LECȚIA JAPONEZĂ despre CUTREMURE. Cum putem să ferim România de DEZASTRE

LECȚIA JAPONEZĂ despre CUTREMURE. Cum putem să ferim România de DEZASTRE

O conferință extrem de importantă pentru România are loc, luni, în București, în contextul riscurilor la care sunt expuse multe dintre clădirile din țara noastră, în cazul unui cutremur de mare intensitate. Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul MAI, împreună cu Ambasada Japoniei în România și cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare, organizează Conferința România-Japonia despre managementul dezastrelor. Scopul conferinței este de a dezvolta cooperarea între cele două țări, prin schimbul de experiență în domeniul reducerii riscurilor la cutremure.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a anunțat organizarea unei conferințe extrem de importante pentru România, în contextul riscurilor la care sunt expuse multe dintre clădirile din țara noastră. Conferința România-Japonia despre managementul dezastrelor are ca scop dezvoltarea cooperării între cele două țări, prin schimbul de experiență în domeniul reducerii riscurilor la cutremure.

DSU arată că România și Japonia se aseamănă din punct de vedere al riscurilor la cutremure. De exemplu, cutremurul din România din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 Richter, în vreme ce în Japonia s-au înregistrat cutremure similare în aprilie 2016 (7,3) și în octombrie 2016 (6,6).

Experiența Japoniei poate fi folosită de România pentru reducerea riscurilor la dezastre, subliniază MAI. La nivel central și local, în Japonia sunt dezvoltate politici de colaborare privind prevenirea, răspunsul și reconstrucția la cutremure. Această colaborare include și sectorul privat, precum și organizațiile neguvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, temele de discuție care vor fi abordate în cadrul conferinței se referă la sistemele și instituțiile care au drept scop reducerea riscurilor la dezastre, politicile puse în practică de autorități pentru a atinge acest scop, precum și modul în care se poate implica sectorul privat.

Din partea Japoniei, la conferința de la București participă Excelența Sa domnul Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei, precum și reprezentanți ai Biroului de Management al Dezastrelor.

Din partea României, iau parte dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai ministerelor, autorităților locale, agențiilor care au responsabilități în reducerea riscurilor la dezastre, dar și din mediul academic și societatea civilă.

Conferința România-Japonia despre managementul dezastrelor se va desfășura luni, 13 martie, între orele 9.30 – 18.15, la Biblioteca Centrală Universitară.