Editura Evenimentul si Capital

Kruchiada nălucilor | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 424 Vizualizari

Ponciful nr.1 al existenţei noastre spune că suntem exact ceea ce suntem, iar nu ceea ce am visat, nici măcar la stadiul de increat, că suntem.

 În schimb, la compensaţie, Marele Lord a comis, din plictiseală, o poznă (mă rog, printre încă multe altele!). El a făcut ca maşina lumii să funcţioneze pe bază de paralele. Întotdeauna inegale. Pe care, mai târziu, dându-se cu capul de ele ca de zid, oamenii simpli le-au numit asemănări, potriveli sau nimereală, iar, savanţii: coincidenţe, similitudini, analogii sau congruenţe.

Iată una dintre ele, de pildă!

Nikolaus Otto a fost un inginer german, născut la 1832, inventatorul primului motor cu combustie internă cu piston mobil (??? - e maximum de competenţă tehnică, de aceea nu intrăm în detalii!). Tot Nikolaus Otto, dar şi Kruch, este un artist german, născut (în România) la 1954, inventatorul primului motor (cathartic), tot cu combustie internă, dar nu cu piston mobil, ci cu năluci. Şi, cu asta, basta!

Atât vreau să mai adaug: că cei doi stau rânjind pe acelaşi raft, unul lângă altul, în biblioteca universală a karmelor, unde au fost depozitate toate coincidenţele insolite ale lumii, toate potrivelile ei cu tâlc, toate congruenţele cu ghivent sau similitudinile de Ø 14(!).

Dar, fiindcă noi nu ne pricepem decât la combustia internă cu năluci, vom zăbovi, normal, doar asupra lui Nikolaus Otto Kruch. „M-am născut în iarna anului 1954 – ar zice dânsul, probabil la fel ca într-o autobiografie completată de zeci de ori în faţa autorităţilor comuniste româneşti – la poalele Feleacului, în orașul Cluj+Napoca. Tatăl – student la Arte Frumoase, mama – balerină”.

Din această sublimă încurcătură de cromozomi, din această împrejurare fabuloasă de iubire, a ieşit o aventură existenţială formidabilă. Un artist copios. Un erou civilizator – dar şi un erectilbuhoglindă, la fel de năzdrăvan şi gureş în dragoste, ca şi modelul – care a hălăduit pe toate plaiurile posibile ale minţii, a visat şezând la toate mesele din lume, a turnat în bronz toate minunile născocite la zăbavă şi a împărăţit lumea cu năluci scornite din cele mai adânci crevase ale scoarţei (cerebrale!). Năluci împlinite. Năluci recunoscute. Năluci împodobite.

Spre exemplu, Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat, în 1981, Marele Premiu la Bienala Bronzului Dantesc de la Ravenna (Italia), lucrarea lui, intitulată Papa Adrian al II-lea, fiind aleasă prima dintre cele 400 de opere trimise de sculptorii din toată lumea. Doar prin apariţia unor asemenea gesturi de certificare a valorii, doar aşa a reuşit artistul excepţional Nikolaus Otto Kruch să nu se depreseze şi să reziste în oribila şi sufocanta „Epocă de Aur” ceauşistă.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2


Tag-uri: Lord, Otto, Nikolaus, Kruch

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate