Editura Evenimentul si Capital

“Mama păpuşilor” din Bixad, care l-a îmbrăcat pe Obama în costum popular oşenesc

Anica Mare ține cu sfințenie la portul popular
Autor: | | 1 Comentarii | 833 Vizualizari

Sufletul ei e în portul popular românesc, şi în special cel oşenesc, pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea, acolo unde au ajuns o parte din miile de păpuşi îmbrăcate de ea. Chiar şi la Casa Albă, unde au fost trimişi „soţii Obama” costumaţi în haine oşeneşti.

Pe o străduţă din mijlocul Bixadului, judeţul Satu Mare, locuiește doamna Anica Mare, singurul „luminător” al satului, adică omul care duce tradiţia portului popular mai departe. Creaţia ei e miniaturală, împodobind păpuşi care niciodată n-au arătat mai mândre, aşa cum sunt oşenii şi cum e portul lor. E atât de cunoscută pentru pasiunea ei, încât a ajuns să fie numită „Mama Păpuşilor”.

La cei 58 de ani, doamna Anica a îmbrăcat la viaţa ei mii de păpuşi, nici ea nu le mai ştie numărul, în cei peste 20 de ani de când se ocupă cu asta. „Fac păpuşi de mulţi ani, aşa am crescut în familie, cu lucrul manual. Mama mea, la rândul ei, era singura fămeie din Oaş care făcea pălării de paie la maşină, pentru că în urmă cu 30-40 de ani se purtau aceste pălării de paie zilnic de către fiii satului. Acu se poartă numa’ la sărbători, la nuntă. Am făcut multemulte păpuşi la pretini”, ne povesteşte doamna Anica.

„Toată lumea îi în port ţărănesc”

În timp, creaţiile ei au ajuns în Franţa, Germania, Italia, Sardinia, Moldova de peste Prut, unde a fost cu expoziţii personale, dar şi în America sau Japonia. A îmbrăcat în portul oşenesc chiar şi nişte păpuşi care semănau cu cuplul Obama, pe care le-a trimis la Casa Albă. „Am făcut tăt felu’ de păpuşi, am făcut în miniatură pe doamna Obama şi familia ei, pe care Consiliul Judeţean le-a trimăs la Casa Albă. Şi pe Bianca Drăguşanu, pe Gigi Becali i-am făcut, dar în portul popular”, se laudă „Mama Păpuşilor” cu o parte din creaţiile ei. Pe cuplul Iohannis nu a reuşit să îl „îmbrace”, fiindcă nu a găsit încă păpuşile potrivite.


FOTO: În Bixad, mirii poartă cu mândrie costumele tradițional. La fel sunt îmbrăcate și păpușile care se pun pe mașinăÎn vogă acum, spune ea, sunt mirii îmbărcaţi în port tradiţional, care se pun pe maşină la nuntă. „Nu există căsătorie în Bixad cu port domnesc. Numa’ cu port popular, de la prunc de o lună pân la cel mai bătrân, toată lumea îi în port ţărănesc, în frunte cu primarul. Asta îi o lege nescrisă la noi, literă de lege”, explică doamna Anica Mare, meşterul popular. Ea a adăugat că păpuşile mire şi mireasă se pun pe capota maşinii, „iar mai sus stau mirii adevăraţi”. Cel mai bine unei mirese îi stă în roşu, adaugă Mama Păpuşilor.

„Numa’ negru să aplică pă roşu”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate