Editura Evenimentul si Capital

La sfat cu psihiatrul.Tulburarea de personalitate paranoidă, boala care te face să vezi dușmani la tot pasul

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 9 Comentarii | 3232 Vizualizari

Aspectul caracteristic al tulburării de personalitate paranoide îl constituie un tipar de neîncredere și suspiciune perseverentă față de alții.

Astfel, intențiile persoanelor din jur pot fi interpretate ca răuvoitoare. Acest tipar începe să se manifeste precoce, la începutul perioadei adulte și este prezent mai mult sau mai puțin accentuat într-o varietate de contexte.  Pacienții cu tulburare de personalitate paranoidă au tendința de a atribui adesea altor persoane motivații răuvoitoare. Ei sunt suspicioși și neîncrezători, iritabili sau mânioși și frecvent bigoți, colecționari de nedreptăți, parteneri maritali geloși în mod patologic sau procesomani.

Tulburarea de personalitate de tip paranoid este mai frecventă la bărbaţi decât la femei și se întâlnește într-un procent de 0,5-2,5 în populația generală, iar în clinicile psihiatrice poate ajunge și la 30%. Există mai multe șanse ca cineva să dezvolte această tulburare de personalitate dacă în familia sa au existat cazuri de schizofrenie sau tulburări delirante și, de asemenea, ca și complicații, pot apărea episoade psihotice scurte, depresie, anxietate, abuz de alcool sau droguri.  Royce J. Lee de la Department of Psychiatry and Behavioral Neuroscience, The University of Chicago, Chicago, USA, realizează o meta-analiză în 2017, în care identifică o serie de factori de risc asemănători pentru tulburările de personalitate, dar cu manifestări caracteristice pentru fiecare dintre ele.

Indivizii cu tulburare de personalitate paranoidă văd înțelesuri ascunse, tind să fie ranchiunoși și contraatacă rapid, neavând o înclinație spre a face confidențe. Au o purtare formală și pot să manifeste o tensiune musculară considerabilă, cu incapacitatea de a se relaxa. Ei “scanează” mediul din jur, căutând mereu nereguli sau amenințări. Sunt adesea lipsiți de umor și serioși.

Criteriile de diagnostic pentru tulburarea de personalitate paranoid (DSM V, ICD 10)

Pacienții cu tulburare de personalitate paranoidă manifestă neîncredere în alții și suspiciozitate față de alții, astfel încât motivațiile celorlalți sunt interpretate ca răuvoitoare, cu începere din perioada inițială a vieții adulte și prezente în contexte diverse, indicate de  următoarele:

A. Suspectează, fără suficient temei, că alții îl exploatează, prejudiciază sau înșeală.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate