Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Kruchiada nălucilor | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 416 Vizualizari

Ponciful nr.1 al existenţei noastre spune că suntem exact ceea ce suntem, iar nu ceea ce am visat, nici măcar la stadiul de increat, că suntem.

 În schimb, la compensaţie, Marele Lord a comis, din plictiseală, o poznă (mă rog, printre încă multe altele!). El a făcut ca maşina lumii să funcţioneze pe bază de paralele. Întotdeauna inegale. Pe care, mai târziu, dându-se cu capul de ele ca de zid, oamenii simpli le-au numit asemănări, potriveli sau nimereală, iar, savanţii: coincidenţe, similitudini, analogii sau congruenţe.

Iată una dintre ele, de pildă!

Nikolaus Otto a fost un inginer german, născut la 1832, inventatorul primului motor cu combustie internă cu piston mobil (??? - e maximum de competenţă tehnică, de aceea nu intrăm în detalii!). Tot Nikolaus Otto, dar şi Kruch, este un artist german, născut (în România) la 1954, inventatorul primului motor (cathartic), tot cu combustie internă, dar nu cu piston mobil, ci cu năluci. Şi, cu asta, basta!

Atât vreau să mai adaug: că cei doi stau rânjind pe acelaşi raft, unul lângă altul, în biblioteca universală a karmelor, unde au fost depozitate toate coincidenţele insolite ale lumii, toate potrivelile ei cu tâlc, toate congruenţele cu ghivent sau similitudinile de Ø 14(!).

Dar, fiindcă noi nu ne pricepem decât la combustia internă cu năluci, vom zăbovi, normal, doar asupra lui Nikolaus Otto Kruch. „M-am născut în iarna anului 1954 – ar zice dânsul, probabil la fel ca într-o autobiografie completată de zeci de ori în faţa autorităţilor comuniste româneşti – la poalele Feleacului, în orașul Cluj+Napoca. Tatăl – student la Arte Frumoase, mama – balerină”.

Din această sublimă încurcătură de cromozomi, din această împrejurare fabuloasă de iubire, a ieşit o aventură existenţială formidabilă. Un artist copios. Un erou civilizator – dar şi un erectilbuhoglindă, la fel de năzdrăvan şi gureş în dragoste, ca şi modelul – care a hălăduit pe toate plaiurile posibile ale minţii, a visat şezând la toate mesele din lume, a turnat în bronz toate minunile născocite la zăbavă şi a împărăţit lumea cu năluci scornite din cele mai adânci crevase ale scoarţei (cerebrale!). Năluci împlinite. Năluci recunoscute. Năluci împodobite.

Spre exemplu, Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat, în 1981, Marele Premiu la Bienala Bronzului Dantesc de la Ravenna (Italia), lucrarea lui, intitulată Papa Adrian al II-lea, fiind aleasă prima dintre cele 400 de opere trimise de sculptorii din toată lumea. Doar prin apariţia unor asemenea gesturi de certificare a valorii, doar aşa a reuşit artistul excepţional Nikolaus Otto Kruch să nu se depreseze şi să reziste în oribila şi sufocanta „Epocă de Aur” ceauşistă.

Stabilit după 1990, în Germania, la Göppingen, a trecut metodic la atacul asupra tuturor coşmarurilor posibile, himerele sale fiind panaceul ce poate va vindeca lumea, cândva, de spaimele sale. El imaginează fără nicio inhibiţie, fără nicio normă canonică, fără nicio neruşine a obedienţei, sute de lucrări de bronz halucinante (rămâne un reper inconturnabil expoziţia sa, din octombrie 2015, de la Roma, intitulată La Memoria del Bronzo, când Accademia din Romania a fost luată cu asalt!). Iar, alături de ele, cele mai fistichii obiecte imposibile şi instalaţii trăsnite („diverse năzbâtii prin care încerc să împerechez lucruri ce nu se întâmplă de obicei sau nu se întâlnesc niciodată”). Mai nou, Niki Kruch a trecut la şevalet. Ce a ieşit este la fel de tulburător, la fel de inteligentmaladiv şi la fel de problematizant.

Nălucile sale ard. Calcinomie curată. Prin încenușarea sensurilor lor, odată scăpate din combustia motorului intern în care au fost plăsmuite, asistăm la o veritabilă Kruchiadă.Tag-uri: Lord, Otto, Nikolaus, Kruch

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate