Editura Evenimentul si Capital

La 25 de ani de la Independenţă, Ucraina e victima presiunilor, constrângerilor şi acţiunilor militare ale Rusiei, în perspectiva unui război pe scară largă | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu Pulsul Planetei
Autor: | | 12 Comentarii | 1261 Vizualizari

La 24 august se împlinesc 25 de ani de independenţă ai Ucrainei. Acest jubileu ar fi trebuit să aibă dedicate elemente mult mai importante de schimbare ale societăţii, de reforme şi apropiere de valorile democraţiei, economiei de piaţă şi statului de drept. În schimb, constatăm că Ucraina este într-o formă de apogeu al presiunilor, constrângerilor şi acţiunilor militare hibride sau convenţionale, de joasă intensitate, ale Federaţiei Ruse, marcate de provocările din Crimeea, dar şi de armamemntele noi şi muniţia amplasată în Estul Ucrainei, ba chiar şi uniformelor ucrainene distribuite în toate raioanele ca precursor al unei provocări care să justifice şi să determine un război pe scară largă.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat joi că nu exclude introducerea legii marțiale – formula ucraineană a stării de război - și un nou val de mobilizare militară în cazul în care conflictul cu separatiștii proruși se înrăutățește. Poroșenko nu a explicat clar ce presupune introducerea legii marțiale și întinderea sa în timp şi mai ales geografic, în ce spaţiu teritorial va fi aceasta introdusă, în întreaga țară sau numai în anumite regiuni.

Legislația ucraineană stipulează că legea marțială este promulgată printr-un decret prezidențial care trebuie aprobat de către Rada Supremă, Parlamentul de la Kiev. Ea ar putea include, teoretic, restricții de circulație pentru cetățeni, interzicerea de partide politice și a anumitor instituții publice și a adunărilor publice. Președintele ucrainean a afirmat că nu exclude o invazie rusă de mari proporții, în condițiile în care tensiunile dintre cele două state s-au înrăutățit în ultima perioadă în legătură cu peninsula anexată Crimeea.

Rebelii proruși "au crescut foarte mult numărul tirurilor de rachete împotriva pozițiilor noastre din est", a spus Poroșenko. "Posibilitatea unei escaladări a conflictului rămâne foarte ridicată. Și nu excludem o invazie de mari proporții. Noi suntem pregătiți", a adăugat el, potrivit imaginilor televizate.

Misiunea OSCE de monitorizare a relevat amplasarea unor cantităţi enorme de capabilităţi militare – aruncătoare de proiectile reactive multiple tip Katiusha, arme interzise în zona de confict – în toată regiunea limitrofă zonei de contact, în timp ce numărul zborurilor dronelor de observare a crescut îngrijorător. În plus, noi transporturi de muniţii şi arme s-au înregistrat în Estul Ucrainei, precum şi tiruri în zonele de atac din Donestk, Lugansk şi zona Mariupol.

Pe de altă parte, provocarea recentă din Crimeea, când Rusia a pretins că un grup de trei ofiţeri ai serviciilor de informaţii ucrainene GUR ar fi fost capturaţi când aduceau arme şi explozibil în peninsulă, planificând operaţiuni în zona aeroportului şi autogării din Simferopol, capitala regiunii, a arătat că există pretexte directe gata pregătite pentru a lansa operaţiuni militare pe scară largă în Estul Ucrainei şi Nordul Crimeii. Provocarea a fost denunţată de către Ucraina cu date şi argumente. În acelaşi interval, Vladimir Putin a vizitat peninsula, în timp ce la Novorosiisk, armata rusă a făcut exerciţii de desant şi luare cu asalt a litoralului ucrainean în orice punct.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate