Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Se spune că minciuna are picioare scurte, dar se ştie mai puţin că mincinoşii pot fi trataţi. Cu Păcală la doctor!

Anamaria Ciubara, medic psihiatru
Autor: | | 2 Comentarii | 10383 Vizualizari

Câți dintre noi nu am căzut în capacanele minciunilor unor oameni pe care ne bazam? Cât timp a trebuit să treacă până când să ne dăm seama că avem de-a face cu niște mitomani, clasificați de psihiatri în: vanitosul, nomadul, răutăciosul și perversul. Anamaria Ciubară, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri de la Institutul de Psihiatrie Socola Iași și editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience, explică pe larg comportamentul acestor oameni și ce e de făcut, din punct de vedere medical.

Conform dicţionarului explicativ al limbii române, mitomania este o boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa poveşti care le avantajează. Cu toate acestea, conform DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) sau ICD (Internaţional Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems), mitomania nu este definită ca o boală de sine stătătoare. Prin urmare, din punctul de vedere al psihiatrului, mitomania este un simptom care se defineşte în cadrul unor diverse patologii: schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburările organice cerebrale, consumul abuziv de alcool, psihopatii sau sindromul Munchausen. Psihologia consideră însă mitomania ca fiind o tulburare comportamentală de sine stătătoare cu diagnostic şi tratament corespunzător. Pentru prima dată, mitomania a fost definită ca termen în anul 1905 de către psihiatrul Ferdinand Dupré, care stabileşte şi patru forme distincte ale acestei manifestări:

  •  Vanitosul (cel care se laudă) – minciunile spuse de aceste persoane au ca scop obţinerea unei stări de bine prin creşterea respectului anturajului faţă de acesta, în urmă povestirilor expuse;
  •  Nomadul (cel care fuge mereu de realitate) – definit în psihologie ca „rătăcitorul”, este persoana care minte în permanență, ajungând în stadiul în care nu mai poate face diferenţierea dintre ceea ce spune şi realitate – aceasta este forma de mitomanie care, în general, este situată în sfera afecţiunilor psihiatrice;
  •  Răutăciosul (cel care încearcă să depăşească unele complexe de inferioritate) – aceste persoane au ca scop distorsionarea realităţii pentru a expune o imagine diferită a propriei persoane;
  •  Perversul (cel ce inventează poveşti pentru a escroca) – persoanele de acest fel sunt puternic ancorate în realitate, scopul minciunilor acestora fiind de a obţine foloase material, sau de altă natură, de la alte persoane.

Pe lângă formele amintite se mai descrie şi minciuna obişnuită sau “minciună albă”. Acest tip de minciună face parte din cotidianul aproape al fiecărei persoane şi are ca scop ieşirea dintr-o situaţie jenantă sau deformarea realităţii cu scop protectiv al interlocutorului. Tot în această categorie intră şi poveştile pescăreşti sau vânătoreşti. Trebuie menţionat că minciuna obişnuită nu are un impact negativ asupra mediului social.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate