Editura Evenimentul si Capital

DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ LUATĂ ÎN PARLAMENT. Legea CONVERSIEI CREDITELOR în franci elveţieni a fost VOTATĂ ÎN UNANIMITATE

Camera Deputatilor
Autor: | | 6 Comentarii | 2384 Vizualizari

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, cu 248 de voturi, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni. La votul anterior pe articole, au eliminat plafonul de 250.000 de franci elveţieni.

"La articolele admise avem următorul text: conversia se realizează prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. Am considerat că este bine să insistăm ca părţile în speţă şi băncile şi consumatorii să meargă pe actul adiţional, adică pe buna înţelegere, numai în cazurile de excepţie să meargă la instanţă", a explicat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, citat de Agerpers. 

El a arătat că o altă modificare este aceea potrivit căreia, "la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi", iar "sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit". 

"Am avut în vedere la comisie să îi rezolvăm şi pe cei care au beneficiat pe undeva de clemenţa băncii şi au discutat conversia creditelor. Un alt amendament adoptat la comisii este cel potrivit căruia la criterii de eligibilitate a rămas unul singur, şi anume de prevederile prezentei legi beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator. A fost eliminat alineatul 2, pragul de 250.000 de franci elveţieni", a mai spus Nica. 

Deputatul liberal Virgil Guran a menţionat că PNL va susţine acest proiect. 

"Prin această lege se face dreptate, în sensul că băncile trebuie să înţeleagă, societăţile acestea multinaţionale care vin la noi şi cred că suntem doar o piaţă de desfacere sau o piaţă din care să îşi tragă profiturile, că în România există instituţii care se luptă pentru dreptul cetăţenilor şi că Parlamentul României înţelege când trebuie să intervină. Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu ajungă pe drumuri sau sclavii băncilor. PNL va vota această lege şi va sprijini oricând interesul oamenilor din România", a spus Guran. 

Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a arătat că parlamentarii au şansa să pună capăt unei crize sociale declanşată în România în ianuarie 2015. 

"Toţi cei care au contracte în franci elveţieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fără vina lor. Am avut în vedere când am introdus proiectul să oferim românilor sufocaţi de datorii şansa de a-şi începe o nouă viaţă împreună cu familiile lor. Toţi cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar merită acest gest reparatoriu din partea noastră. Fac apel la dvs. să nu politizăm necazul lor şi astăzi să dăm un vot final pentru ca această lege să devină realitate", a subliniat Birchall. 

O lege cu dedicaţie

“Ca să fie foarte evident că legea conversiei creditelor în franci elvețieni nu e făcută în niciun caz pentru amărâți, s-au eliminat și prevederile referitoare la 50% din venit și plafon de 250.000 franci valoarea creditului. Să fie pentru toți șmecherii, fără număr, fără număr...”, a declarat, pe o reţea de socializare, Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe. 
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate