Editura Evenimentul si Capital

Legea grațierii ar putea intra pe ordinea de zi a plenului Senatului

Șerban Nicolae
Autor: | | 1 Comentarii | 278 Vizualizari

Comisia juridică din Senat se reuneşte astăzi pentru întocmirea unui raport la proiectul pentru graţierea unor pedepse. În ultimele două săptămâni, Comisia a analizat amendamentele la acest act normativ şi a finalizat dezbaterea pe articole a proiectului. Dacă senatorii juriști întocmesc azi raportul și îl înaintează Biroului permanent, coducerea Senatului poate să includă proiectul pe ordinea de zi a plenului de astăzi.

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că vrea ca Legea graţierii să fie adoptată de Senat în forma trimisă de Guvern, nu în forma adoptată de Comisia Juridică. „Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect. Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit. Miercuri, la ora 10.30, vom avea un Comitet Executiv Naţional unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi altele. Poate întoarce (plenul Senatului – n.r.) raportul în comisie. Nu numai eu, majoritatea suntem nemulţumiţi pentru ce s-a întâmplat acolo“, a declarat Liviu Dragnea, la Parlament. Întrebat dacă mai are autoritate în partid, Dragnea a răspuns: „Dacă nu mai am autoritate în partid o să mă apuc de pescuit în mod profesionist". 

UPDATE Comisia juridică din Senat a întocmit un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate.

În favoarea raportului au votat 5 senatori (PSD şi UDMR) şi 4 au fost împotrivă (PNL şi USR).

Astfel, ar urma să intre sub incidența legii grațierii 1022 de persoane.

- 432 ies în 48 de ore și 589 în urma analizei dosarelor

- Nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de grațiere în actuala formă a legii

- nicio persoană de peste 60 de ani nu ar beneficia de grațiere, însă una singură de peste 70 de ani

- 9 minori ar urma să benficieze de grațiere

- 18 persoane de peste 70 de ani

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a declarat înaintea ședinței comisiei juridice a Senatului că „de două ori am venit cu amendamentele pentru grațierea corupților și de două ori au ieșit abia o mie de oameni în stradă”. Cineva din sală a spus „mai încearcă o dată!”. Acest dialog a fost relatat pe Facebook de către jurnalistul Cristi Citre. 

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a anunţat, joi, că proiectul legii privind graţierea unor pedepse va intra lunea viitoare în dezbaterea plenului.

"Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni şi, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile", a precizat Nicolae.

Amendamentul propus de senatorul PMP, Traian Băsescu şi aenatorul PSD Liviu Brăiloiu, adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea graţierea faptelor de corupţie a iscat proteste în societate, iar senatorii jurişti au revenit asupra deciziei şi au exceptat de la graţiere cele şase infracţiuni care vizau corupţii.

La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat şi, prin vot, au fost excluse de la graţiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă. De asemenea, au fost excluse faptele săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, sau fapte săvârşite de funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Senatorii jurişti au respins şi amendamentul prin care s-ar fi graţiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, depus de senatorul PMP Traian Băsescu.

Comisia juridică a stabilit excepţiile de la graţiere, printre faptele exceptate numărându-se infracţiuni contra vieţii, contra justiţiei şi traficul de persoane, infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, lipsirea de libertate în mod ilegal.

Un alt amendament adoptat de senatorii jurişti prevede că persoanele graţiate care săvârşesc în cinci ani o infracţiune execută şi pedeapsa neexecutată ca urmare a graţierii. În forma iniţială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi seară, că Guvernul nu susţine amendamentele la legea graţierii adoptate de Comisia juridică a Senatului, precizând însă că Executivul este deschis "la anumite idei bune".

De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că instituţia pe care o conduce susţine forma iniţială a proiectului de lege privind graţierea unor persoane.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate