Editura Evenimentul si Capital

La masă cu regii

Majestățile Lor, Regina Ana și Regele Mihai FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 1 Comentarii | 445 Vizualizari

Vă propunem astăzi povești de altădată, dar și câteva rețete regale, printre care preferatele Majestăților Lor Regina Ana și Regele Mihai I

Regii. „Li se puneau în față cele mai fine mâncăruri, pregătite de cei mai pricepuți bucătari. Suveranii României nu mâncau, însă, întotdeauna regește, așa cum ne-am putea închipui, adică doar prânzuri rafinate și îmbelșugate. Carol I era rezervat la masă, mânca puțin și repede. Ferdinand sfida oarecum regulile micului dejun, alegând să guste la masa de dimineață carne la grătar și cartofi. În afara castelelor, regii ajungeau să guste și din preparate oferite de popor în vizitele oficiale, în contexte mai mult sau mai puțin protocolare. (...). Bucătăria și bufetul erau două departamente extrem de importante pentru buna rânduire a Curții Regale. Bucătarul-șef era sprijinit de ajutori de bucătari, de un patiser și de un responsabil cu gheața.

Când Familia Regală se afla la Peleș, mâncărurile erau pregătite în bucătăria de la subsolul castelului și erau aduse cu liftul în sufrageria aflată la parter”. („Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor”, Editura Corint).

Continuitate

Se pare că regina Maria era foarte exigentă în ceea ce privește priceperea bucătarilor. Aceasta schimba foarte des bucătarii, pentru că bucatele nu ieșeau ca în copilăria sa. Până la urmă a găsit unul care a rezistat peste 30 de ani în bucătăria regală.

Eleganța meselor regale este dusă mai departe, astăzi, de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta. Pasionată de acest domeniu, chiar a conceput un volum „Carte regală de bucate”, care a apărut alături de Evenimentul zilei.

„De-a lungul sutelor de ani, Familiile Regale au adunat atâta tradiție, frumos, claritate și experiență în comportamentul public, încât, astăzi, împărtășirea lor este o binefacere. Desigur, a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai prețios și mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veșmintele simbolice ale unei întregi națiuni, istorii, culturi sau tradiții, ea are un înțeles și o însemnătate în plus”, scrie Principesa la începutul cărții, publicată de Curtea Veche Publishing.



Meniuri regale

Ștefania Dinu, cercetător la Muzeul Național Cotroceni, ne-a pus la dispoziție câteva meniuri regale. Acestea au fost alcătuite cu diverse ocazii, dejunuri și dineuri de gală, nunta Principesei Elisabeta, logodna Principesei Mărioara cu Principele Alexandru al Serbiei, Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand din 1922.

„Cel mai des întâlnit preparat era « Caviar aux Blinis ». Acesta era servit la masă pe blinii, care se preparau astfel: drojdia (10 g) se freca cu o lingură de zahăr. Se puneau 125g de făină într-un castron, iar în mijlocul ei un gălbenuș de ou. Se turna o jumătate de pahar de lapte călduț, drojdia lichefiată, o lingură de sare și se amesteca până se obținea o pastă omogenă. Se bătea albușul și apoi se încorpora delicat în aluat. Se încingea puțin ulei într-o tigaie și apoi se puneau mici forme rotunde din aluat, care se coceau ușor pe ambele părți. Caviarul se așeza apoi în mijlocul acestor blinii, decorate cu puțină lămâie și verdeață“.

„În ceea ce priveşte sosurile servite la masa regală, foarte întâlnit era «Sauce Mousseline/Sos muslin » care se prepara după următoarea rețetă: se puneau într-o caserolă trei gălbenuşuri de ou, un praf de sare, piper alb măcinat, puțin unt şi o jumătate de linguriță de zeamă de lămâie. Această caserolă se aşeza la bain- marie, cu apă rece, deasupra unui foc slab, amestecând repede cu telul pe măsură ce se încălzea apa. Când ouăle se făceau cremoase se adăugau 150 g unt tăiat în bucățele foarte fine. După încorporarea untului se păstra sosul în caserolă la bain-marie pentru a-l ține cald, până în momentul servirii. Sosul nu se servea niciodată foarte cald și se potrivea foarte bine cu preparatele din pește și legume“, ne spune istoricul.

Loading...
Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate