Editura Evenimentul si Capital

PRIMA REACŢIE a Laurei Codruţa Kovesi după SCANDALUL "CUCUVEAUA MOV". Şefa DNA lansează ACUZAŢII INCENDIARE: "Se încearcă SUBMINAREA LUPTEI ANTICORUPŢIE"

Laura Codruta Kovesi
Autor: | | 22 Comentarii | 11748 Vizualizari

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a acordat un interviu pentru Bloomberg în care spune că, în ultima perioadă, ”asistăm la o tentativă de ridiculizare a luptei anticorupţie, pentru ca ea să pară nesemnificativă”

”Politicieni români, ale căror rânduri au fost decimate de sutele de arestări legate de cazuri de mită, încearcă să submineze cea mai amplă campanie anticorupţie din istoria modernă a României prin trivializarea anchetelor”, a declarat, joi, șefa DNA pentru Bloomberg. Kovesi a mai adăugat că, ”în ultima vreme, asistăm la o tentativă de ridiculizare a luptei anticorupţie, pentru ca ea să pară nesemnificativă''.

”Şi ce dacă eşti anchetat de procurori? Este la modă să fii anchetat de DNA”, a adăugat Kovesi, potrivit sursei citate.

Jurnalista Andra Timu, corespondent pentru Bloomberg,  notează că după ce Laura Codruţa Kovesi (43 de ani) a început o campanie anticorupţie de tipul celei din Italia anilor '90,  intitulată ”Mâini Curate”, România a trimis în instanţă un număr record de oficialităţi. Printre suspecţi se află un prim-ministru şi zeci de alţi membri de executiv, mulţi fiind în detenţie pentru luare de mită.

În contextul intensificării campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie din România, mai mulţi politicieni au început să promoveze un mesaj împotriva sistemului judiciar pentru a justifica faptul că unele oficialităţi continuă să deţină funcţii publice, în pofida faptului că sunt anchetaţi sau condamnaţi, mai scrie sursa citată, amintind că încrederea publicului în DNA - 55% - rămâne cea mai ridicată comparativ cu cea în alte instituţii, în pofida unui declin în ultima perioadă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Avangarde. Andra Timu  mai scrie că însăşi Kovesi a devenit ţinta unor acuzaţii de plagiat în legătură cu teza sa de doctorat, acuzaţii pe care ea le respinge. Deşi îi asigură pe cetăţeni că procurorii nu se simt descurajaţi de atacurile care 'încep de la un nivel foarte înalt' şi care uneori devin personale, Laura Codruţa Kovesi consideră că există riscul unei afectări a credibilităţii întregului sistem de justiţie, Procurorii DIICOT au anchetat detectivi particulari despre care se bănuieşte că fuseseră angajaţi de către suspecţi de corupţie, pentru a hărţui familia lui Kovesi într-o tentativă de a-i afecta imaginea, scrie Bloomberg. ''Este adevărat că, uneori, aceste atacuri vin din partea unor persoane aflate în poziţii foarte înalte. Dar nici eu, nici alţi procurori nu ne simţim în vreun fel intimidaţi de aceste atacuri, în special pentru că ele se bazează pe declaraţii false'', a mai afirmat procurorul-şef al DNA.

Scandalul Ghiță-Kovesi

Reamintim că, pe 27 septembrie,  deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Când s-a prezentat la Parchetul General, Ghiță le-a declarat jurnaliștilor că Laura Kovesi avea cunoştinţă de cele întâmplate: "M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care mi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi. În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment, pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia Consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Dânsa avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi. Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României". Ulterior, Ghiță a spus că a ajutat-o din prietenie pe Kovesi, pentru că la vremea respectivă ”aveam o relație apropiată”.

Reacția lui Kovesi

Imediat, șefa DNA a reacționat printr-un comunicat de presă, în care neagă cele spuse de Ghiță:  "Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip. Afirmaţiile defăimătoare ale persoanelor cercetate de DNA, de o vehemenţă fără precedent în acest an, au făcut obiectul sesizărilor înaintate Consiliului Superior al Magistraturii care a constatat că acestea aduc atingere prestigiului şi credibilităţii magistraţilor".

Cât despre relația de prietenie cu Ghiță, Kovesi a declarat, în timp ce mergea la o ședință a CSM, că ”nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată prietenă cu inculpatul Ghiță”.

Este aruncată în scenă ”cucuveauamov@gmail.com”

După această declarație a lui Kovesi, deputatul Ghiţă, urmărit penal în mai multe dosare, vine cu noi dezvăluiri, afirmând că șefa DNA i-ar fi trimis mesaje de pe un mail secret: cucuveauamov@gmail.com

"Aceasta este copia unui email primit de mine de la doamna Kovesi. Dânsa a folosit tot timpul o adresă secretă numită cucuveauamov@gmail.com. Aşa a considerat că-şi poate ascunde identitatea şi că poate rezolva chestiuni personale secrete din interiorul Parchetului General şi DNA. Aşa a crezut dansa că-şi poate ascunde identitatea reală şi că în felul acesta se poate ascunde de consecinţele legale şi morale. Acest email mi-a fost transmis de către doamna Kovesi în 23.07.2012, solicitându-mi modelul de raport folosit în cazul plagiatului lui Ponta. Am decis să fac public acest email că urmare a negării de către doamna Kovesi a relaţiei reale cu mine, precum şi ca urmare a cererilor opiniei publice de a prezenţa dovezi. Am sperat că doamna Kovesi va avea demnitatea să recunoască şi să accepte modul în care a fost ajutată în promovare, precum şi protecţia pe care a primit-o în cazul acuzaţiilor de plagiat", a spus Sebastian Ghiţă.

A dus cucuvelele la DNA

Totul a culminat cu ziua de marți, 11 octombrie, când Ghiță s-a prezentat la DNA Ploiești, unde trebuia să fie audiat în unul din dosare. El ținea în mâini o cutie roșie, în care avea două bufnițe aurite. ”Le-am primit cadou de la doamna Kovesi și vreau să i le dau înapoi”, a spus Ghiță. El a vrut să lase bufnițele procurorilor, însă a fost refuzat.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate