Editura Evenimentul si Capital

La 400 de ani de când s-au apucat de fumat, românilor li s-a interzis tutunul

Autor: | | 8 Comentarii | 1528 Vizualizari

Începând de astăzi, România a devenit a 94-a țară din lume în care s-a interzis fumatul în spațiile publice închise. Țigările nu mai pot fi aprinse decât în locurile deschise, iar țigareta electronică nu va putea fi folosită în mijloacele de transport în comun. Viciul este taxat cu amenzi ce ajung la 500 de lei pentru persoane fizice și 15.000 de lei pentru firme. De asemenea, patronii pot concedia angajații care încalcă legea

Legea anti-fumat pune capăt a patru secole de fumat liber pe teritoriul țării noastre. Istoricii pomenesc că perioada de introducere a tutunului în România ar fi fost între anii 1606 și 1610. Descoperit de Cristofor Columb, în Cuba, odată cu America, în urmă cu 524 de ani, tutunul a ajuns în Europa în anul 1519, adus de navigatorii spanioli. Pe teritoriul României, primele dovezi ale fumatului sunt pipele descoperite în ruinele cetăţii Suceava. Termenul „fumat” nu a existat până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Până atunci i se spunea „beția uscată”.

Ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun publicat de Guvern cu această ocazie arată că scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice este protejarea sănătății cetățenilor.

Unde este interzis fumatul

Ghidul precizează că se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.


Sesizarea încălcării legii nu se face la 112. Se apelează numărul de telefon de la Poliția Locală sau de la reprezentanții MAI.


Spațiile publice închise sunt cele accesibile publicului sau destinate utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, spațiul care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. În această categorie intră săli de spectacole, unități sanitare, de învăț ă m â n t , de ali mentație publică, cluburi, baruri, cafenele, spațiile destinate utilizării colective, precum cele în care au loc activități comerciale (gen hypermarket- uri), sportive (stadioane), târguri, expoziții etc.

Fumatul a fost interzis și la locul de muncă, în clădirile întreprinderii și/sau unității, inclusiv orice alt loc din aria acestora la care lucrătorul are acces. Chiar și în cazul firmelor „de apartament”, în care se și lucrează dar se și locuiește, respectiva zonă devine loc de muncă, iar fumatul este interzis.

Unde se mai poate fuma

Se mai poate fuma doar în aer liber dar, și acolo, legiuitorul a impus anumite condiții. Locul de fumat trebuie să fie fără acoperiș sau cu acoperiș cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise. De asemenea, spațiul fumătorului trebuie delimitat de parapete ori paravane, gărdulețe, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal. Se mai poate aprinde o țigară și în spațiile care au acoperișuri sau pereți retractabili care se pot deschide atunci când se fumează. Se mai poate fuma pe refugii, peroane, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete. Dreptul fumătorului nu este îngrădit în locuință sau în orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică. Alte spații unde se poate fuma sunt acelea în care au loc evenimente personale, precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă și în care nu se desfășoară activitate economică.

Șefii te pot da afară

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 15/2016, administratorii au obligația de a elabora și de a pune în aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul în spațiile închise din respectivele spații. Totodată, trebuie să marcheze spațiile menționate cu indicatoare cu mesajul „Fumatul interzis” și cu simbolul internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală. Lângă afiș, se recomandă postarea numărului de telefon al celei mai apropiate unități de poliție locală sau structuri de poliție în localitățile în care unde nu există poliție locală. Încălcarea interdicției de a fuma este considerată o abatere disciplinară gravă, iar angajatorii pot să recurgă la sancțiuni precum desfacerea contractului individual de muncă sau chiar plata unor despăgubiri dacă un angajat i-a adus un prejudiciu de imagine, de exemplu.

La a treia amendă, se închide prăvălia

Pentru încălcarea legii anti- fumat, persoanele fizice și societățile pot fi sancționate de către reprezentanții Poliției Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne - Poliția Română, Jandarmeria, IGSU, Poliția de Frontieră, dar și de către inspectorii de muncă. Amenzile sunt cuprinse între 100 și 500 de lei, pentru persoane fizice. Pentru firme, la prima abatere se aplică o amendă de 5.000 lei, la a doua abatere se aplică o amendă de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației, iar la a treia abatere se aplică o amendă de 15.000 de lei și închiderea unității. Sesizarea încălcării legii nu se face la 112. Se aplează numărul de telefon de la Poliția Locală sau de la reprezentanții MAI. Poate fi sesizat, de asemenea, inspectoratul teritorial de muncă.

Nici măcar țigara electronică

Fumatul este interzis în toate mijloacele de transport în comun, unde nu se va mai putea folosi nici țigareta electronică, precum și în autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc. Nu se mai fumează nici în spațiile din unitățile de învățământ, medico- sanitare și de protecție a copilului, dar nici în curtea acestor unități. Aceeași regulă se aplică și pentru locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau în exterior, precum și în spațiile comune din clădirile de locuințe: holuri, lift etc.

Parlamentarii fumători reacționează

Nici nu a intrat bine în vigoare legea anti-fumat că unii parlamentari au anunțat că strâng semnături pentru promovarea unui proiect de lege care să permită, condiționat, fumatul în spațiile publice închise. Proiectul de lege este deja scris și a fost inițiat de deputatul jurist Daniel Fenechiu. În proiect este prevăzut să se poată fuma în locuri publice, în încăperi special amenajate, cu condiția să aibă ventilație și marcajul corespunzător. Dacă va fi aprobată modificarea legislativă, pe toate terasele se va putea fuma, dacă nu sunt închise total.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate