Editura Evenimentul si Capital

La noapte dormim mai puțin: România trece la ORA DE VARĂ!

Ora 3 devine ora 4 in aceasta noapte
Autor: | | 0 Comentarii | 727 Vizualizari

Duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din an pentru români, întrucât se schimbă ora. Ceasurile se dau înainte, în această noapte, ora 3.00 devenind ora 4.00.

Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore, potrivit Agerpres.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel din țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (când trecem la ora de iarnă)

România a trecut pentru prima dată, la orarul de vară, în 1932, dar din 1943, practica a fost suspendată. Abia în 1979, România semnează Convenția fusurilor orare, iar, din 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Pe continentul nostru, schimbarea se face în aproape toate țările (cu excepția Islandei, Belarusului și a Rusiei), dar nu simultan, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Prin introducerea „Orei de vară”, s-a vrea ca oamenii să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui, iar ca efect pozitiv acest orar reduce timpul de folosire al luminii artificiale.

În prezent, Ora de vară este folosită în 69 de țări și de teritorii din întreaga lume, în timp ce 160 de țări și de teritorii nu recurg la schimbarea ei.  

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate