Kremlinul lucrează la „Proiectul Basarabia”, prin care vrea să pună mâna pe Bugeac

Kremlinul lucrează la „Proiectul Basarabia”, prin care vrea să pună mâna pe Bugeac

Rusia lucrează la un așa-zis „Proiect Basarabia” pe care vrea să-l aplice în regiunea Odessa, a dezvăluit guvernatorul regiunii, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili.

Acesta a afirmat că locuitorii din sudul Basarabiei „urmăresc doar posturi de televiziune rusești, ceea ce contribuie la realizarea planurilor Kremlinului”.

Mihail Saakașvili a explicat luni seara la postul de televiziune ucrainean ICTV, citat de Agerpres:

„Mi-e ruşine să spun acest lucru, însă până nu demult la Basarabia ucraineană s-a gândit mai mult Vladimir Putin decât propriul nostru guvern (ucrainean - n.r.). Ei (liderii de la Kremlin - n.r.) au un proiect numit Basarabia. Se pregătesc pentru a face ceva acolo.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernatorul a arătat importanța regiunii, „drum strategic între Ucraina și România, adică în Uniunea Europeană”.

Saakașvili a declarat:

„Locuitorii Basarabiei văd Ucraina doar într-o lumină proastă. Populaţia este sub influenţa televiziunilor ruse şi toţi cei care pledează pentru prosperitatea Ucrainei sunt 'duşmani, maniaci, fascişti'. Bătrânele locale erau tare uimite să vadă că nu am coadă şi coarne - se uită mult la televiziunile ruseşti.”

Guvernatorul Odessei a continua în același stil:

„Această atitudine faţă de autorităţile ucrainene este de înţeles, deoarece ele sunt asociate cu luarea de mită, drumuri proaste şi taxe ridicate. Acolo există nu numai pericol de explozie socială, este un real pericol de moarte pentru Ucraina. O lovitură în spate. Sunt sigur că vom putea să neutralizăm pericolul, dar trebuie să schimbăm atitudinea.”

Recent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat câteva zeci de persoane implicate în organizarea aşa-zisei „Republici Populare Basarabene” pe teritoriul regiunii Odesa. Noua formaţiune teritorială, concepută după tipicul „republicilor populare” din Doneţk şi Lugansk, ar fi inclus în perspectivă şi zonele populate compact de minorităţile bulgară şi găgăuză din Republica Moldova, aminteşte cotidianul Timpul, de la Chişinău, citat de Agerpres.

La 17 iunie, SBU a anunţat pe site-ul sau că a blocat răspândirea în Odesa a mişcării separatiste „Consiliul Poporului Basarabiei”, o mişcare politică inspirată de serviciile secrete din Rusia. Agenţii au găsit la domiciliile iniţiatorilor mişcării textul „Constituţiei Republicii Populare Basarabia”, „Manifestul Poporului din Basarabia”, mai mult de 500 de exemplare ale ziarului separatist „Novorossia” şi alte materiale de propagandă.

Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută şi sub numele de Bugeac, se învecinează la vest şi nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă transnistreană, în sud cu România, iar în est şi sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâşie de pământ cu două şosele.

În regiunea Odesa, sudul Basarabiei, locuiesc 150.000 de etnici bulgari şi 50.000 de găgăuzi. Potrivit independent.md, majoritatea acestor etnici, supuşi în timp unei agresive politici de rusificare, reprezintă nucleul dur al populaţiei proruse din această regiune a Ucrainei.

Istoria postbelică a Bugeacului a însemnat colectivizare, industrializare, rusificare. În perioada terorii staliniste a continuat deportarea populaţiei româneşti, pentru cei mai mulţi drumul fiind unul fără întoarcere. Potrivit recensământului populaţiei din 2001, în sudul Basarabiei locuiesc în jur de 146.000 de români, diferenţiaţi în textul documentului drept „moldoveni” şi „români”. Însă, o comparaţie cu ultimul recensământ sovietic, cel din 1989, arată că tot mai mulţi dintre ei se declară „români”.

Mihail Saakaşvili a devenit guvernator al regiunii Odesa după ce, anterior, a făcut parte din echipa de consilieri a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.