Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. O boală subdiagnosticată, care te poate urmări toată viața: ADHD

Anamaria Ciubară, medic psihiatru
Autor: | | 0 Comentarii | 1613 Vizualizari

Multă vreme, ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) a fost considerată o boală care îi afectează, în special, pe copii. Cercetările aprofundate au demonstrat, însă, că pe lângă faptul că boala poate fi întâlnită la adulţi şi chiar la persoane în vârstă, această patologie ar fi mult subdiagnosticată.

Ca definiţie, deficitul de atenţie/tulburarea hiperkinetică (ADHD) este o tulburare neurobiologică caracterizată prin modele persistente de deficit de atenţie şi/sau hiperactivitate şi impulsivitate, care pot conduce la un comportament perturbator sever. Este o problemă medicală ce debutează în copilărie şi, dacă nu este descoperită şi tratată corespunzător, se poate extinde în timp, afectând şi viaţa adultă. În lipsa unui tratament corespunzător, poate avea consecinţe nefavorabile asupra activităţilor şcolare, casnice, profesionale sau relaţiilor interumane. Sunt definite 3 tipuri majore de ADHD: deficitul de atenţie, hiperactivitate/impulsivitate şi varianta care combină cele 2 tipuri anterioare.

Dacă în perioada copilăriei, raportul băieţi/fete este clar în favoarea băieţilor, odată cu evoluţia spre vârstă adultă, acest raport se egalizează şi apoi tinde să se inverseze. Toate studiile recente arată o rată crescută a subdiagnosticarii acestei patologii, în special la sexul feminin. Femeile trebuie să-şi organizeze viaţă proprie, familia, casa, copiii, agenda şi activitatea profesională. A fi femeie cu ADHD este ”a job from hell”, totdeauna în întârziere, uitând lucruri, gânduri… Haosul şi oboseală reprezintă “pâinea lor de zi cu zi”. Stima de sine este scăzută şi este completată de incertitudinea în ceea ce priveşte propriile forţe.

Elemente esenţiale ale patologiei ADHD la adulţi:

• ADHD la adulţi nu este mai dificil de diagnosticat sau de tratat decât alte tulburări de sănătate mintală mai des întâlnite;

• ADHD la adulţi este o tulburare simptomatică (nu doar comportamentală);

• ADHD la adulţi este, de multe ori, diagnosticată greşit, fiind confundată cu alte tulburări de sănătate mintală;

• ADHD la adulţi este, în cele mai multe cazuri, tratabilă.

ADHD-ul nu poate fi exclus ca diagnostic dacă:

• Nu este observată hiperactivitatea;

• Nu poate fi pusă în evidenţă agregarea familială;

• Pacientul neagă simptomele raportate de familie;

• Dacă pacientul a avut rezultate academice foarte bune sau are un loc de muncă de renume;

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate