Editura Evenimentul si Capital

Legea salarizării: Guvernul cere performanță. Sindicaliștii: să vedem performanța parlamentarilor

Salariații bugetari muncesc la fel, dar sunt retribuiți în mod diferit FOTO: EVZ
Autor: | | 5 Comentarii | 5373 Vizualizari

Astăzi, are loc prima discuție a grupului de lucru interministerial pe marginea proiectului noii legi a salarizării

Grupul de lucru interministerial constituit pentru a pune bazele noului proiect al legii salarizării bugetarilor se întâlnește în premieră, astăzi, pentru a stabili metodologia acestui proiect care ar trebui finalizat în prima decadă a lui februarie. Baza de discuție este un Memorandum al Guvernului de care însă unii lideri de sindicat habar nu au. „Nu am primit decât invitația la discuții. Nu știu nimic despre alt document. Nu știu să vă spun dacă noul proiect e, de fapt, vechiul proiect al Rovanei Plumb sau ba”, ne-a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa.

Profesorul debutant, 1.100 de lei pe lună,

Până acum, din cauza restrângerilor bugetare, vechea lege a salarizării dată de Boc a fost aplicată pe bucăți, astfel că a dus la inechități pe care liderii de sindicat din Educație le vor acum eliminate. Ei spun că, după majorarea cu 25% de anul trecut, un dascăl debutant câștigă 1.100 lei pe lună, iar unul la final de carieră 2.400 de lei. „Nu suntem împotriva introducerii criteriilor de performanță. Dar vrem să le vedem și noi pe cele ale Guvernului și Parlamentului”, ne-a declarat și Constantin Rada, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Acesta a adăugat că, în ceea ce-i privește, principalul indicator ar trebui să fie performanța elevului corect cuantificată, dar că este foarte greu de găsit principii universal valabile pentru că una este o școală bună dintr-un oraș, și alta o școală din rural. „Este performanță să duci un elev la nota 4 la nota 5 sau nu?”.


Pe 4 februarie, proiectul noii legi a salarizării ar trebui să ajugă la comisiile parlamentare


Raport de 1 la 10 pe grilă

Președintele Confederației Sindicatelor Democratice, Iosif Baciu, ar vrea ca salarizarea să fie gândită pe o scală de la 1 la 10, sau la 15, între cel mai mic salariu și cel al președintelui, cel mai mare. „La noi, câte instituții avem, atâtea salarizări există. De exemplu, judecătorii de la Curtea Constituțională au salariul mai mare decât al președintelui, la fel și unii magistrați din alte instituții. La fel și în instituțiile din subordinea Executivului. Nu este normal. Trebuie pus la punct un mecanism de salarizare care să aibă la bază Constituția”. În acest moment, salariul maxim al unui profesor din preuniversitar reprezintă 25% din cel al unui judecător de Curte de Apel.

Baciu mai spune că, în cazul în care salariul minim ar fi 50% din cel mediu, nu s-ar mai putea crește aiurea leafa în regiile statului. „Avem 1.500.000 de angajați care câștigă salariul minim pe economie, adică 700 de lei net. 300.000 din ei sunt bugetari. Păi, își imaginează cineva că se poate trăi cu acești bani pe lună? Nu! Asta înseamnă că restul plăților se fac la negru, iar statul nu intervine, dar vorbește de corupție”.

Următoarea întâlnire a grupului va fi pe 25 ianuarie. Între 5 și 10 februarie este programată finalizarea proiectului.

Din Memorandumul guvernului: disfuncționalități în actualul sistem

  •  are 110 clase, din care 24 se suprapun ca urmare a creșterii salariului minim;
  • există niveluri diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în aceeași instituție și în afara ei;
  • salariile de bază ale celor cu vechime sunt identice cu cele ale nou-angajaților;
  • avansarea se face o dată la cinci ani, în funcție de vechime;
  • lipsesc criteriile de performanță;Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate