Editura Evenimentul si Capital

Laura Ştefan, expert anticorupţie: Nu credem că trebuie schimbată procedura numirii la Curtea Constituţională, Înalta Curte şi Ministerul Public

Laura Ştefan - Expert Forum
Autor: | | 4 Comentarii | 818 Vizualizari

Expertul anticorupţie Laura Ştefan consideră că nu este necesară schimbarea procedurii de numire la Curtea Constituţională, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la Ministerul Public, dar că este necesară transparenţa la ocuparea acestor funcţii.

"Dorim transparentizarea mecanismelor prin care se fac aceste numiri (la CCR, ÎCCJ şi Ministerul Public - n.r.). Începem cu numirile la Curtea Constituţională pentru că încă din 2007 solicităm constant, de fiecare dată când se pune problema numirilor de judecători, dezbateri publice care să permită societăţii româneşti în general să cunoască poziţiile de principiu, punctele esenţiale cu privire la care viitorii potenţiali judecători ai CCR au poziţii clar definite", a explicat marţi Laura Ştefan, cu ocazia lansării raportului anual al Expert Forum, citată de Agerpres.

Ea a precizat că CCR este o instituţie juridico-politică, ce face de fapt o interpretare formatoare a Constituţiei, o instituţie care transformă felul în care funcţionează un stat şi de aceea este foarte important pentru societate să poată interacţiona cu cei care vor ajunge în poziţia de judecător la CCR.

Procedură transparentă

"Din punctul nostru de vedere, nu faptul că o entitate politică face numirea la CCR este problema. Ce ne interesează pe noi este să înţelegem care sunt criteriile care ghidează alegerea acestei entităţi politice, ce tip de om, ce profil are profesionistul pe care îl caută politicul pentru a-l numi în această funcţie", a spus Laura Ştefan.

Ea a arătat că aceia care vor ajunge în funcţii de conducere la parchete ar trebui să ajungă acolo pentru că merită, iar societatea trebuie să vadă că se respectă acest criteriu.

"În privinţa poziţiilor din Ministerul Public care devin vacante în acest an, susţinem o procedură transparentă de selecţie a oamenilor care vor ocupa aceste funcţii de conducere, o procedură care să permită tuturor celor interesaţi să depună candidaturi, o procedură care să aibă la bază criterii de profesionalism, criterii de performanţă anterioară, astfel încât atunci când sunt selectaţi oameni să ştim că modalitatea aceasta de selecţie asigură numirea în funcţiile de conducere a celor mai performanţi dintre managerii pe care îi avem în sistemul judiciar", a mai spus Laura Ştefan.

Schimbări inutile

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate