Editura Evenimentul si Capital

Legea vaccinării e gata! Va fi pusă în dezbatere

De anul viitor, imunizarea contra unor boli care te pot ucide sau te pot lăsa invalid ar putea fi obligatorie FOTO: EVZ
Autor: | | 11 Comentarii | 1583 Vizualizari

Proiectul a fost finalizat, urmează să fie „periat” de consultați juridici, iar apoi va fi dezbătut, a anunțat prof. dr. Alexandru Rafila. El conține mai multe puncte importante, printre care și înfi ințarea unor direcții teritoriale de supraveghere și informare

Din punct de vedere tehnic, al celor care au lucrat în cadrul acestui grup de lucru, proiectul de lege este finalizat.

„Rămâne de verificat din punct de vedere al reglementărilor juridice în vigoare (…) cât să nu vină în contradicție cu alte acte normative. Va fi și o dezbatere”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa. Va trebui lămurit și cine și cum va aplica legea, explică specialistul.

Compensații financiare pentru efectele adverse

„Noi încercăm să evităm câteva dintre neajunsurile care au împietat asupra programului de imunizări. Și aici mă refer în primul rând la administrarea vaccinurilor, adică disponibilitatea permanentă a dozelor la medicii de familie. Se prevede, în acest sens, existența unui stoc la nivel național care să acopere necesarul pentru un an suplimentar”, spune specialistul.

Tot prin această lege, statul român își va asuma și va acoperi financiar orice reacții adverse care ar putea să apară după vaccinurile obligatorii.

„Dar aceste efecte grave apar cu o frecvență de 1.000 de ori mai mică în cazul administrării de vaccin decât ar apărea în cazul în care boala s-ar manifesta! Adică, spre exemplu, dacă encefalita după administrare de vaccin rujeolic apare una la un milion de cazuri, dacă am avea un milion de cazuri de rujeolă, adică copii nevaccinați, ar apărea 1.000 de cazuri de encefalită!”, exemplifică Rafila.

Direcții teritoriale pentru  consultanță

Tot el spune că același proiect prevede și înființarea unui Comitet Tehnic Național de Vaccinare, cu filiale județene, „încât toate discuțiile care pot să apară la nivel local să fie rezolvate de aceste comitete teritoriale, inclusiv evaluarea copiilor care au contraindicație la vaccinare și, dacă există contestații sau probleme de genul acesta, să poată să fie verificate și rezolvate de comisie în timp real. Ele vor oferi și posibilitate de consiliere părinților”.

Prețul succesului în vaccinare

Dr. Alexandru Rafila spune că toată această forfotă antivaccinare este prețul succesului pe care l-au avut vaccinurile din trecut. „E un soi de efect advers al succesului, al faptului că au fost eradicate mai multe boli grave. Dacă facem un studiu și vedem câți dintre părinții care refuză acum s-au vaccinat la rândul lor o să vedeți că majoritatea sunt vaccinați și n-au niciun fel de probleme”. Noua Lege va include vaccinurile obligatorii (cele care previn boli ce pot provoca moartea sau invaliditatea), dar și pe cele opționale, „dar nu face referire la niciun produs comercial, nu există un interes economic în spatele acestei legi”.

Vaccinurile de azi sunt mai bune

„Diferența majoră constă în asocierea de antigeni, adică un antigen este corespunzător unui anumit microorganism, care produce o boală și pe deosebire de ce se întâmpla mai demult, acum aceste antigene sunt asociate, deci numărul de administrări e mult mai mic. Mai mult, mare parte din vaccinurile moderne conțin fragmente din microorganisme, nu îl mai conțin în totalitatea lui, ci doar acele fragmentele care determină răspunsul imun. Deci, eficiența lor a crescut, nu a scăzut! Știu că există acea teorie că dacă dai prea multe vaccinuri e suprasolicitat sistemul imun, nici vorba de așa ceva! Noi venim în contact zilnic cu zeci, sute de antigene microbiene diferite și nu se întâmplă absolut nimic, ne apărăm împotriva fiecăruia dintre ele în fiecare zi”, a explicat prof. univ.dr. Alexandru Rafila.

Sănătatea copiilor nevaccinați, pusă în pericol de sezonul de gripă

Gripa are o incidență sezonieră, iar frecvența cea mai mare a cazurilor este înregistrată în intervalul octombrie – martie.„Trebuie să facem o di ferență între infecția cu virusurile gripale și cea cu virusuri respiratorii. Uneori este greu de diferențiat, pentru că la copil manifestările clinice ale gripei sunt diferite față de adult. Sigur că putem întâlni semne clinice de tipul laringitei, pneumoniei, bronșiolitei la copil, dar avem și manifestări digestive, mai frecvente ca la adult, de tipul gastroenterocolitei acute chiar cu fenomene toxice generale, putem avea erupții cutanate, convulsii frebile frecvent”, explică dr. Anca Drăgănescu, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, medic specialist boli infecțioase la Institutul „Matei Balș”

Debut brusc și violent

Medicul spune că gripa debutează „brusc, cu febră înaltă, cu stare generală proastă, inapetență, la sugari chiar cu semne de deshidratare generală mai severă decât în cazul adulților”. Iar cazurile se complică de la un sezon gripal la altul. Anul trecut, doar la „Matei Balș” au fost 360 de cazuri de gripă la copii de până în 14 ani, unii chiar cu forme severe, care au presupus, pe lângă terapia antivirală, și tratament cu antibiotic.

„Am avut, din păcate, două cazuri de manifestări neurologice, un copil de 3 ani cu poliradiculonevrită acută Guillain- Barre și unul de 8 ani, cu encefalită acută. Amândoi erau nevaccinați și nu erau cu factor de risc asociat. Copilul de 8 ani urmează în continuare tratament anticonvulsivant”.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate