Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Sindromul ”selfie”. O radiografie alarmantă pentru cei care se expun prea mult. Când îți dai seama că suferi de o boală mentală gravă

Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași
Autor: | | 1 Comentarii | 22782 Vizualizari

Anamaria Ciubară, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri de la Institutul de Psihiatrie Socola Iași și editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience, vine în sprijinul persoanelor interesate de problemele legate de sănătatea mentală, oferindu-le, în fiecare weekend, informații la rubrica: „La sfat cu psihiatrul”. Astăzi, în Evenimentul zilei, despre „sindromul selfie”.

Odată cu apariţia şi dezvoltarea reţelelor sociale şi a gadget-urilor, au apărut o serie de manifestări noi în sfera problemelor de sănătate mentală. Acestea nu trebuie privite ca fiind neapărat de sine stătătoare, ele fiind de multe ori o formă de manifestare, de exprimare (un simptom) a unor tulburări mentale obişnuite, clasificate de asociaţiile de psihiatrie din lume. Una din noile patologii descrise este “sindromul selfie”. Astfel, încă din martie 2014, la Chicago, Asociaţia Americană de Psihiatrie a convenit că exagerarea efectuării de selfie-uri este o tulburare mentală, care a fost definită ca, diagnostic clinic, sub denumirea de “Selfitis”. Cu această ocazie au fost identificate trei forme clinice ale acestei patologii:

1. Borderline selfitis (manifestare la limita normalului): realizarea a până la 3 selfie-uri zilnice, dar fără că acestea să fie postate pe reţelele de socializare.

2. Acute selfitis (manifestare acută): realizarea a până la 3 selfie-uri zilnice şi postarea fiecăruia dintre acestea pe reţelele de socializare.

3. Chronic selfitis (manifestare cronică severă): nevoie incontrolabilă de a face selfie-uri, în fiecare oră şi postarea acestora pe reţelele de socializare de mai mult de 6 ori pe zi.

Mai mult decât atât, California State University, în urmă unui studiu amplu, asociază în mod clar fenomenul selfie cu o serie de tulburări mentale, cum ar fi: deficitul de atenţie, depresia, tulburarea obsesiv compulsive, narcisismul (formă clinică), hipocondria, tulburarea schizoafectivă, tulburarea schizotipală, dismorfismul corporal, voyorismul şi addicția.

Echipa de psihiatri şi psihologi clinicieni care a efectuat studiul atrage atenţia asupra faptului că fenomenul selfie are capacitatea de exacerbare a manifestărilor de tip narcisisit la persoanele care suferă de această patologie şi de manifestare clinică a acestei tulburări la persoanele care suferă de o formă uşoară, subclinică de narcisism.

Trecând peste definiţiile acceptate la această oră la nivel mondial, sindromul selfie trebuie interpretat la nivel individual. Acest sindrom este întâlnit cu precădere la adolescenţi, fapt care îl leagă strâns de modificările hormonale specifice vârstei şi de nevoia acută de definire a personalităţii la această vârstă. Să nu uităm de teribilismul acestei perioade. Din păcate, reţelele de socializare organizează concursuri cu premierea celor mai reuşite, celor mai periculoase sau celor mai inedite selfie-uri. Acest lucru nu face decât să încurajeze tinerii la dezvoltarea sindromului selfie şi, nu în ultimul rând, la expunerea la tot felul de pericole. Dacă studiem presa, atât naţională cât şi internaţional, vom găsi, din nefericire, multe articole cu accidente mortale în urma organizării de şedinţe foto selfie: electrocutări pe vagoane de căi ferate sau reţele de înaltă tensiune, căderi accidentale de la mare înălţime, accidente feroviare etc.

De curând am călătorit în Filipine, ţară care deţine două recorduri mondiale în materie de utilizarea gadget-urilor: Manila este capitală absolută a SMS-urilor, cu peste jumătate de milliard de mesaje trimise zilnic, şi Makati City, care a fost nominalizată în Time Magazine ca fiind capitala mondială a selfie-urilor. Trecând peste diferenţele culturale ale civilizaţiei asiatice, care are tendinţa de expunere opulentă a bogăţiei sau a propriei personae, am observat o adevărată “nebunie - selfie”. Astfel, am observat multe persoane care petreceau ore întregi făcând selfie-uri (sute, poate chiar mii), doar în ideea de a surprinde selfie-ul perfect.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate