Editura Evenimentul si Capital

La 400 de ani de când s-au apucat de fumat, românilor li s-a interzis tutunul

Autor: | | 8 Comentarii | 1554 Vizualizari

Începând de astăzi, România a devenit a 94-a țară din lume în care s-a interzis fumatul în spațiile publice închise. Țigările nu mai pot fi aprinse decât în locurile deschise, iar țigareta electronică nu va putea fi folosită în mijloacele de transport în comun. Viciul este taxat cu amenzi ce ajung la 500 de lei pentru persoane fizice și 15.000 de lei pentru firme. De asemenea, patronii pot concedia angajații care încalcă legea

Legea anti-fumat pune capăt a patru secole de fumat liber pe teritoriul țării noastre. Istoricii pomenesc că perioada de introducere a tutunului în România ar fi fost între anii 1606 și 1610. Descoperit de Cristofor Columb, în Cuba, odată cu America, în urmă cu 524 de ani, tutunul a ajuns în Europa în anul 1519, adus de navigatorii spanioli. Pe teritoriul României, primele dovezi ale fumatului sunt pipele descoperite în ruinele cetăţii Suceava. Termenul „fumat” nu a existat până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Până atunci i se spunea „beția uscată”.

Ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun publicat de Guvern cu această ocazie arată că scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice este protejarea sănătății cetățenilor.

Unde este interzis fumatul

Ghidul precizează că se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.


Sesizarea încălcării legii nu se face la 112. Se apelează numărul de telefon de la Poliția Locală sau de la reprezentanții MAI.


Spațiile publice închise sunt cele accesibile publicului sau destinate utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. În această categorie intră săli de spectacole, unități sanitare, de învăț ă m â n t , de ali mentație publică, cluburi, baruri, cafenele, spațiile destinate utilizării colective, precum cele în care au loc activități comerciale (gen hypermarket- uri), sportive (stadioane), târguri, expoziții etc.

Fumatul a fost interzis și la locul de muncă, în clădirile întreprinderii și/sau unității, inclusiv orice alt loc din aria acestora la care lucrătorul are acces. Chiar și în cazul firmelor „de apartament”, în care se și lucrează dar se și locuiește, respectiva zonă devine loc de muncă, iar fumatul este interzis.

Unde se mai poate fuma

Se mai poate fuma doar în aer liber dar, și acolo, legiuitorul a impus anumite condiții. Locul de fumat trebuie să fie fără acoperiș sau cu acoperiș cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise. De asemenea, spațiul fumătorului trebuie delimitat de parapete ori paravane, gărdulețe, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal. Se mai poate aprinde o țigară și în spațiile care au acoperișuri sau pereți retractabili care se pot deschide atunci când se fumează. Se mai poate fuma pe refugii, peroane, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete. Dreptul fumătorului nu este îngrădit în locuință sau în orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică. Alte spații unde se poate fuma sunt acelea în care au loc evenimente personale, precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă și în care nu se desfășoară activitate economică.

Șefii te pot da afară

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate