Editura Evenimentul si Capital

Marine Le Pen și Emmanuel Macron: un spectacol dezolant. Cea mai proastă dezbatere televizată între doi candidați la președinția Franței | Cronici pariziene cu Marcela Feraru

Autor: | | 2 Comentarii | 535 Vizualizari

„A fost cea mai proastă dezbatere televizată din cea de-a V-a Republică”, este opinia unanimă a analiștilor după ultima confruntare între cei doi candidați calificați în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța.

Marine Le Pen și Emmanuel Macron s-au prezentat în fața alegătorilor încercând să convingă indecișii, extrem de numeroși încă. Cel puțin aceasta era ideea. Dezbaterea a explodat însă încă din primele minute, când Marine Le Pen a declanșat un atac fulger împotriva lui Macron.

Tonul dezbaterii a fost dat și întreaga emisiune s-a transformat într-un fel de hărmălaie în curtea școlii, din care cei doi moderatori au fost practic excluși. 

În mod surprinzător, Marine Le Pen a fost extrem de slabă. Toată energia ei a fost consacrată hărțuirii adversarului, uitând complet să dezvolte ideile far ale programului cu care se prezintă în fața electoratului. Mai mult, s-a dovedit nepregătită pe dosare esențiale (euro, UE, regimul pensiilor).

A fost un fel de sinucidere în direct, căci e foarte puțin probabil ca cei care ezită încă să se îndrepte spre ea. Pe de altă parte, nici Emmanuel Macron nu a strălucit. 

Nivelul dezbaterii, stabilit din primele minute, a fost foarte, foarte scăzut, lăsând perplexă majoritatea comentatorilor care încă se întreabă la ce am asistat miercuri seara?... Aproximări îngrijorătoare asupra unor aspecte cheie și din partea candidatului „En Marche” ar putea conduce mai degrabă la o creștere a absenteismului duminica viitoare la vot. 

Una peste alta, emisiunea atât de așteptată ne-a lăsat tuturor un gust amar și o stare de jenă. Fără îndoială că Marine Le Pen nu a reușit să își lărgească baza electorală ceea ce este deja o veste bună, însă Emmanuel Macron, care este ca și ales, nu va beneficia de un vot de adeziune ci de unul de respingere a candidatei FN, ceea ce va ridica o problemă de legitimitate în viitor.

Toate privirile se îndreaptă acum spre alegerile parlamentare și configurarea viitoarei majorități care ne va indica dacă în viitorii 5 ani vom avea o coabitare, de ce tip și cât de stabilă.

Posibila invalidare a alegerilor

Candidatul dreptei, François Fillon, care a fost eliminat în primul țur la doar 1,23 procente diferență de Marine Le Pen, a decis să atace în justiție jurnalul Le Canard Enchainé, aflat la originea Penelopegate și care i-a consacrat un adevărat foileton menit să îl scoată din joc. Până aici nimic nou.

Însă unghiul de atac este interesant : Fillon nu face apel la articolul de cod penal consacrat defăimării (art 131) ci la articolul L97 din codul electoral, care pedepsește propagarea de «informații false» și «zvonuri calomnioase» sau «alte manevre frauduloase» care conduc la «deturnarea» voturilor.

O alegere îndrăzneață din partea avocaților care, speculează deja presa franceză, ar putea conduce chiar la o cerere de invalidare a alegerilor prezidențiale! 

Pagina 1 din 1



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate