Legea lui Bănicioiu pentru veniturile medicilor

Legea lui Bănicioiu pentru veniturile medicilor

Din cota încasată de spital din serviciile medicale private, prestate în incinta unității medicale, angajații vor putea fi și premiați. Medicii și asistenții sunt circumspecți cu privire la eficacitatea acestei legi.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a depus în Parlamentul României proiectul de lege prin care consideră că va ridica simțitor nivelul veniturilor medicilor și a personalului medical. Intitulată „Proiect de Lege cu privire la prestarea de servicii și acte medicale la cererea pacientului, în spitalele publice”, „inițiativa a fost depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaților”, ne-a precizat unul dintre consilierii ministrului. O lege formată din 19 articole dă posibilitatea ca personalul medical să presteze în spitalele publice servicii medicale la cererea pacientului/ reprezentantului său legal, în regim privat, în afara programului normal de lucru.

Poți chema medic și din afara spitalului

O altă condiție este aceea că această activitate trebuie realizată și în afara orelor de program al personalului solicitat și fără a afecta activitatea de bază a spitalului. Poate presta aceste servicii numai personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv. Există însă și excepții, când - la cererea șefului de secție din spital, cu acordul directorului medical și cu avizul favorabil al managerului - alți medici din sistemul public sau privat sunt solicitați să îndeplinească actul medical, în condițiile legii. O limitare există și în sensul că în spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacienţilor, în regim privat, numai în limita specialităților medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat și acreditat.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Ministrul Sănătății crede că, prin această lege, va putea rezolva criza generată de salariile mizere din sistem

Ce se trece în factură

Factura pentru aceste servicii include suma următoarelor cheltuieli: remuneraţia personalului medical implicat direct în prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii și echipamentelor, cazarea, consultaţii, investigații și analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitățile, inclusiv cele aferente spălării inventarului moale, eliminarea și neutralizarea deşeurilor, documentarea fizică și informatică, întocmirea şi arhivarea documentelor etc. Modalitatea de tarifare este stabilită prin ordin al ministrului Sănătății.

Tipuri de organizare

Personalul medical care are dreptul să presteze servicii/ acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, se pot organiza şi funcţiona după cum urmează:

a) medic specialist sau medic primar - persoană fizică independentă,

b) cabinet medical individual,

c) societate civilă medicală,

d) alte forme legale de organizare a activității medicale, care au în obiectul de activitate acordarea de servicii medicale. Totul se face numai pe bază de contract semnat personal de către pacient sau reprezentantul său legal, de către medicul/medicii solicitati de aceştia - răspunzători juridic de serviciul/actul medical angajat- şi, respectiv, de managerul spitalului în cauză.

Tarifele vor fi diferite de la un spital, la altul

Modelul de contract semnat de pacient, medici și conducerea spitalului urmează să fie emis prin ordin al ministrului Sănătății. Legea lui Bănicioiu prevede doar instituirea unui tarif minimal al serviciilor prestate, printr-un Registru de tarife care va fi aprobat de Consiliul de Administrație al spitalului, cu avizul ministrului Sănătății. Asta înseamnă că prețurile vor diferi de la un spital la altul și, mai ales că nu se impune o limită maximă a tarifelor, cu doar una minimă. În spitalele publice, pacientul poate alege în mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, în timpul programului normal de lucru, pentru care va achita un onorariu prestabilit prin acordul părților, în condiții ce urmează a fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătății.

FOTO: Pacienții care au asigurare complementară/ suplimentară își vor putea deconta cheltuielile FOTO: LIBERTATEA