Atât pentru avizul epidemiologic, cât și pentru alte analize cerute pentru înscrierea la grădiniță părinții trebuie să scoată din buzunar și 100 de lei la început de an școlar. Unele analize sunt inutile și chiar periculoase.
La întrebarea ce acte medicale sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță, răspunsul diferă: dacă în unele unități școlare se cere doar carnetul de vaccinări și avizul epidemiologic, în altele părinții sunt obligați să îi facă copilului examene mai complicate gen coprocultură, exudat nazal și faringian. Pe lângă faptul că aceste analize nu sunt decontate prin asigurări pentru că sunt considerate servicii medicale la cerere, tratarea unor eventuali microbi poate fi periculoasă pentru cei mici, avertizează medicii specialiști în boli infecțioase.
Câte grădinițe, atâtea obicee
„La grădiniță copilului meu, situată în sectorul 4, ni se cere la fie care început de an școlar, pe lângă aviz epidemiologic, exudat nazal și coprocultură. Nu le plătesc pentru că mă ajută o rudă care lucrează într-un spital de urgență să le fac”, ne-a povestit tăticul unui băiețel care frecventează o grădinița de stat.
De la o grădiniță la alta actele cerute diferă. La privat, spre exemplu, este suficient un aviz epidemiologic, care certifică că micuțul nu are o boală contagioasă. Reprezentanții Grădiniței „Cambridge School” din Capitală ne-au spus că la dosarul pentru înscriere părinții trebuie să prezinte avizul epidemiologic și o copie după fișa de vaccinări.
La doar câțiva pași de unitatea școlară privată, la Grădinița nr. 252 de pe Calea Dorobanți, părinții nu trebuie să viziteze medicul de familie până la aprobarea înscrierii. Se depun doar o cerere de înscriere, copie după certificatul de naștere și adeverințele de salariu ale părinților. Avizul epidemiologic și copia după fișa de vaccinări vor fi prezentante după ce înscrierea este aprobată și copilul este acceptat în colectiv.
La Grădinița nr. 112 este necesară la înscriere o fișă medicală care să cuprindă examenul nazal și faringian, în timp ce la Grădinița nr. 50 inițial este nevoie doar de actele de identitate.
„Avizul epidemiologic necesar după intrarea copilului în colectivitate cuprinde analizele pe care medicul de familie le consideră necesare. Exudatul faringian și nazal, care este obligatoriu la unele grădinițe, nu este obligatoriu și pentru înscriere la Grădinița nr. 50 dacă medicul nu îl consideră necesar”, ne-au explicat reprezentanții unității școlare.
Analize care deschid calea către abuzul de antibiotice
Conform reprezentanților Casei de Asigurări de Sănătate București pentru avizul epidemiologic părinții nu trebuie să plătească. „Dacă însă se vine fără programare, se va plăti consultația. Pentru restul analizelor nu se poate oferi gratuitate prin asigurări pentru că sunt servicii medicale la cerere”, ne-a declarat medicul de familie Remus Lupu.
Specialiștii în boli infecțioase atenționează însă că analizele suplimentare cerute de grădinițe pot pune sănătatea micuților în pericol. „Sunt inutile și deschid poarta pentru abuz de antibiotice. Trebuie să tratăm copiii cu manifestări de boală și nu rezultatele unor analize. Dacă unui copil îi iese stafilococ auriu, meningococ sau pneumococ s-ar putea găsi cineva care să prescrie un antibiotic care să distrugă ceea ce nu trebuie distrus”, atenționează conf. dr. Gabriel Popescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și președintele subcomisiei din Ministerul Sănătății pentru limitarea rezistenței microbiene.
Două miliarde de oameni cu stafilococ auriu
Statisticile arată că până la o treime din populația lumii are stafilococ auriu pe tegumente sau în fosele nazale, adică peste două miliarde de oameni. „În plus, nici giardia nu trebuie tratată dacă nu dă manifestări (scaune modificate, dureri abdominale)”, adaugă medicul.
Toate aceste abuzuri se întâmplă în condițiile în care Direcțiile de Sănătate Publică cer doar un aviz epidemiologic și o adeverință medicală la început de an școlar, fără legătură cu ce li se cere părinților.
Cum se procedează în țările civilizate
În țările occidentale, tot ce se cere la intrarea în colectivitate a copiilor este un examen clinic corect făcut. Mai concret, copilului i se verifică auzul, vederea, indicele de masă corporală, vaccinările, starea dentiției și dezvoltarea psihică. „Nu se cere rezultatul exudatului nazo-faringian sau examen coproparazitologic”, afirmă medicul Gabriel Popescu (foto). Motivele sunt simple: atâta vreme cât meningococul dă o meningită la mii de copii care-l poartă în nas, nu poți să decontaminezi zeci de mii de copii ca să eviți un caz de meningită. La fel și cu pneumococul, câtă vreme e la nivel nazal sau faringian nu reprezintă o problemă, aceasta apare când coboară în plămâni sau ajunge în sânge, mai explică specialistul în boli infecțioase.