Editura Evenimentul si Capital

La 30 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu, anchetatorul său a fost declarat securist

Inginerul Gheorghe Ursu, omorât în bătaie în beciurile miliției comuniste
Autor: | | 0 Comentarii | 690 Vizualizari

Fostul căpitan de Securitate Vasile Hodiș, actual pensionar, a participat la anchetarea inginerului Gheorghe Ursu și la perchezițiile de la domiciliul acestuia. Fostul securist susține că a respectat un ordin

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut judecătorilor să constate că cel care l-a interogat pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu este lucrător al Securității. Consiliul susține că în 1985 Vasile Hodiș avea gradul de locotenent major și apoi căpitan în cadrul Securităţii Bucureşti- Direcţia a VI a-Cercetări Penale, „calităţi în care a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”.


La trei decenii de la tragedie, o judecătoare a decis că Hodoș a încălcat drepturile fundamentale ale disidentului Gh. Ursu


Acesta a participat la perchezițiile făcute de Securitate la domiciliul disidentului.

Astfel, cercetătorii CNSAS susțin că Hodiș, în calitate de căpitan de Securitate, a participat direct la anchetarea lui Gheorghe Ursu, în urma unui denunț, în care mai mulți colegi de serviciu au semnalat că acesta păstrează la birou mai multe caiete cu însemnări personale, care conțineau și „comentarii cu un caracter profund dușmănos” la adresa conducerii P.C.R. și a soților Ceaușescu.

Anchetator feroce

Hodiș a participat la percheziţia domiciliului lui Gheorghe Ursu din 17 ianuarie 1985. Documentul semnat de căpitanul de Securitate consemnează identificarea unor înscrisuri considerate „duşmănoase”: 23 de caiete de jurnal intim, corespondenţă privată, încercări literare, publicaţii cu conţinut anticommunist. În martie același an, Hodiș i-a luat lui Gheorghe Ursu mai multe declarații în beciurile Securității. În urma perchezițiilor au fost confiscate mai multe înscrisuri, printre care și jurnalul inginerului Ursu, dar şi bancnote străine. Cercetarea lui Ursu a continuat cu un avertisment la locul de muncă, apoi a urmat arestarea și trimiterea în judecată pentru deținere de valută, adică 17 dolari.

În urma agresiunilor la care a fost supus în arestul Miliţiei, în noiembrie 1985 Gheorghe Ursu a decedat la Spitalul Penitenciar Jilava.

În apărarea sa, Vasile Hodiș a susținut că participarea sa la audierea unor persoane, alături de ofiţerul de cercetare penală, nu îi conferea calitatea de ofiţer anchetator şi nici nu îi permitea accesul la actele din dosarul cauzei. În plus, a respectat legile în vigoare la momentul respectiv.

Apărarea căpitanului

Avocatul lui Hodiș a cerut judecătorilor să respingă cererea CNSAS pe motiv că Hodiș nu a ocupat funcţia de ofiţer de cercetare penală. „Participarea sa la audierea unor persoane, alături de ofiţerul de cercetare penală, nu îi conferea calitatea de ofiţer anchetator şi nici nu îi permitea accesul la dosarul cauzei”, se spune în întâmpinarea depusă la dosar de Vasiel Hodiș. Judecătorii au decis, pe 3 septembrie 2015, că Hodiș a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului”, mai consemnează judecătorii. Sentința nu este definitivă. Ea poate fi atacată la instanța supremă.

Tudor Stănică, bolnavul etern

Gheorghe Ursu a fost anchetat de maiorul Marin Pârvulescu și de locotenentul Vasile Hodiș. În 1985, Ursu este mutat, la ordinul șefului Direcției Cercetari Penale a Miliției, colonelul Tudor Stănică, într- o celulă cu doi informatori și torționari ai miliției, Clita Marian și Radu Gheorghe. Aceștia au avut misiunea să-l tortureze până la moarte pe Gheorghe Ursu. Bătaia fatală a fost în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1985.


FOTO: Tudor Stănică, anchetatorul comunist care s-a vindecat, miraculos, de cancerPentru că l-a trimis pe Ursu la moarte sigură, Tudor Stănică (77 de ani) a fost condamnat în 2003 la o pedeapsă de 10 ani închisoare. După ce a stat închis un an, a făcut cerere de întrerupere a pedepsei pe motive medicale. A fost eliberat și, de atunci, vine an de an cu documente medicale care atestă că nu poate fi tratat în sistemul penitenciar. Susține că are cancer în fază terminală. Astfel, el face „închisoare de acasă”, deoarece de fiecare dată, judecătorii au amânat efectuarea pedepsei definitive. Curtea de Apel a refuzat cererea EvZ de studierea dosarului lui Stănică „pentru a proteja viaţa privată a petentului condamnat cu privire la bolile de care acesta suferă şi la tratamentul pe care l-a urmat”.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate