Editura Evenimentul si Capital

KOVESI, ÎN PERICOL! Alertă în lumea Justiţiei! Tudorel Toader ÎI POATE SEMNA REVOCAREA. Cum s-a ajuns aici şi ce LEGĂTURĂ ARE GUVERNUL CIOLOŞ cu această situaţie?

Kovesi
Autor: | | 14 Comentarii | 16868 Vizualizari

Fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, a lansat luni seara o informaţie cu greutate, mai ales pentru lumea Justiţiei. Se pare că există o Ordonanţă de Urgenţă, dată la 16 noiembrie 2016, care modifică responsabilităţile ministrului Justiţiei în privinţa şefilor Parchetelor.

Astfel, conform celor spuse de Diaconescu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, poate dispune demiterea sau revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a procurorului general, Augustin Lazăr.

Fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu a susținut, luni seară, într-o emisiune TV că Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a dat o Ordonanţă de Urgenţă în 16 noiembrie 2016 prin care modifică responsabilităţile ministrului Justiţiei în privinţa şefilor Parchetelor.

Diaconescu a afirmat că articolul 69 din legea 304 din 2004, dar şi alte articole au fost modificate de guvernul condus de Dacian Cioloş prin OUG nr 78, astfel că acum dă dreptul ministrului Justiţiei să aibă mai multe atribuţii în domeniul parchetelor, sugerând că ar putea decide schimbarea acestora, aşa cum acesta a declarat deja. Mai precis conform legii din 2004 atribuţiile ministrului Justiţiei nu prevedeau controlul măsurilor dispuse de procurori în timpul urmăririi penale. Dar guvernul Cioloş a dat atribuţii sporite în acest sens, susţine Cristian Diaconescu. Propunerile ar fi fost făcute de fostul ministru al justiţiei, Raluca Prună. ”E foarte ciudată această modificare decisă de guvernul tehnocrat”, a mai spus Diaconescu.

ÎNREGISTRAREA EMISIUNII

„Ministrul Justiţiei, în calitate de titular al propunerii de numire şi revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004), are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, a precizat luni Ministerul Justiţiei.

Astfel, articolul 69 alin (1) din Legea privind organizarea judiciară prevede că ministrul Justiţiei, când consideră necesar, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnaţi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, de procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de procurorul- şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism ori de ministrul Justiţiei, aminteşte Ministerul Justiţiei.

Potrivit alineatului 2 al articolului 69, controlul constă în verificarea eficienţei manageriale, a modului în care procurorii îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu şi în care se desfăşoară raporturile de serviciu cu justiţiabilii şi cu celelalte persoane implicate în lucrările de competenţa parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate, mai arată reprezentanţii ministerului.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate