Editura Evenimentul si Capital

PLANUL lui Dragnea și Tăriceanu a funcționat. LEGEA GRAȚIERII a trecut tacit de Senat

Autor: | | 1 Comentarii | 4640 Vizualizari

Termenul la care trebuia dezbătută și votată Legea grațierii este astăzi, 23 mai. Cu toate acestea, conducerea Senatului a refuzat să pună proiectul de lege pe ordinea de zi a plenului de marți, pe motiv că nu a sosit raportul suplimentar de la Comisia juridică a forului legislativ. Astfel, Legea se consideră adoptată tacit în forma primită de la Guvern, fără a fi luate în seamă amendamentele parlamentarilor, iar inițiativa legislativă se duce direct în plenul Camerei Deputaților, care va vota în calitate de for decizional.

Din cauza amendamentelor la proiectul de lege, Comisia juridică a Senatului, condusă de senatorul PSD Robert Cazanciuc după îndepărtarea din această funcția a senatorului Șerban Nicolae, nu a mai dat un raport suplimentar așa cum s-a cerut de către plenul Senatului care să fie adoptat în acest termen, potrivit Digi24.    

"Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este că legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit" declară Liviu Dragnea.      "Proiectul să fie adoptat în formă avansată de Guvern. E formă pe care o susținem și dorim că, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulențele care au avut loc săptămâna trecută", susținea și Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la amendamentele prin care se grațiau faptele de corupție, care trecuseră de comisia juridică din Senat și care au provocat proteste de stradă.  

În plenul Senatului din 8 mai, când a fost votată reîntoarcerea la Comisia juridică a Legii grațierii, senatorul PNL, Alina Gorghiu spunea că liderul PSD, Liviu Dragnea, are interes de a fi aprobat proiectul  în forma trimisă de Executiv.

"Legea grațierii doar rezolvă speța punctuală a domnului Dragnea. În proiectul comisiei nu se pune problema grațierii a faptelor din campanie și cele cu suspendare, însă în varianta Guvernului știți foarte bine că faptele și infracțiunile cu suspendare sunt grațiate. Dl Dragnea dorește proiectul reîntors pentru a trece acest proiect".

Ce prevede Legea în forma Guvernului

O primă diferență majoră între forma inițială a proiectului și forma ieșită din Comisia juridică: în varianta Comisiei, ar ieși din închisori mai puțini condamnați. 453 mai precis, față de 1.190 de deținuți în forma Iordache.

Alte diferențe substanțiale, ca urmare a amendamentelor adoptate în Comisia juridică:

- în varianta inițială, se grațiau în întregime pedepsele de până la 5 ani închisoare inclusiv, în timp ce, în varianta Comisiei, se grațiază în întregime pedepsele de până la 3 ani inclusiv, iar alte pedepse (între 3 și 10 ani) s-ar reduce cu 3 ani.

- în varianta Comisiei se specifică clar că grațierea nu se aplică pedepselor cu suspendare.

- în forma Comisiei, sunt execeptate, suplimentar, de la grațiere mai multe infracțiuni, precum lovire sau alte violențe, vătămare corporală din culpă, încăierare, lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, împiedicarea ajutorului, hărțuire, supunerea la muncă forțată sau obligatorie, hărțuire sexuală, violarea vieții private, divulgarea secretului profesional, bancruta simplă, deturnarea licitațiilor publice, exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile, distrugerea calificată, distrugerea din culpă, tulburarea de posesie, uzurparea de calități oficiale, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, ruperea de sigilii, sustragerea de sub sechestru, trecerea frauduloasă a frontierei de stat, inducerea în eroare a organelor judiciare, influențarea declarațiilor, mărturia mincinoasă, sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, compromiterea intereselor justiției, supunerea la rele tratamente, neexecutarea sancțiunilor penale, purtarea abuzivă, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, uzurparea funcției, violarea secretului corespondenței, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, neglijența în păstrarea informațiilor, uzul de armă fără drept, împiedicarea exercitării drepturilor electorale, frauda la vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale, fapte săvârșite în legătură cu un referendum, etc.

- forma Comisiei prevede că săvârșirea unei noi infracțiuni în termen de 5 ani (față de 3 ani, cât era în forma Iordache) atrage revocarea grațierii.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate