La puşcărie! Pe banii altora, nu ai voştri!

La puşcărie! Pe banii altora, nu ai voştri!

În dimineaţa de 25 octombrie la ora 00.00 vine CEDO. Cu mascații? Nu. Cu portăreii: să ne execute silit. Prin Decizia-pilot Rezmiveș vs. România (Cauza REZMIVEȘ și alții c. ROMANIA - Cererile nr. 61467/12, 39516/13, 48231/13 și 68191/13) din 25 aprilie 2017 Curtea Europeană a decis să blocheze toate cererile individuale adresate CEDO în legătură cu încălcarea art. 3 prin care se cerea constatarea unor condiții inumane și degradante în legătură condițiile din închisorile românești.

De asemenea, a constatat că supraaglomerarea din închisori și condițiile inumane de detenție reprezintă o problemă sistemică, astfel că Statul Român a fost obligat să dispună și să implementeze măsuri pentru remedierea acestor deficiențe. A dat și un termen de implementare: 6 luni. Care se împlinește miercuri, 25 octombrie, ora 00.00.

Ce se întâmplă dacă România nu respectă Decizia – pilot? Poate primi sancțiuni pecuniare, iar măsurile pot merge până la excluderea din cadrul statelor - membre ale Convenției... e adevărat, destul de greu, dar este posibil. Excluderea este „visul” oricărui Stat Represiv, căci atunci își poate pune în practică toate tehnicile represive, fără ca cineva să poată constata asta. Desigur, prin calitatea și ordinele trasate de Sistem grefierilor CEDO odată cu „dosarul de corupție Bîrsan” ne-am cam autoexclus ca stat... dar asta este o altă discuție.

Ce a făcut România pentru a aduce la îndeplinire obligația impusă de CEDO? Responsabilitatea aparținea Parlamentului și lui Tudorel Toader, care nu au făcut mai nimic. A dat minunata Lege nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu prin care la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, deţinutul are presupusul beneficiu al unui număr de şase zile care se consideră efectiv executate. Și? Au ieșit vreo 500 de cetățeni din pușcărie. Alții vor cere liberarea condiționată, care, fiind o vocație, nu un drept, poate fi respinsă. Deci aproape nimic, având în vedere că din penitenciarele românești sunt eliberați LUNAR aproximativ 1.100 de deținuți.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce au ieșit direct în principal cei cu fapte grave? Pentru că au ieșit direct, fără a mai merge pentru liberare la instanțe cei ale căror cereri de liberare fuseseră respinse de instanțe astfel încât au ajuns ca prin câștigul legal să aibă executată pedeapsa în totalitate. Iar cei amânați la liberare sunt, de regulă, cei mai periculoși, care au comis fapte grave, acesta fiind motivul pentru care sunt amânați de judecători. Să nu uităm că și cei care au comis fapte grave (inclusiv genocid) la un moment dat tot ies din pușcărie, mai devreme sau mai târziu cu câteva luni sau ani.

Dar prin micuța și (aproape) inutila lege nu s-a rezolvat mai nimic. Și atunci, tot pe banii cetățenilor României (oare câți plătitori mari de taxe mai avem în libertate?) se pot aplica penalități de CEDO și ne vom face din nou de râs în fața Europei ... nu că până acum am fi fost de fală.

Și Tudorel? El stă ascuns și vorbește rar și doct. Iar Dănileț? Urlă că vrea pușcărie muuultă, permanentă dacă se poate, nu pentru el, desigur. Pe banii cui? Pe ai ălora care i-au plătit și salariul... în mod inutil ca membru CSM și ar trebui să îi plătească și viitoarea pensie nesimțită ... pentru „bravada cesemistă” de a fi adus sistemul de justiție la nivelul anilor `50. Suntem stat de drept, nu alta: că în 1950 nu eram membri CEDO și era bine, că aveam de toate... vorba nostalgicilor.