Editura Evenimentul si Capital

La plimbare prin Ținutul Conacelor

Un conac din Bicfalău, renovat de o familie maghiară și păzit bine de un cățel de-al locului
Autor: | | 1 Comentarii | 767 Vizualizari

Județul Covasna e cunoscut și sub numele de Ținutul Conacelor pentru că aici poți vizita peste 160 de case construite între secolele 17-19 de nobilii maghiari.

Cele mai multe sunt în satul Bicfalău, aproape 40 de conace, dar majoritatea pot fi văzute și în interior doar cu acordul proprietarului. Unele din județ au intrat în circuitul turistic ca hoteluri, pensiuni sau muzee, în timp ce altele urmează a fi restaurate, din inițiative private, cât și de către Consiliul Județean Covasna

Într-o zi care inițial se anunța ploioasă, tipică începutului toamnei, am ajuns în Bicfalău, un sat din comuna Ozun, situat în partea de sud a județului Covasna. Locul este unic în România prin faptul că are cele mai multe conace, cam 37 la număr. Bicfalău face parte din comuna Ozun, alături de satele Sântionlunca , Lisnău, Măgheruş, Lisnău-Vale și Lunca Ozunului. Tot drumul până acolo norii grei împânzeau și întunecau cerul, dând mai degrabă impresia că se lasă seara, nu că ar fi în prima parte a zilei. Cu toate acestea, odată ce-am intrat în localitate soarele și-a făcut apariția.

Una din trei case e un conac

Deși am sosit cu ceva întârziere Ráduly István, primarul comunei Ozun, ne aștepta nerăbdător ca să ne arate cea mai prețuită comoară a satului – casele construite de grofii maghiari între sec. 17- 19, pe care speră să le includă cât mai curând în patrimoniul UNESCO. Povestește cu mândrie în glas că, deși în întreg județul Covasna poți admira peste 160 de conace, în Bicfalău sunt cele mai multe. El se oferă să fie ghidul nostru în această mică incursiune într-o bucățică din istoria maghiarilor. Plecăm de la pensiunea primarului, construită în dorința acestuia de a atrage cât mai mulți turiști în zonă. Într-o plimbare lejeră pe ulițele satului Bicfalău, poți vizita în numai o oră aproape jumătate din casele vechilor nobili, deoarece de-a lungul șoselei care taie satul în două, una din trei case e un conac. Satul are și o școală pentru clasele I-VIII, construită în 1896 dar renovată.


FOTO: Primaria comunei Ozun ar vrea să cumpere un conac pe care să-l transforme în muzeuUnul singur, ridicat din bârne de lemn

Pe drum am aflat de la primarul Ráduly István că nobilii maghiari au deținut multe terenuri în Bicfalău, pentru că era o zonă în care puteau practica hobby-urile lor preferate: călăria și vânătoare. Prin urmare, aceștia au început să construiască multe conace, a căror dimensiune variază în funcție de cât de înstăriți erau proprietarii. “Majoritatea conacelor seamănă cu casele boierești și sunt împrejmuite de ziduri foarte groase, fiind construite din cărămidă și piatră. Un singur conac din sat a fost ridicat din bârne de lemn”, mi-a spus edilul comunei Ozun. Oamenii din sat se mândresc și cu câțiva pomi fructiferi vechi de 200- 300 de ani. Casele au fost declarate conace după diferite criterii, precum aspectele arhitectonice, faptul că unele au pridvoare și ferestre mici. Ele îmbină trei stiluri arhitecturale - renascentist, baroc și neoclasic.

De ce satul nu e în UNESCO

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate