La Tianjin, după ploaie, străzile s-au umplut cu o SPUMĂ albă. Locuitorii se plâng de ARSURI și MÂNCĂRIMI de piele

La Tianjin, după ploaie, străzile s-au umplut cu o SPUMĂ albă. Locuitorii se plâng de ARSURI și MÂNCĂRIMI de piele

După primele ploi căzute marți după-amiază, temerile de contaminare au crescut odată cu apariția reacțiilor chimice la sol.

În urma giganticelor explozii de miercurea trecută, locuitorii din Tianjin so confruntă cu o temere din ce în ce mai fondată: contaminarea chimică. După primele ploi căzute în al patrulea oraș ca mărime din China, pe străzi a apărut o ciudată spumă albă.

Într-un mesaj pe Twitter însoțit de o fotografie, Greenpeace scrie: „Primele ploi după exploziile din Tianjin lasă un oraș acoperit de o misterioasă spumă albă”.

Ziarele locale publică și ele numeroase fotografii cu spuma de pe străzi, pentru care nu s-a dat nici o explicație. Mai multe media locale relatează și despre reacțiile locuitorilor care se plâng de senzații de arsură pe față sau pe buze, iar alții au vorbit despre apariția unor pete pe brațe. Alții s-au plâns de senzații de mâncărime.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste reacții nu ar fi doar de ordin psihologic. Inginerul șef al Biroului de Protecția Mediului din Tianjin, Bao Jingling, i-a sfătuit pe locuitori să nu stea în ploaie. Mai mult, le-a cerut să nu se atingă de praful prezent în locuințe și să nu-l amestece cu apă.

Însă a încercat și să liniștească populația. Pentru NBC News, el a declarat:

„Divizia de luptă anti-chimică a armatei a fost trimisă la fața locului duminică, iar situația actuală nu este... prea neliniștitoare.”

La televiziunea publică CCTV, meteorologii au spus că precipitațiile nu reprezintă un pericol direct pentru sănătate.

În același timp, mai mulți abonați ai rețelei sociale Weibo s-au plâns că fotografiile postate de ei au fost cenzurate. Autoritățile chineze au încercat, de la producerea catastrofei, să controleze toate informațiile.

Totuși, guvernul chinez a admis prezența la locul exploziei a sute de tone de cianură de sodiu, un produs extrem de toxic. Șeful Biroului de Protecția Mediului a declarat că apa prezentă la locul exploziei prezenta niveluri de cianuri de 28 de ori mai mari decât normal.

Cianura de sodiu, în contact cu apa, se transformă în cianură de hidrogen, un gaz ucigător, același care se degaja și din cristalele de Zyclon B din lagărele naziste. Gazul este folosit și pentru execuțiile din unele state americane.

În plus, în depozitul care a sărit în aer se mai aflau cel puțin alte 40 de produse chimice periculoase, printre care 800 de tone de nitrat de amoniu și 500 de tone de nitrat de potasiu, scrie The Guardian.