Editura Evenimentul si Capital

DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ LUATĂ ÎN PARLAMENT. Legea CONVERSIEI CREDITELOR în franci elveţieni a fost VOTATĂ ÎN UNANIMITATE

Camera Deputatilor
Autor: | | 6 Comentarii | 2402 Vizualizari

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, cu 248 de voturi, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni. La votul anterior pe articole, au eliminat plafonul de 250.000 de franci elveţieni.

"La articolele admise avem următorul text: conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. Am considerat că este bine să insistăm ca părţile în speţă şi băncile şi consumatorii să meargă pe actul adiţional, adică pe buna înţelegere, numai în cazurile de excepţie să meargă la instanţă", a explicat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, citat de Agerpers. 

El a arătat că o altă modificare este aceea potrivit căreia, "la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi", iar "sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit". 

"Am avut în vedere la comisie să îi rezolvăm şi pe cei care au beneficiat pe undeva de clemenţa băncii şi au discutat conversia creditelor. Un alt amendament adoptat la comisii este cel potrivit căruia la criterii de eligibilitate a rămas unul singur, şi anume de prevederile prezentei legi beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator. A fost eliminat alineatul 2, pragul de 250.000 de franci elveţieni", a mai spus Nica. 

Deputatul liberal Virgil Guran a menţionat că PNL va susţine acest proiect. 

"Prin această lege se face dreptate, în sensul că băncile trebuie să înţeleagă, societăţile acestea multinaţionale care vin la noi şi cred că suntem doar o piaţă de desfacere sau o piaţă din care să îşi tragă profiturile, că în România există instituţii care se luptă pentru dreptul cetăţenilor şi că Parlamentul României înţelege când trebuie să intervină. Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu ajungă pe drumuri sau sclavii băncilor. PNL va vota această lege şi va sprijini oricând interesul oamenilor din România", a spus Guran. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate