Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Decembrie este luna care tulbură mințile. Depresivii sunt oamenii de lângă noi, problemele lor au început cu mult timp în urmă

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 3 Comentarii | 5860 Vizualizari

Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași, va veni în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate mintală, oferindu-le informații la rubrica: „La sfat cu psihiatrul”. Astăzi - despre depresie în „luna cadourilor”. Cei care se simt dărâmați, într-o lume mult prea grăbită, pot trimite întrebări la adresa officeredactie@evz.ro.

Decembrie… Este luna în care suntem obișnuiți să petrecem mult, să ne gândim la cei dragi, să fim aproape de familie și de prieteni. Este luna în care de mici copii am ascultat clinchet de zurgălăi și ne-am bucurat de primii fulgi de nea. Este timpul în care alergăm între Moș Nicolae, Moș Crăciun și Anul Nou. Cu toate că este o lună “nebună”, în care nu ne vedem capul de atâtea treburi, este și luna în care avem timp pentru o introspecție și un bilanț al finalului de an. Dar această lună nu este la fel de bună pentru toți. Printre noi există oameni pentru care această lună este una tristă, o lună în care se acumulează și se numără toate eșecurile. Aceștia sunt depresivii. Sunt oamenii de lângă noi, pe care, uneori, nu-i vedem, sau nu avem timp să-i vedem, sau, și mai rău, poate ne facem că nu-i vedem. Ceea ce vedem, uneori, este rezultatul acțiunilor lor, atunci când deja este prea târziu pentru ei.

Știați că perioada Sărbătorilor de iarnă este cea mai prolifică pentru pacienții suicidari? Că, atunci când noi petrecem, este confirmată oficial cea mai mare rată de sinucideri? Dar să nu credeți că problema este a acestei luni, a lunii decembrie. Acum doar vedem rezultatele a ceea ce spuneam anterior: depresivii sunt oamenii de lângă noi. Problemele lor au început cu mult timp în urmă, uneori cu ani de zile în urmă, iar acum doar se accentuează. De câte ori ați ignorat simptomele depresiei la oamenii de lângă voi? De câte ori ați ignorat sentimentele de inutilitate, vinovăția excesivă, capacitatea diminuată de gândire sau de concentrare, sentimentele de indecizie sau intersul scăzut pentru activitațile zilnice (inclusiv neglijarea aspectului fizic)?

Depresia este însoțită de multe ori de sentimentul de tristețe, de gol fără speranță, de plâns fără un motiv aparent, de tulburări ale somnului, de modificări ale greutății corporale (+ 5% într-o singură lună), scăderea sau creșterea apetitului alimentar, agitație psihomotorie sau - din contră - oboseală sau lipsă de energie în activitățile zilnice. Ulterior, se instalează gânduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), cu ideație suicidară recurentă - cu sau fără plan specific de suicid.

Decembrie… Este luna bucuriei! Atunci când vedeți în voi sau în cei de lângă voi sentimente de tristețe, învățați din nou să vă bucurați! Căutați din nou micile bucurii ale vieții! Acestea sunt un gest, un cuvânt bun, frumusețea unei flori... Prin urmare, bucurați-vă de viață, așa cum este ea! Bucurați-vă voi, și oferiți bucurie celor din jur! Nu uitați: Decembrie este luna cadourilor! Așadar, oricât de trist ai fi, găsește puterea de a ajuta pe cineva care are mai multă nevoie decât tine. Așadar, în loc să stai în casă și să te hrănești cu propria nefericire, mergi pe stradă și vei vedea oameni care au nevoie de ajutorul tău. Oferă-le puțin din ce ai tu și dă-le fericire. Așa vei fi și tu fericit.

Dr.  Anamaria Ciubară

Editor: American Journal of  Psychiatry and Neuroscience

Medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola, Iași

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate