Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Semnal de alarmă! Schizofrenia apare mai des la bărbați. Cum îți dai seama că îți dă târcoale!

Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași
Autor: | | 10 Comentarii | 23962 Vizualizari

Nu mai ai chef de viață, nu-ți mai găsești cuvintele, ți se pare că auzi voci, crezi că poți rezolva problemele omenirii sau suspectezi că cineva ți-a furat gândurile? Atunci mergi de urgență la un medic psihiatru. Anamaria Ciubară, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri de la Institutul de Psihiatrie Socola Iași și editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience, vine în sprijinul persoanelor interesate de problemele legate de sănătatea mintală, oferindu-le, în fiecare weekend, informații la rubrica: „La sfat cu psihiatrul”. Astăzi - despre schizofrenie.

Care sunt primele semne ale schizofreniei și de la ce vârstă apar?
 
Simptomatologia acestei afecțiuni este destul de variată. Vârsta obișnuită de debut este între 20 și 30 de ani, cu variații specifice pentru fiecare din tipurile de schizofrenie. Fiecare din formele clinice are un interval specific de debut, uneori, cu variații destul de mari. Spre exemplu: schizofrenia dezorganizată sau hebefrenică poate debuta și sub vârsta de 15 ani, iar cea tardivă poate apărea chiar și după vârsta de 50 de ani, fiind însă rarisimă.
 
Mayer Gross definește schizofrenia ca fiind un grup de boli psihice caracterizate prin simptome psihopatologice, evoluând spre dezorganizarea personalității și ducând la invaliditate cronică. Simptomatologia poate fi împărțită în două mari categorii: simptome pozitive, care includ halucinațiile, ideile delirante și dezorganizarea gândirii, și simptome negative care asociază aplatizarea afectivă, alogia (sărăcirea limbajului), avoliția (scăderea până la absență a voinței), anhedonia (dispariția plăcerii), precum și o evidentă tendință în ceea ce privește retragerea socială.
 
Care ar fi factorii care declanșează această boală?
 
În literatura de specialitate sunt acceptate mai multe teorii în ceea ce privește etiopatogenia acestei afecțiuni, niciuna din ele nereușind să explice fiziopatologia afecțiunii: teoria factorilor genetici demonstrată prin agregarea familială a afecțiunii, teoria factorilor neurobiochimici care explică modificările moleculare constatate la nivelul neuronilor pacienților cu schizofrenie, demonstrate și prin eficiența anumitor clase de medicamente, teorii virale, infecțioase și imunologice, teorii metabolice și teorii psihologice.
 
Foarte interesante sunt rezultatele unui studiu amplu, publicate de curând, care au reușit să demonstreze că factorii genetici sunt esențiali în această boală. Astfel, după o muncă de câțiva ani pe un număr impresionant de pacienți, cercetătorii au descoperit că declanșarea bolii este determinată de existența unor mutații existente la nivelul a două gene, responsabile de sinteza unor proteine care intervin în „tăierea sinaptică”. Practic, s-a demonstrat că în perioada de maturare a creierului (perioada de debut a bolii) există o serie de mutații a acestei gene care conduc la declanșarea bolii.
 
Afectează mai mult femeile sau bărbații?
 
Datele statisitice de până acum arată o frecvență ușor crescută la bărbați, cu un raport bărbați/femei de 1,4:1. Există și o diferență între vârsta de incidență maximă raportată la gen. Astfel, vârful incidenței debutului la bărbați se situează în intervalul de 20-28 de ani, în timp ce la femei incidența maximă a debutului se înregistrează între 26 și 32 de ani.
 
Câte tipuri de schizofrenie sunt și cum se manifestă?
 
Exista cinci tipuri clinice clasice ale acestei boli:
  • catatonică
  • dezorganizată (hebefrenică)
  • paranoidă
  • nediferenţiată
  • reziduală
Pe lângă aceste forme mai întâlnim și alte variații clinice, cum ar fi: schizofrenia tardivă (apare deosebit de târziu ca vârstă), schizofrenia simplă, schizofrenia grefată (apare în evoluția altei boli psihice, frecvent grefată pe retardul mental) sau cele 3 tipuri clinice ale tulburării schizoafective: tip maniacal, tip depresiv, tip mixt.
 
Manifestarile clinice sunt în mare măsură comune pentru toate formele clinice, totuși fiecare dintre ele prezintă și aspecte particulare. În schizofrenia catatonică întâlnim: stupoare, mutism, negativism (pasiv sau activ), flexibilitate ceroasă, executare sau supunere automată la ordine, sindrom ecopatic, agitație lipsită de scop, alternând uneori cu stuporul. Pacienții cu această formă de schizofrenie înregistrează în centrul tabloului clinic, simptome de natură motorie. Aceste fenomene dispar în somn. Schizofrenia dezorganizată este caracterizată de tulburări multiple de gândire până la dezorganizarea completă, tulburări comportamentale, comportament dezorganizat, lipsit de scop (devin visători, nu învață, centrați pe probleme pseudoștiințifice, pseudofilozofice, cred că sunt capabili să rezolve problemele de bază ale omenirii). Schizofrenia paranoidă este cea mai frecventă. De altfel, este forma de schizofrenie cu cel mai bun prognostic și cu cea mai bună responsivitate la tratamentul psihofarmacologic (în afară de tulburarea schizoafectivă).
 
Simptomele centrale sunt ideile delirante legate de furtul gândirii, sau influențarea propriilor acțiuni de către entități exterioare, alte tipuri de idei delirante adesea bine sistematizate, halucinații, predominant auditive, care adesea au un conținut imperativ sau comentativ la adresa pacientului. Tabloul clinic al schizofreniei nediferențiate include toate simptomele caracteristice schizofreniei, fără dominanta unei anumite categorii de simptome, ca în cazul celorlalte trei tipuri expuse. Prezenţa unor simptome clinice schizofrene continue, în absenţa setului complet de simptome pozitive sau a simptomelor unui alt tip de schizofrenie, de exemplu: aplatizarea afectivă, retragerea socială, introversia și autismul, comportamentul bizar, incapsularea ideilor delirante conduc spre diagnosticul de schizofrenie reziduală.
 
 Care-i cea mai gravă formă?
 
Depinde la ce ne referim în mod deosebit. Dacă ne referim la prognosticul pe termen lung, atunci de departe schizofrenia dezorganizată este cea mai gravă, deoarece evoluează cu degradarea pacientului. Dacă privim din punct de vedere al impactului global, schizofrenia paranoidă netrată poate avea implicații medico-legale, în cadrul unor acțiuni infracționale, uneori de gravitate înaltă, comise sub imperiul halucinațiilor, în absenta discernământului faptei.
 
 Tratamentele pot duce doar la o ameliorare a simptomelor sau și la vindecare?
 
La ora actuală avem în arsenalul terapeutic o multitudine de substanțe care pot fi utilizate cu succes în tratamentul schizofreniei. Un tratament bine aplicat la un pacient compliant poate duce la reintegrarea lui în viața publică și socială, cu rezultate foarte bune. Trebuie menționat că tratametul acestei afecțiuni este unul permanent, pe viață. Îmi pun speranțe mari în rezultatele ultimului studiu care arată declanșarea bolii prin mutațiile unor gene. Acest studiu deschide, practic, ideea unor terapii moleculare care să ducă, de ce nu, chiar la eradicarea acestei patologii. Dacă vom putea introduce terapii care să modeleze „tăierea sinaptică”, vom putea ataca patologia la originea ei și, în acest fel, să împiedicăm apariția ei.
 
 Cât de grav e dacă un bolnav nu este dus la medic?
 
Absența tratamentului la un asemenea pacient poate avea consecințe total nefericite. Există suficiente materiale în presă care ne arată consecințele acțiunilor unor pacienți care nu au tratament și care se pot manifesta prin acțiuni de o violență extremă, demne de regia lui Quentin Tarantino. Repet: dacă pacientul este sub tratament, el poate fi integrat, de cele mai multe ori, fără probleme în societate.
 

Dr. Anamaria Ciubară: Medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK

Articole salvate