Editura Evenimentul si Capital

Tot mai multe denunțuri la DNA! Kovesi: "Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor/ denunţurilor de la persoane fizice sau juridice private"

Laura Kovesi
Autor: | | 13 Comentarii | 1338 Vizualizari

Laura Kovesi, șefa DNA și președintele ales Klaus Iohannis participă la o conferința "Anti-corruption Sustainability in Romania" organizată de Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Laura Kovesi a precizat că ”procurorul șef nu poate să facă aceste lucruri de unul singur, dar el are dreptul și obligația să formeze o echipă de profesioniști, care sa îi împărtășească viziunea”. Koevsi a mai precizat că înm cazul dosarelor complexe, un singur procuror nu poate instrumenta mai multe dosare într-un an. Ea a dat ca exemplu dosarul Microsoft sau dosarul retrocedărilor. ”Nicio altă țară europeană nu are atât de multe dosare soluționate. Procentul de condamnări de peste 90% al DNA este mult mai mare decat a altor state”, a completat Kovesi.

Tot mai multe denunțuri la DNA

"Deşi există o percepţie referitoare la creşterea implicării SRI în activitatea DNA, am constatat că în acest an doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informaţii, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare", a spus Kovesi.

Ea a subliniat că, faţă de anii anterior, a crescut cu aproximativ 63% numărul de sesizări/denunţuri pe care procurorii le primesc de la cetăţeni, ceea ce arată gradul de încredere al populaţiei în DNA.

"Până în acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizări de la persoane fizice şi juridice private, faţă de 1.032 primite în anul 2010. Te adresezi unei instituţii numai dacă ai încredere în ea şi ştii că există o şansă rezonabilă să primeşti soluţia corespunzătoare. În primele 10 luni din acest an am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor/denunţurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituţii publice (altele decât serviciile de informaţii).

Kovesi a precizat că, spre deosebire de anii anteriori, DNA se bazează acum mai mult pe denunţuri şi sesizări de la cetăţeni pentru a porni investigaţii şi mai puţin pe sesizările de la alte instituţii sau pe sesizările din oficiu.

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei "Anti-corruption Sustainability in Romania", la care au mai participat preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, reprezentanţi ai Centrului Român de Politici Europene, Fundaţiei Konrad Adenauer şi Ambasadei Marii Britanii în România.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate