Lungul drum al legilor utile, dar respinse prin Parlament

Lungul drum al legilor utile, dar respinse prin Parlament

În sesiunea parlamentară care s-a încheiat, aleșii poporului s-au întrecut în proiecte de lege care mai de care. Depuse în Parlament, inițiativele legislative s-au împotmolit și nu au mai devenit legi, fie pentru că aleșii poporului l-au luat în brate pe Gică Contra, fie pentru că inițiatorii s-au pierdut printre ițele procesului legislative.

În exercițiul dreptului de inițiativă legislativă, senatorii și deputații precedă la prezentarea motivelor care au condus la promovarea proiectului de lege în Parlament, de obicei, după ce, în fundamentarea acestuia, s-a consultat atât cu societatea civilă, cât și cu specialiștii din domeniul în care se dorește o schimbare.

Pedofilii să fie castrați chimic

Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, a depus din nou, în februarie, la Senat, un proiect de lege conform căruia pedofilii să fie castrați chimic. Tot Rădulescu a depus un proiect de lege asemănător în sesiunea parlamentară din 2014, care, la fel, a fost respins de aleșii poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul și-a motivat inițiativa invocând „principiul interesului superior al copilului” și a avut ca model legislația din alte state europene. Un exemplu în acest sens este Germania, care aplică „tratament medical pedofililor”.

Cunoscut drept „deputatul Mitralieră”, Cătălin Rădulescu a spus că, primul caz de castrare chimică a fost în 1944, în SUA, iar în 1996 California a devenit primul stat american care a introdus castrarea chimică drept pedeapsă pentru infracțiunile de natură sexuală, tratamentul fiind obligatoriu pentru recidiviști și pentru cei eliberați condiționat.

 

Bombele cu ceas din alimentație să fie interzise

Deputatul ALDE, Ștefan Băișanu, a depus, în mai, un proiect de lege prin care denumirile referitoare la produsele de origine animală (mezelurile și lactatele) ar putea fi schimbate dacă nu conțin 95% din ingredimentul de bază. Cu alte cuvinte, inițiativa legislativă avea ca scop să interzică anumite practici de marketing înșelătoare pentru consumatori, care asociază termeni cum ar fi produsele de friptură, mușchiuleț file, șuncă, bacon, mezeluri (salam, parizer) care nu sunt compuși din carne mai deloc. Parlamentarul și-a motivat inițiativa legislativă pe expunerea zilnică „la alimente care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur”. „Părinții cumpără produse alimentare pentru sandwichi-urile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt slabe , deci de regim , fără să știe că mai mult rău își fac, iar noi, toți, mâncăm pentru că sunt bune. Ele nu sunt altceva decât bombe cu ceas”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Alocațiile copiilor să nu mai fi e cheltuite pe băutură

Deputatul PSD, Silviu Macovei, a anunțat, la începutul luni iunie, că va depune o inițiativă legislativă care să facă imposibilă cheltuirea alocației pentru copii pe alcool, țigări sau cafea. Astfel, alocația ar urma să se dea prin intermediul unor bonuri cu care se vor putea achiziționa doar produse pentru necesitățile copiilor.

„Am să susțin această inițiativă legislativă nu pentru a-i judeca pe unii români care trăiesc din alocațiile copiilor și nici pentru a complica un sistem de sprijin financiar oferit de Stat, ci fiindcă sărăcia și poate, câteodată, reaua voință îi împinge pe unii părinți să folosească banii din alocație pentru a-și finanța viciile. Iar acei bani nu le aparțin ci copiilor lor! Iar noi trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt folosiți strict pentru nevoile celor mici!”, a explicat deputatul Silviu Macovei, potrivit Libertatea.ro.

Social-democratul a subliniat că mai vrea să introducă în legea alocațiilor de stat pentru copii și „amenzi atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea”. Până la terminarea sesiunii parlamentare, alesul nu a reușit să pună proiectul de lege în circuitul legislativ.