Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. De ce se sinucid copiii şi adolescenţii

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 1 Comentarii | 1709 Vizualizari

Deşi este una din cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală, sindromului depresiv la vârstă fragedă nu i se acordă o importanță adecvată, cercetările ştiinţifice sunt foarte puţine, iar programele de prevenţie sunt inexistente la noi.

Este mult subdiagnosticat şi reprezintă a patra cauză de deces la copiii între 10 şi 15 ani şi a treia la cei de 15-25 de ani afirmă Rosen, D. S., & Goldenring, J. M. în studiul „Getting into adolescent heads: an essential update”, publicat în anul 2004 în Contemporary Pediatrics. 8% dintre studenţi suferă de depresie, dar doar 1 din 5 solicită ajutor după Bond Lyndal de la Centre for Adolescent Health, Royal Children's Hospital, Victoria, Australia.

Factorilor etiologici deja consacraţi prin studiile anterioare li s-au adăugat alţii noi, în contextul schimbărilor sociale, economice şi chiar politice din ultimii aproape 30 de ani. Aceşti noi factori determinanţi sau favorizanți au implicaţii majore în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea fizică şi psihică a adolescentului, mergând de la dificultăţi de adaptare la suicid. d’Acremont, M., & Van der Linden, M, într-un articol publicat în 2007 în Journal of adolescence realizează o analiză pe bază de chestionare prin care încearcă să afle ce a dus la apariţia unor schimbări dramatice în gândirea şi dezvoltarea copiilor. Astfel, se constată că deşi până la o anumită vârstă copiii nu înţeleg în totalitate ce reprezintă moartea, ajung să înţeleagă că aceasta reprezintă totuşi un eveniment dramatic, capabil să influenţeze comportamentul.

Prin urmare, în cazul copiilor, spectrul motivaţional care îi determină pe aceştia să recurgă la un gest halucinant şi de cele mai multe ori de neînţeles pentru adulţi diferă foarte mult de motivaţia pe care o întâlnim la adolescenţi, adulţi şi, respectiv, la persoanele în vârstă. Copiii recurg de cele mai multe ori la acest gest extrem determinaţi, uneori, doar din dorinţa de a atrage atenţia asupra problemelor personale sau pentru a semnala o disfuncţionalitate a mediului în care trăiesc (se întâlneşte des în cazurile în care copiii sunt martorii unor scene traumatizante care se petrec în jurul lor).

Este posibil ca un copil să sufere de depresie? Da. De cele mai multe ori, ca adulţi şi mai ales ca părinţi, ne este greu să concepem şi să acceptăm că un copil poate cunoaşte o adevărată suferinţă depresivă. Depresia din copilărie şi adolescenţă este diferită de tristeţea normală şi emoţiile cotidiene. Aceste fenomene apar pe măsură ce un copil se dezvoltă şi creşte. Dacă un copil pare trist, nu se presupune de prima dată că se află într-o depresie semnificativă. Atunci când tristeţea devine destul de importantă încât să perturbe activităţile normale, aspectele vieţii sociale ale copilului sau adolescentului, sunt afectate ariile de interes ale acestora, este perturbată activitatea școalară, viaţa în familie, putem lua în calcul că acest lucru poate să fie un indicator al depresiei.

„Cu cât este mai mic un copil, cu atât este mai greu să dăm un diagnostic precis, fiindcă boală nu vine cu simptomele ei obişnuite. Un copil care plânge des, este timorat, nu vrea să se joace cu ceilalţi copii şi  acuză mereu dureri de cap şi de burtă, suferă foarte probabil de depresie”, afirmă psihiatrul german Frank Joseph Freisleder, considerat expert în probleme psihiatrice la copii.

Elevii din clasele primare îşi exprimă deja explicit aceste simptome: sunt trişti fiindcă nu au prieteni şi au impresia că nimeni nu îi agreează. De obicei, starea lor trece de la lipsa de implicare la agresiune. Simptomele la adolescenţi sunt similare cu cele ale oamenilor la maturitate. „Nu am chef azi”, „lăsaţi-mă în pace”, urmate de o izolare în propria cameră, de dezinteres şi melancolie.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:31 REACȚIA unui JUDECĂTOR despre REVOCAREA lui KOVESI: „Nu pot să nu remarc...” 14:30 TOADER reacționează în fața ACUZAȚIILOR. A făcut PUBLIC un RAPORT SECRET? 12:09 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 10:54 Norica Nicolai prevesteşte ATACUL LA PREŞEDINTE! Nu poate refuza cererea ministrului Justiţiei 10:20 DEZVĂLUIRI de la VÂRFUL PSD. ADEVĂRUL despre REVOCAREA lui KOVESI a fost scos la LUMINĂ de un SENATOR 10:08 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 10:04 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 09:04 PLANUL SECRET al PSD pentru REVOCAREA lui KOVESI. Curtea Constituțională va fi IMPLICATĂ 22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate”

Articole salvate