Editura Evenimentul si Capital

Lammas, ziua când se rupe pâinea nouă | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Stefanescu
Autor: | | 3 Comentarii | 2601 Vizualizari

Pe 1 august s-au născut Herman Melville, Yves St. Laurent, Francis Scott Key, Emilia Dobrin, Grigore Brezianu, Mugur Isărescu, Tudor Gheorghe, Ştefan Petrescu, Gellu Naum.

În calendarul creştin ortodox este Închinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului. Dar şi Sfinţii şapte Mucenici Macabei.

Luna august începe bine, de luni. Dar, nu continuă la fel de pașnic. Conjunctura arată multe evenimente negative, catastrofe aviatice și/sau navale, conflicte, acte violente etc. Hai, că nu vreau să vă sperii, are cine!

Carl Gustav Jung spunea că multe arhetipuri sunt atânc ascunse în subconştientul colectiv, al rasei, al europenilor, în speţă. Uneori, chiar deseori ecouri ajung în conştient fără ca respectivul să aibă un motiv logic, sau să-şi oferă o explicaţie...

O vechea sărbătoare europeană legată de agricultură, de noua recoltă, dar şi de vânătoare a luat la noi multiple forme: Ziua Macaveilor, Macoveiul Ursului, Ziua Ursului, Paştele Viţeilor, Macoveii stupilor. Probabil că sărbătoarea este aşa de veche că provine din timpurile când la noi vânătorii erau mult mai numeroşi decât crescătorii de vite sau exoticii, pe atunci, agricultori!

Doar un exemplu: se mănâncă miere lângă un nuc ca să fii ferit de agresivitatea urşilor, aflaţi de acum în perioada de împerechere.

În "Kalendar", pe 1 august, este o antică sărbătoare europeană, importantă, "Lammas". Pomenită şi de Shakespeare în "Romeo şi Julieta", în actul întâi: "Come Lammas Eve at night shall she be fourteen."

Lammas, cuvântul nu se ştie exact de unde vine, poate din celtă, legenda spune că, poate, din melodioasa limbă a elfilor. Să facem convenţia că pentru noi vine de la "la masă" pentru că această foarte, foarte veche sărbătoare europeană celebreză pâinea, pâinea noastră cea de toate zilele!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

De fapt, am putea găsi o etimologie. “Ariile exterioare sunt conservatoare!”. Iar cele mai vechi urme din obiceiurile europene le găsim, în îndepărtata Scoţie, Ţara Galilor sau în Irlanda cea verde. Acolo, pe 1 august, avea loc, la începutul Evului Mediu sărbătorea consfinţirii pâinii cele noi, făcută din recoltă nouă. În gaelică: “hlaf-mas” adică “loaf mass”!

Celții au fost un popor paneuropean. Au ocupat toată Europa, aproape. La noi în țară, aproape geografic, la Vest de meridianul de 26 de grade Est. Cam din secolul VII-VI și până în secolul III, înainte de Hristos. Or fi fost agatârșii o populație de sorginte celtică? Sau agatârșii au fost urmașii primilor locuitori ai Europei, dolicocefalii cei civilizați? Undeva, între sutele de mii de înscriasuri, sau în altă parte, în depozitul vreunui muzeu de arheologie, probabil că se află răspunsul.

Ceea ce se mai știe este că sărbătorile vechi europene urmau cele patru portaluri cosmice de putere: solstițiile și echinocțiurile. Da, dar celții mai au adăugat, exact la 40 de zile după ele, niște sărbători considerate ale spiritului. După solstițiul de vară, la 40 de zile, este Lammas, ziua când se începe recoltarea. Celții secerau cât secerau, până pe la mijlocul zilei. Apoi făceau niște cununi urișe din spice de grâu și le aduceau acasă, purtate pe cap. Acasă, după ce se alegeau grăunțele și se măcinau între două pietre, o mică moară casnică, din cele care s-au găsit mereu în săpăturile arheologice, stăpâna casei punea în cuptor prima pâine nouă de anul acesta. Se cocea pe la asfințitul Soarelui. Pentru că, uneori, coptul a durat mai mult, s-au aprins focuri mari ca o imitație a soarelui. Tradiția cerea ca pâinea să fie gata în aceiași zi.

Când era gata, femeia îi dădea pâinea bărbatului, într-o țesătură frumoasă, identică cu cea folosită la prezentarea primului prunc băiat, urmașul războinicului și cel care îi va purta armele, la nevoie.

Bărbatul lua pâinea și spunea o formulă. Nu se mai știe ce și cum, apoi o rupea cu mâinile și o împărțea la cei ai casei, dar și la vecini. Era strict interzis să se folosescă cuțitul, sau altceva la împărțitul pâinii de Lammas. Pe lângă pâinea nouă se bea vinul roșu de vară, făcut din fructe de pădure.

Patruzeci de zile, pâine și vin roșu - ați mai auzit, nu? Nicio religie nu este originală! Există un sincretism, Mircea Eliade spunea că bine punctat la creștinism. Creștinismul, o religie orientală semită, a fost impus de sus în jos în Europa. Devenind religie de stat romană, pe la jumătatea secolului IV, a luat obiceiul de a îngloba zei și tradiții, de peste tot unde ajungeau vulturii imperiali.

Este interesant că sub presiunea islamului, o religie violentă, agresivă, tinerii din Occident găsesc din ce în ce mai des refugiul, nu în creștinism, care i-a dezamăgit, prin lipsa de implicare și de reacție, chiar după ce s-a tăiat în fața altarului gâtul unui preot, martirul mucenic Jacques Hamel, odihnește-l Doamne - ci în vechea religie europeană, cea naturală, izvorâtă din spiritul european. Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți cei vechi, anticii europeni, aveau soluție pentru niște venetici obraznici și asasini. De Omul de Răchită ați auzit? Este Golemul europenilor, răzbunătorul!

Dar, o să rog frumos să mă scuzați, am de făcut canoanele mele în pustnicia mea. Cu speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Puterea verii îţi dă carismă şi putere de seducţie. Solo fiind, poţi să faci noi cuceriri, în duo, partenerul te apreciază mult. O zi în care senzualitatea contează, în vacanţă, sau acasă! Stelele si conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor dusmanilor stiuti si nestiuti. Astazi trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni gen pielea ursului din pădure - pe care apoi o sa le regreţi.

TAUR  Păstrează-ţi farmecul şi stilul de viaţă propriu zodiei lui Venus. Nu-ţi fie teamă, astăzi nu sunt de aşteptat schimbări majore în universul tău strict personal! Gospodăreşte bine banii! Stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective. Se apropie nişte termene, chiar dacă stelele sunt acum favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp.

GEMENI  Din cauza căldurii, nu îţi mai găseşti locul. Neastâmpărul tău poate avea şi o latură pzitivă dacă încerci să întorci unele situaţii în favoarea intereselor tale. Ideile nu îţi lipsesc azi! Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale, pe trăirile şi simţămintele tale. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, apoi laşi lucrurile neterminate. O anumită ordine cosmică te ajută astăzi să pui lucrurile tale materiale şi spirituale într-o anumită clasificare care te face să te simţi bine şi în siguranţă. Respectă-ţi cuvântul dat, mai ales ţie însuţi! 

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

Articole salvate