Este folositã pentru calmarea stãrilor nervoase ale femeilor în timpul menopauzei, se recomandã în insomnii și în diareele ușoare. E inclusã în "categoria leacurilor din grãdinã" importante.
Este vorba despre urzica moartã, care sub formã de infuzie se întrebuințeazã, în special, în bolile aparatului genito-urinar; leucoree, dismenoree, în hipertrofia sau inflamaþia prostatei.
Ceaiul de flori sau din tulpini de urzicã moartã se folosește în rãcealã, tuse, tuse convulsivã. Sub formã de bãi, urzica moartã aduce ameliorãri în abcese, tumori, varice, ulcere și umflãturi datoritã gutei. Intern se administreazã sub formã de infuzie: o lingurițã de plantã mãrunțitã, la 200 ml apã clocotitã; se lasã 20 minute; se strecoarã, se îndulcește cu zahãr și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Extern se folosește infuzia din 60 g plantã mãrunțitã la un litru de apã clocotitã; dupã 20 minute se strecoarã, se întrebuințeazã în spãlãturi vaginale, seara înainte de culcare; de asemenea, se folosește în comprese, gargarã, clisme sau bãi de șezut.