Legea prin care interdicțiile ANI aplicate parlamentarilor încetează, ADOPTATĂ de deputați

Legea prin care interdicțiile ANI aplicate parlamentarilor încetează, ADOPTATĂ de deputați

Iniațiativa legislativă a deputatului PSD, Florin Iordache, care modifică Legea privind Agenția Naționale de Integritate (ANI) și care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de ANI în conflict de interese în intervalul 2007 - 2013 încetează de drept, a fost adoptată în plenul de luni al Camerei Deputaților.

Legea a fost adoptată de deputați cu 167 de voturi „pentru” şi 90 de voturi „împotrivă”.

”Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, stipulează proiectul de lege înregistrat pe 21 noiembrie la Parlament, în procedură de urgență, de către fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.

O altă modificare prevăzută în proiect, care a fost adoptată luni de Camera Deputaților schimbă alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Camera Deputaților a adoptat acest proiect, în calitate de prim for sesizat, votul decizional urmând să fie dat de Senat. 

Pe 4 decembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat un raport de admitere pentru iniativa legislativă. Imediat după vot, deputatul PNL, Cătălin Predoiu, membru al Comisiei juridice, acuza pe Facebook că proiectul de lege inițiat de Florin Iordache este o „spălare de masă a unor deputați și senatori”.

„Acum câteva minute, Comisia juridică a Camerei Deputatilor a adoptat o modificare a Legii privind integritatea în funcții publice și a Legii privind Agenția Naționala de Integritate prin care a declarat "încetate de drept" unele interdicții aplicate deputaților și senatorilor în perioada 2007-2013. Această decizie desființează, în fapt, mai multe rapoarte ale Agenției Naționale de Integritate. Practic, s-a adoptat un articol apt de "spălarea în masă" a unor deputați și senatori pentru care ANI a făcut rapoarte. Într-o astfel de situație se află și unii parlamentari actuali, cum ar fi Steluța Cătăniciu (ALDE). Textul încalcă flagrant MCV și interesele României”, a scris Predoiu pe rețeaua de socializare.