Cum a ajuns judecătoarea Lavinia Coţofană STUDIU DE CAZ ÎN JUSTIŢIA din România? Jurnalistul Radu Soviani a expus toate motivele

Cum a ajuns judecătoarea Lavinia Coţofană STUDIU DE CAZ ÎN JUSTIŢIA din România? Jurnalistul Radu Soviani a expus toate motivele

Jurnalistul Radu Soviani a scris pe blogul său despre cazul judecătoarei Lavinia Coţofană, care „este singurul magistrat exclus din magistratură pentru faptul că a aplicat legea în integralitatea ei și a sesizat organelor de cercetare penală, conform legii”.

Astfel pe blogul soviani.com se arată toate motivele pentru care Coţofană este un caz-unicat în istoria justiţiei din România.

„Judecătorul Nicoleta Lavinia Coțofană este singurul magistrat exclus din magistratură pentru faptul că a aplicat legea în integralitatea ei și a sesizat organelor de cercetare penală, conform legii, suspiciunile de deturnare de fonduri publice făcute de avocați cu sprijinul unor magistrați de la Judecătoria Arad, fapte/indicii pe care le-a constatat în exercitarea funcției publice de judecător.

Științific, anticorpul este o moleculă capabilă să recunoască antigenii (particula străină de organism) și să declanșeze o reacție imunologică, care are ca rezultat îndepărtarea respectivei particule. Dacă doriți, faptic, ,,anticorpul’’ de la Judecătoria Arad a fost magistratul Nicoleta Lavinia Coțofană.

Ne puteți urmări și pe Google News

A recunoscut ,,particulele străine de organism’’ – fabricuța de bani prin care avocați ai baroului deturnau fonduri publice (decontarea nelegală a asistenței extrajudiciare de către avocați cu complicitatea/neglijența colegilor magistrați) și a declanșat reacția imunologică de verificare a respectivelor particule.

Judecătorii au obligația de ,,anticorp’’, ea este instituită prin lege întrucât ,,în sensul Codului Penal, orice persoană care exercită temporar sau permanent, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in servicul unei autoritati publice, institutii publice, institutii sau alte persoane de interes public, este functionar public’’.

Surse oficiale de maximă încredere chestionate de mine în decursul acestei anchete au continuat răspunsul: ,,așa fiind și magistratul, judecător sau procuror, datorită faptului că acesta exercită atribuții și responsabilități, stabilite în temeiul legii în scopul realizării preorgativelor puterii judecătorești, îndeplinește condiția de mai sus.’’.

Precizările sunt necesare întrucât ,,funcționarul public care, luând la cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă’’ (Art. 267 Cod Penal).

Cu alte cuvinte, TOȚI judecătorii care văd indiciile infracțiunilor (în cauzele/legat de cauzele pe care le judecă) și nu sesizează Parchetul, sunt pasibili de închisoare.

Recunoașterea și sesizarea de către un magistrat a practicilor străine de lege în justiție este așadar o obligație legală (Art. 267 Cod Penal) dar are și o formă specială: cea de avertizor de integritate.

Despre acest statut, în sensul căruia judecătorul Nicoleta Lavinia Coțofană a acționat încă din 1 februarie 2016 (domnia sa fiind numită în 20 ianuarie 2016 judecător definitiv la Arad, funcție în care a descoperit neregulile), magistratul a notificat Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Inspecția Judiciară, Uniunea Națională a Barourilor din România, Curtea de Conturi, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Magistraților din România, Forumul Judecătorilor așa, cum ați putut citi în exclusivitate AICI”, a scris Radu Soviani pe blogul său, unde este prezentată ancheta jurnalistică din care ar rezulta faptul că „un grup de interese” a reuşit să determine pedepsirea Laviniei Coţofană, care şi-a îndeplinit onest atribuţiile de serviciu, prin excluderea din magistratură.

Despre judecătoare Coţofană a scris şi Evenimentul zilei la data de 10 august 2016. „După scandalul ofiţerilor acoperiţi din Justiţie şi în plină dezbatere publică privind soarta arhivei SIPA, cazul judecătoarei Lavinia Nicoleta Coţofană de la Judecătoria Arad - fost ofiţer SRI - a readus în spaţiul public problema a cât de subţire e graniţa dintre zona justiţiei şi cea a serviciilor secrete. În ultimii ani ai perioadei în care a activat ca ofiţer al SRI, Lavinia Nicoleta Coţofană şi-a definitivat studiile de Drept, a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii şi apoi a dat sacoul de ofiţer de contraspionaj pe roba de magistrat.

udecătoarea Lavinia Nicoleta Coţofană deţine 8 imobile în intravilanul orașelor Bucureşti, Arad şi Curtici, și poate fi văzută ori la volanul unui Lexus 600 hL, fie conducând o Honda CVR. Fostul ofiţer de contraspionaj deţine o colecţie impresionantă de ceasuri: are două Rolexuri, două Longines şi un Doxa din 1943 a căror valoare cumulată se ridică la 75.100 de euro. Cu această colecţie rivalizează doar bijuteriile în valoaretotală de 78.000 de euro. În declaraţia de avere judecătoarea a mai trecut şi 12 monede de aur de 24 k „Frantz Iosif 1915”. Despre toate acestea judecătoarea spune că le are din moşteniri sau donaţii, iar bijuteriile i le-a făcut cadou soţul său, care e avocat.

Cum răspunde Lavinia Coţofană: „Monedele de aur le-am moștenit de la bunici”

Contactată de EVZ, judecătoarea a răspuns tuturor întrebărilor care s-ar putea naşte din informaţiile de mai sus.

Cu privire la trecutul de ofiţer al SRI, judecătoarea spune că a ales să renunţe datorită timpului de lucru pe care nu şi-l putea administra singură şi a pasiunii pentru Drept. Ea spune că nu mai are nicio legătură cu lumea serviciilor secrete în afară de o bună prietenă, din perioada în care era ofiţer, relaţie la care i se pare absurd să renunţe. Judecătoarea precizează cu nu discută chestiuni legate de muncă cu prietena ei. Întrebată ce ar face dacă ar avea de judecat un fost superior sau coleg, Lavinia Coţofană spune că s-ar abţine, cum o obligă legea. În privinţa abaterilor disciplinare, judecătoarea susţine că s-a ales cu acest dosar ca urmare a faptului că a sesizat DNA cu privire la o serie de practici ilegale care s-au „împământenit” la Judecătoria Arad. E convinsă că CSM o va absolvi de orice răspundere. În esenţă, ea susţine că avea obligaţia ca judecător să sesizeze DNA dacă a constatat o infracţiune. Faptele penale constatate erau legate de abuzul unor avocaţi din Baroul Arad de asistenţa judiciară pentru persoanele defavorizate. Concret, aceştia deseori nu făceau dovada că clienţii lor ar trebui să beneficieze de asistenţă judiciară plătită din banii Ministerului Justiţiei. Pentru că a luat atitudine împotriva acestor practici, Lavinia Coţofană a intrat în conflict cu şeful instanţei, care a dat-o pe mâna Inspecţiei Judiciare pentru acuzaţii demne, spune ea, de „noaptea minţii”. Cu privire la avere, judecătoarea spune că a strâns-o în mare parte din moşteniri sau donații. Ea spune că provine dintr-o familie înstărită, iar unele imobile le-a moştenit de la bunicii decedaţi, de la tatăl său, de asemenea decedat. Donaţiile provin de la mama domniei sale, despre care spune că suferă de o boală terminală. Monedele de aur le-a moştenit de la bunici, care aşa înţelegeau să economisească banii, investind în aur. Despre arme, judecătoarea spune că îi aparţin soţului, de profesie avocat, care i-a făcut cadou majoritatea bijuteriilor, inclusiv inelul de platină, pe care l-a primit la aniversarea a doi ani de căsătorie”, se arată în articolul scris de jurnalistul Ionuţ Mureşan.