Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. De ce se sinucid copiii şi adolescenţii

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 1 Comentarii | 1658 Vizualizari

Deşi este una din cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, sindromului depresiv la vârstă fragedă nu i se acordă o importanță adecvată, cercetările ştiinţifice sunt foarte puţine, iar programele de prevenţie sunt inexistente la noi.

Este mult subdiagnosticat şi reprezintă a patra cauză de deces la copiii între 10 şi 15 ani şi a treia la cei de 15-25 de ani afirmă Rosen, D. S., & Goldenring, J. M. în studiul „Getting into adolescent heads: an essential update”, publicat în anul 2004 în Contemporary Pediatrics. 8% dintre studenţi suferă de depresie, dar doar 1 din 5 solicită ajutor după Bond Lyndal de la Centre for Adolescent Health, Royal Children's Hospital, Victoria, Australia.

Factorilor etiologici deja consacraţi prin studiile anterioare li s-au adăugat alţii noi, în contextul schimbărilor sociale, economice şi chiar politice din ultimii aproape 30 de ani. Aceşti noi factori determinanţi sau favorizanți au implicaţii majore în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea fizică şi psihică a adolescentului, mergând de la dificultăţi de adaptare la suicid. d’Acremont, M., & Van der Linden, M, într-un articol publicat în 2007 în Journal of adolescence realizează o analiză pe bază de chestionare prin care încearcă să afle ce a dus la apariţia unor schimbări dramatice în gândirea şi dezvoltarea copiilor. Astfel, se constată că deşi până la o anumită vârstă copiii nu înţeleg în totalitate ce reprezintă moartea, ajung să înţeleagă că aceasta reprezintă totuşi un eveniment dramatic, capabil să influenţeze comportamentul.

Prin urmare, în cazul copiilor, spectrul motivaţional care îi determină pe aceştia să recurgă la un gest halucinant şi de cele mai multe ori de neînţeles pentru adulţi diferă foarte mult de motivaţia pe care o întâlnim la adolescenţi, adulţi şi, respectiv, la persoanele în vârstă. Copiii recurg de cele mai multe ori la acest gest extrem determinaţi, uneori, doar din dorinţa de a atrage atenţia asupra problemelor personale sau pentru a semnala o disfuncţionalitate a mediului în care trăiesc (se întâlneşte des în cazurile în care copiii sunt martorii unor scene traumatizante care se petrec în jurul lor).

Este posibil ca un copil să sufere de depresie? Da. De cele mai multe ori, ca adulţi şi mai ales ca părinţi, ne este greu să concepem şi să acceptăm că un copil poate cunoaşte o adevărată suferinţă depresivă. Depresia din copilărie şi adolescenţă este diferită de tristeţea normală şi emoţiile cotidiene. Aceste fenomene apar pe măsură ce un copil se dezvoltă şi creşte. Dacă un copil pare trist, nu se presupune de prima dată că se află într-o depresie semnificativă. Atunci când tristeţea devine destul de importantă încât să perturbe activităţile normale, aspectele vieţii sociale ale copilului sau adolescentului, sunt afectate ariile de interes ale acestora, este perturbată activitatea școalară, viaţa în familie, putem lua în calcul că acest lucru poate să fie un indicator al depresiei.

„Cu cât este mai mic un copil, cu atât este mai greu să dăm un diagnostic precis, fiindcă boală nu vine cu simptomele ei obişnuite. Un copil care plânge des, este timorat, nu vrea să se joace cu ceilalţi copii şi  acuză mereu dureri de cap şi de burtă, suferă foarte probabil de depresie”, afirmă psihiatrul german Frank Joseph Freisleder, considerat expert în probleme psihiatrice la copii.

Elevii din clasele primare îşi exprimă deja explicit aceste simptome: sunt trişti fiindcă nu au prieteni şi au impresia că nimeni nu îi agreează. De obicei, starea lor trece de la lipsa de implicare la agresiune. Simptomele la adolescenţi sunt similare cu cele ale oamenilor la maturitate. „Nu am chef azi”, „lăsaţi-mă în pace”, urmate de o izolare în propria cameră, de dezinteres şi melancolie.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:56 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 11:35 Stela Popescu. Marele ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre moartea artistei. Atenţie, urmează DETALII ce vă POT AFECTA EMOŢIONAL 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 11:14 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 11:01 Stela Popescu. DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT ale primului soţ. Plănuiseră ceva, dar... 10:49 Lori despre Stela Popescu:”A fost și va rămâne regina comediei romanesti!” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător 10:25 MOARTEA Stelei Popescu anchetată de polițiști. CE A FĂCUT ÎN ULTIMELE CLIPE 09:26 CE SE ÎNTÂMPLĂ acum cu Ion Iliescu: „Aştept să-mi vină rândul…” NEWS ALERT! 22:40 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 19:54 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 19:50 ANUNȚ de ultimă oră în cazul morții Stelei Popescu! Detalii de la PARCHET ȘI POLIȚIE. Breaking News! 19:50 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 19:44 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 18:11 Stela Popescu A MURIT. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 18:07 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol

Articole salvate