Leacul românesc de care străinii n-au habar

Leacul românesc de care străinii n-au habar

Occidentalii nu prea știu de acest preparat naturist, dar românii și rușii îl folosesc și îi cunosc virtuțile curative.

Este vorba despre borș! Care nu este doar „ciorba acră”, atât de apreciată prin unele părți ale țării, ci și o „licoare” sănătoasă, rezultată din fermentarea tărâțelor de grâu.

Țăranii români prețuiesc acest lichid atât de mult, încât, spre exemplu, talentul de gospodină al femeilor se apreciază în funcție de cât de bine știu să prepare borșul.

Unii dintre străini sunt foarte mirați când descoperă, întâmplător sau nu, virtuțile acestui preparat. Borșul a apărut ca o variantă a unei vechi băuturi rusești, cvasul. Nu are alcool și dioxid de carbon, este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile. Lichidul gălbui, acrișor, este tonic natural și leac pentru multe boli. Cura cu borș purifică organismul și ameliorează sau chiar vindecă unele afecțiuni. Unii dintre specialiști recomandă să învățăm să preparăm borș acasă și să-i cunoaștem calitățile terapeutice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Produs natural

Borșul sau zeama rezultată din macerarea tărâțelor de grâu conține minerale și un complex de vitamine B și C, minerale, aminoacizi esentiali și carbohidrați. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Puterea terapeutică a borșului vine și de la drojdia de bere care ajută fermentația, ingredient care conține vitaminele din complexul B, vitaminele D și H (biotina), enzime, minerale în forme ușor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borșul este foarte bogat în enzime.

Cât privește tradiția populară, în Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele și tacâmurile sunt clătite cu borș și apoi binecuvântate, semn că borșul este și un dezinfectant. În Oltenia, se spunea că borșul cel mai bun este făcut de oamenii iuți și harnici. În Moldova, borșul era remediu pentru copiii deocheați, care nu mâncau și plângeau des, dar și pentru oamenii „leneși la mâncare și la muncă”.

Dacă vrei să slăbești

Câte două căni cu borș pe zi reprezintă un medicament perfect în tratarea bronșitei, astmului și sinuzitei. Ca adjuvant, în tuberculoză, se bea zilnic câte o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se crede că anumite substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această boală. În plus, dacă vrei să slăbești, în borș vei găsi un aliat de nădejde deoarece stimulează digestia și arderea grăsimilor. Probioticele din compoziția sa fac din borș un detoxifiant de nădejde și un bun protector al colonului.

De-a lungul timpului, borșul a devenit vedetă printre consumatorii de băuturi alcoolice, datorită capacității sale, încă neexplicată de specialiști, de a trezi omul din beție, înlăturând mai toate simptomele mahmurelii.

Un litru de borș combate simptomele intoxicației cu alcool cum ar fi: amețeala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzația de vomă, stările de slăbiciune, incapacitatea de a fi coerent în vorbă și gândire. Mai mult: se spune că oamenii care beau regulat borș nu mai simt nevoia să consume alcool!