Editura Evenimentul si Capital

Kovesi va lua cu suspendare

Autor: | | 0 Comentarii | 7794 Vizualizari

Vom afla în zilele următoare, nu cred deloc că greșesc, că Statul Paralel este foarte departe de a fi anihilat. Să vedem cum!

După cum se știe deja, vinerea trecută, Inspecția Judiciară a anunțat printr-un comunicat faptul că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru săvârşirea unei serii de abateri disciplinare, aș adăuga eu foarte grave. Drept urmare, acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea lui Kovesi, precum și dacă este cazul aplicării vreunei sancțiuni. În funcție de asta, Tudorel Toader, ministrul Justiției, ar putea formula propunerea de revocare, în privința căreia președintele Klaus Johannis ar avea ultimul cuvânt.

Cum spuneam, faptele imputate Laurei Codruța Kovesi, așa cum apar ele în Comunicatul Inspecției Judiciare, sunt foarte grave. Într-un stat de drept, adică într-o țară normală, un personaj vinovat de astfel de fapte și atitudini ar dispărea dintr-o asemenea funcție cu un pocnet sec, precum un personaj din Harry Potter. Să vedem pe scurt cele constatate de Inspecția Judiciară.

1. „Manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei.”

2. „Atitudini nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii.”

3. „Nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.” La toate cele trei puncte, în Comunicatul Inspecției Judiciare sunt identificate și descrise clar manifestările, atitudinile și modalitățile prin care șefa DNA a încălcat prevederi ale Legii nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu o seninătate pe care nu ți-o poate conferi decât, fie sentimentul impunității, fie cel al rolului mesianic, fie ambele.

Cum spuneam, toate constatările Inspecției Judiciare au fost înaintate Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Până acum, acest organism al CSM nu s-a remarcat cu vreo sancțiune decisă împotriva vreunui procuror din Gruparea numită „Oamenii lui Kovesi”. Nu văd de ce ar face-o acum chiar cu șefa acestei Grupări, fără de care Statul Paralel nu ar fi existat. Excepție, doar dacă însuși Sistemul a decis că prezența Laurei Codruța Kovesi în zona de vârf a Statului Paralel aduce mult mai multe prejudicii decât avantaje și că trebuie înlocuită cu un personaj proaspăt. Dacă lucrurile stau așa, vom vedea repede, pentru că în varianta asta, automat, Tudorel Toader va formula propunerea de revocare, iar președintele Klaus Johannis, după nițel balet mecanic, va fi de acord cu propunerea ministrului Justiției, ocazie în care va sublinia rar, dar rar de tot, că principiile și mecanismele democratice funcționează.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 20:08 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 17:44 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 15:19 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 14:37 REVOCAREA șefei DNA: „O furtună într-un pahar cu apă”. ATAC DUR la Tudorel Toader 13:29 Iohannis, SEMNAL de la Bruxelles? CONTROVERSE pe TEMA REVOCĂRII lui Kovesi. „E o chestiune de oportunitate politică. Preşedintele decide dacă...” 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 08:42 Monica Macovei, REACȚIE ACIDĂ la decizia lui Toader: „A încălcat separaţia puterilor în stat. Cererea de revocare a şefei DNA e ilegitimă” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 21:16 PNL a IEȘIT la ATAC după PROPUNEREA de REVOCARE a Laurei Kovesi: „TOADER a ALES să fie de PARTEA INFRACTORILOR” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate” 17:08 Toader a cerut procedura de REVOCARE a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi! BREAKING NEWS

Articole salvate