar atenţie, nu intra la uzură, nu fă eforturi mari, să nu oboseşti prea mult până la sfârşitul zilei. Fii cumpătat cu forţele proprii! Sfaturile stelelor sunt să nu faci promisiuni şi să nu rişti nimic în această zi. Limitează-te doar la activităţile curente, întâlneşte doar oameni cunoscuţi şi care în mod verificat, nu pot să-ţi facă probleme prea mari. Cu anturajul apropiat zâmbeşte larg şi fumează ţigări bune şi evită orice discuţie care poate degenera. O distribuţie inegală a horoscopului, cu multe cuadraturi te dezavantajează şi, poate genera pe termen lung tendinţe malefice.  Sufletul tău bun şi generos poate suferi o decepţie.

CAPRICORN  Ai vrea să riști într-o afacere dar prudența și perfecționismul specifice zodiei nu te lasă. Nu regreta, probabil că știi că morile zeilor macină rar, dar fin. O să macine și pentru tine! Emoţiile tale sunt pastelate iar pozitia relativă dintre planete arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru confort şi evenimente plăcute. In a doua parte a zilei ai o mică complicaţie de ordin sentimental: ceva cu care nu eşti de acord, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ. Îţi trebuie un film, sau o carte buna!

VĂRSĂTOR  Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi astăzi, prima zi de primăvară, poți să lămureşti unele lucruri şi mai ales să te înţelegi pe tine, ce alegere faci în jocul dragostei! Perioada zilei de astăzi este un calup de timp în care toate planetele par că au ceva cu zodia ta. Nu neapărat în registrul cererilor de socoteală, dar mai ales se bagă în soarta ta neinvitate, fie că au treabă, fie că nu. Fie că vrei, fie că nu, fie că ştii, fie că nu, eşti fie în centrul unor probleme şi situaţii importante şi interesante. Poţi să fii sigur(ă) că până la urmă totul este plicticos şi greţos. Rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în aspecte disarmonice.

PEŞTI  Conjunctura arată că dimineaţa eşti puțin prea repezit şi prea încăpăţânat. Cel puţin în opinia anturajului, a colegilor și a prietenilor! Stăpânește-te, fii mai calm și zâmbește mai mult! Este o perioadă materialistă, ca un produs scos din creaţia lui Hegel. Ziua de astăzi, perioada în chestiune, este materializarea eforturilor spirituale trecute. Configuraţia şi mai ales aspectele lui Jupiter şi Saturn arată clar că perioada în discuţie este mai mare decât o singură zi, ocupând, probabil, toată săptămâna. Sănătatea nu este excelent aspectată, evită elementul aer, adică curentul, aerul rece de afară şi bineînţeles, fumatul excesiv. Fumatul trebuie să fie o plăcere, rară, nu un obicei nevrotic!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate