Editura Evenimentul si Capital

Legea vaccinării e gata! Va fi pusă în dezbatere

De anul viitor, imunizarea contra unor boli care te pot ucide sau te pot lăsa invalid ar putea fi obligatorie FOTO: EVZ
Autor: | | 11 Comentarii | 1631 Vizualizari

Proiectul a fost finalizat, urmează să fie „periat” de consultați juridici, iar apoi va fi dezbătut, a anunțat prof. dr. Alexandru Rafila. El conține mai multe puncte importante, printre care și înfi ințarea unor direcții teritoriale de supraveghere și informare

Din punct de vedere tehnic, al celor care au lucrat în cadrul acestui grup de lucru, proiectul de lege este finalizat.

„Rămâne de verificat din punct de vedere al reglementărilor juridice în vigoare (…) cât să nu vină în contradicție cu alte acte normative. Va fi și o dezbatere”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa. Va trebui lămurit și cine și cum va aplica legea, explică specialistul.

Compensații financiare pentru efectele adverse

„Noi încercăm să evităm câteva dintre neajunsurile care au împietat asupra programului de imunizări. Și aici mă refer în primul rând la administrarea vaccinurilor, adică disponibilitatea permanentă a dozelor la medicii de familie. Se prevede, în acest sens, existența unui stoc la nivel național care să acopere necesarul pentru un an suplimentar”, spune specialistul.

Tot prin această lege, statul român își va asuma și va acoperi financiar orice reacții adverse care ar putea să apară după vaccinurile obligatorii.

„Dar aceste efecte grave apar cu o frecvență de 1.000 de ori mai mică în cazul administrării de vaccin decât ar apărea în cazul în care boala s-ar manifesta! Adică, spre exemplu, dacă encefalita după administrare de vaccin rujeolic apare una la un milion de cazuri, dacă am avea un milion de cazuri de rujeolă, adică copii nevaccinați, ar apărea 1.000 de cazuri de encefalită!”, exemplifică Rafila.

Direcții teritoriale pentru  consultanță

Tot el spune că același proiect prevede și înființarea unui Comitet Tehnic Național de Vaccinare, cu filiale județene, „încât toate discuțiile care pot să apară la nivel local să fie rezolvate de aceste comitete teritoriale, inclusiv evaluarea copiilor care au contraindicație la vaccinare și, dacă există contestații sau probleme de genul acesta, să poată să fie verificate și rezolvate de comisie în timp real. Ele vor oferi și posibilitate de consiliere părinților”.

Prețul succesului în vaccinare

Dr. Alexandru Rafila spune că toată această forfotă antivaccinare este prețul succesului pe care l-au avut vaccinurile din trecut. „E un soi de efect advers al succesului, al faptului că au fost eradicate mai multe boli grave. Dacă facem un studiu și vedem câți dintre părinții care refuză acum s-au vaccinat la rândul lor o să vedeți că majoritatea sunt vaccinați și n-au niciun fel de probleme”. Noua Lege va include vaccinurile obligatorii (cele care previn boli ce pot provoca moartea sau invaliditatea), dar și pe cele opționale, „dar nu face referire la niciun produs comercial, nu există un interes economic în spatele acestei legi”.

Vaccinurile de azi sunt mai bune

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate