Editura Evenimentul si Capital

Lămuriți verdictul de neplagiat dat șefei DNA de către un profesor amestecat în tărâțele porcilor de la Comtim!

Simona Ionescu
Autor: | | 4 Comentarii | 4606 Vizualizari

Pentru mine, cazul plagiatului Laurei Codruța Kovesi seamănă foarte bine cu cel al lui Marian Munteanu cu al său angajament la Securitate.

 Punctele nodale sunt identice. A apărut întâi informația că Kovesi a plagiat (sau că Munteanu a colaborat cu Securitatea). S-a negat rapid, iar verificarea a fost superficială sau simulată, în ambele cazuri. Și Kovesi, și Munteanu erau și sunt niște simboluri ale societății prin acțiunile lor.

A venit, însă, momentul când s-a cerut adevărul despre o poveste neclară. Istoria e plină de exemple similare. Scotocirea în trecutul Laurei Codruța Kovesi și al lui Marian Munteanu a scos la iveală, în această perioadă, tot felul de lucruri. Cu fiecare detaliu aflat, statuia eroilor se ciobea, iar așchiile sărite tăiau în sufletele celor care au crezut intens în Arhanghelul Pieței Universității sau în Eroina Dreptății de la DNA.

În momentul de față, interacțiunea lui Marian Munteanu cu Securitatea (fapt negat cu vehemență de fostul lider al studenților din 1990) a fost lămurită de CNSAS. O expertiză grafoscopică, solicitată de Consiliul Național, a arătat că scrisul de pe Angajament, note informative și chitanța pecuniară aparțin lui Munteanu. Nu a făcut poliție politică, zice CNSAS, dar a existat o formă de colaborare pentru care a fost și plătit. În cazul plagiatului Laurei Codruța Kovesi, lucrurile sunt mai complicate. Așa spun profesorii de la Universitatea de Vest, unde șefa procurorilor și-a susținut doctoratul, așa pare că ne transmite (prin neimplicare) CNATCDU. Dacă pentru a afla adevărul, CNSAS a apelat la un expert acreditat de Ministerul Justiției, iar acesta a întocmit un raport explicit, în povestea cu plagiatul Laurei Codruța Kovesi toată lumea pare speriată și se tărăgănează soluționarea sesizărilor. Însăși istoria acestui doctorat controversat e presărată cu momente delicate, care ridică suspiciuni.

Primele informații despre plagiatul Laurei Kovesi au circulat în mediile de presă în mai 2012. În vara acelui an s-a comunicat că a fost alcătuită o Comisie Tehnică de Verificare de către Senatul Universității din Timișoara și s-a ajuns la concluzia că teza de doctorat a procurorului general al României de atunci nu este un plagiat. Abia în acest an, informații mai clare au apărut în spațiul public, odată cu scandalul provocat de autodenunțul deputatului Sebastian Ghiță.

Știm că îndrumătorul de doctorat al lui Kovesi a fost cel mai mare penalist din Vestul țării, avocatul Viorel Pașca, fostul procuror despre care revoluționarii spun că i-a anchetat în 1989. Evident, el este în afara jocului în acest moment. Dar cine sunt cei care au analizat teza în 2012 și au ajuns la concluzia că nu este un plagiat?

Cei trei membri ai Comisiei Tehnice de Verificare, numită la propunerea rectorului Universității de Vest, prof dr. Marilen Pirtea, au fost conf. dr. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept și membru al Catedrei de Drept Privat, prof. dr. Anton Trăilescu și prof dr. Radu Bufan. Ultimul, Radu Bufan, este alăturat de ziariști din presa locală lângă avocatul și profesorul Viorel Pașca și rectorul Pirtea ca fiind cei care au susținut-o și protejat-o intens pe Laura Codruța Kovesi încă de la primele acuzații de plagiat.

Despre prof. dr. Radu Bufan, șeful Catedrei de Drept Privat, avocat si lichidator, presa a scris că s-ar fi avântat să o apere pe Kovesi în chestiunea plagiatului deoarece avea un dosar (și se spune că încă îl are) la DNA Central pe care voia să-l soluționeze favorabil. E vorba de ceea ce a fost cel mai mare combinat de porci din țară, Comtim, la care Bufan fusese lichidator. Împotriva lui se începuse urmarirea penală pentru privatizare frauduloasă, retrocedări suspecte și subevaluarea activelor combinatului de porci.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate